Kortversjonen
- Donald Trumps handelskrig mot Mexico og Canada fremstår som et sirkus uten vinnere, mener VGs kommentator.
- Trump har skadet forholdet til viktige allierte.
- Avtalene han skryter av, var i stor grad allerede på plass.
- Handelskrigen er ikke over. Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Mandag denne uken var det krisestemning i Europa og i Norge. Det så ut til bare å være et tidsspørsmål før Donald Trump innførte straffetoll mot EU.
Det hadde han allerede gjort mot en av sine aller nærmeste allierte
, kanadierne.Med påfølgende kraftig fall i børsene verden over.
Men så, i tolvte time kom nyheten om at straffetollen mot Mexico er utsatt i 30 dager.
Hva? Hadde meksikanerne kapitulert
?Det hadde de ikke.
Men Donald Trumps regjeringsmedlemmer og tilhengere i sosiale medier var i alle fall ikke i tvil, Trump hadde tvunget Mexico i kne.
Hvordan, i så fall?
Trump hadde hatt det han selv beskrev som «en veldig vennlig samtale» med den meksikanske presidenten Claudia Sheinbaum.
Bare to dager i forveien, 1. februar, var det langt mer ampert, for ikke å si krigersk da han innførte tollen på 25 prosent. Og samtidig anklaget den meksikanske regjeringen for å ha en «uutholdelig allianse» med narko-karteller.
Mer enn 430 000 meksikanere er drept siden den meksikanske regjeringen startet krigen mot kartellene i 2006.
Sheinbaum var derfor forferdet, hun kalte uttalelsene ærekrenkende og sa at hun var forberedt på motsvar. Motsvaret kom, en straffetoll tilbake.
Men så snudde det altså brått.
Den amerikanske og meksikanske presidentene ble såpass enige at det blir en utsettelse av straffetollen. Mot at hun skal sende 10 000 soldater til USA-grensen.
Mens han skal gjøre mer for å stanse våpen-flommen fra USA til Mexico.
Mandag kveld kom samme nyheter fra Canada. Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau meldte at også han hadde hatt en «god telefonsamtale» med president Trump.
Og så ramset han opp en imponerende rekke tiltak som skulle settes i gang.
Canada innfører sitt nye grenseprogram med en prislapp på cirka ti milliarder kroner. Det betyr tilførsel av helikoptre, teknologi og personell, samtidig som samarbeidet styrkes med den amerikanske motparten.
Han meldte også en styrking av ressurser for å stanse strømmen av fentanyl
.10 000 grensepersonell skal fortsette å beskytte grensene. Men det mest Trump-aktige er at Trudeau ansetter en «Fentanyl Czar».
Per tirsdag er straffetollen mot Kina igangsatt.
Dette høres jo veldig ut som at Donald Trump fikk viljen sin.
At han kan forhandlingens kunst. Hans fremferd er riktig nok noe uortodoks, mange vil si beint frem bøllete, uforskammet og veldig lite presidentaktig, men han får i alle fall jobben gjort.
Men det er ikke helt det som skjedde.
Canada og Mexico kapitulerte altså ikke.
Canada ramset bare opp en omfattende grenseavtale som ble lagt frem allerede i desember i fjor. Den besto av pakken på ti milliarder og kampen mot Fentanyl. To Black Hawk helikoptere har allerede siden nyttår patruljert grensen.
Det eneste nye er 200 millioner til etterretning og en fentanyl czar.
Den syntetisk fremstilte opioden, fentanyl, er opptil 100 ganger sterkere enn heroin og har i toppårene ført til 110 000 overdosedødsfall.
Det er fentanyl Trump har brukt som påskudd for å gå til handelskrig
mot Canada. Men Canada står for knappe 1 prosent av innførselen. Det ble beslaglagt 19,5 kilo kanadisk fentanyl i 2024. Til sammenligning ble det beslaglagt nærmere 10 000 kilo på Mexico-grensen.Biden-administrasjonen var allerede i gang med å få ned overdosedødsfall. Siden 2023 har man sett en 21 prosent reduksjon. Antallet dødsfall har ikke vært lavere på fem år, skriver NPR.
Bør Europa kjøpe mer amerikanske varer? aJabNeicKanskjeHeller ikke Mexico har lagt seg flate for Trump.
Snarere har den meksikanske presidenten fått Trump til å gå med på å forhindre flommen av amerikanske våpen inn til Mexico. Mot at hun altså sender 10 000 soldater til USA-grensen.
Likevel slår Trump og hans tilhengere seg på brystet. Det har de ingen grunn til.
Her finnes ingen seierherrer.
Den amerikanske presidentens fremferd har skadet forholdet til naboer og allierte. Finansverdenen skjelver. EU skjelver.
Europa har ingen fentanyl og få illegale innvandrere de kan stoppe med noen hundre millioner dollar. Her vil det handle om at Europa må kjøpe mer enn de selger til USA.
Det er vanskeligere. Til syvende og sist er det forbukere som bestemmer om de vil ha amerikanske varer.
Kanskje holder det med at europeere er avhengig av amerikanske teknologiselskaper gjennom Netflix, Spotify, Microsoft, Google, Apple og mange flere.
Det lille Trump så langt har oppnådd kunne han ha fått til med normale samtaler statsmenn og statskvinner i mellom.
Men Donald Trump har skapt et kaos uten like. Handelskrigen er ikke over.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.