Ekspert om Foxtrot-koblingen: – Prisen å betale

1 day ago 3


«Den kurdiske reven» er etterlyst av svensk politi. Nå tror man han kan være innblandet i angrepene på Israels ambassader i Stockholm og København.

 Svensk politi, TT NYHETSBYRÅN / NTBSvensk-kurdiske Rawa Majid, bedre kjent som «Den kurdiske reven». Foto: Svensk politi, TT NYHETSBYRÅN / NTB
fredag 4. oktober kl. 10:27

Foxtrot-nettverket skal stå bak angrepene mot Israels ambassader i Stockholm og København.

– Jeg har informasjon fra ulike kilder at det er personer som mener Foxtrot skal være innblandet. Det er også hypotesen politiet har nå, at Foxtrot er innblandet i dette.

Det sier SVTs krimjournalist, Diamant Salihu, til VG. Han har skrevet bøker om den svenske gjengen og har intervjuet lederen Rawa Majid, også kjent som «Den kurdiske reven».

I oktober i fjor meldte SVT at gjenglederen Rawa Majid, kjent under kallenavnet «Den kurdiske reven» skal ha blitt arrestert da han kom til grensen i Iran. I mai i år kom det nye meldinger om at Majid var satt fri fra fengsel i Iran.

Ifølge Salihus kilder forflytter «Den kurdiske reven» seg fra Irak og Iran, og det er ikke uten grunn at Foxtrot og gjenglederen nå kan utføre oppdrag på vegne av Iran.

– I dette tilfelle er det en oppfatning fra miljøene at han ikke vil vært fri i Iran uten å gi noe i utbytte. Dette er prisen å betale. Det er det som påstås, sier krimjournalisten.

 Gøran Bohlin / VGDiamant Salihu (40) har i to bøker tegnet opp det store bildet den svenske gjengkrigen. Til daglig er han krimjournalist. Foto: Gøran Bohlin / VG

Tirsdag kveld ble det avfyrt skudd mot Israels ambassade i Stockholm. Onsdag gikk det av to eksplosjoner ved Israels ambassade i København.

Ingen ble pågrepet etter hendelsen i Stockholm. Etter hendelsen i København arresterte dansk politi tre svenske menn mellom 15 og 20 år.

 Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTBTirsdag ble det avfyrt skudd mot den israelske ambassaden i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Det svenske sikkerhetspolitiet «Säpo» var ute og snakket om hendelsen torsdag.

Iran kan ha vært involvert i angrepene mot Israels ambassader i Stockholm og København, ifølge Säpo.

– Det er noe som tyder på at det kan være slik, delvis basert på målvalg og modus, sa Säpos operative sjef Fredrik Hallström.

Säpo har tidligere bekreftet at Iran bruker gjengkriminelle for å begå forbrytelser i Sverige.

 Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTBKøbenhavns politi etterforsker to eksplosjoner nær den israelske ambassaden i København onsdag Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB

Washington Post skrev tidligere denne måneden en artikkel om hvordan Iran har utviklet forbindelser med kriminelle nettverk i Vesten for å gjennomføre voldelige planer.

Israels etterretningstjeneste Mossad pekte i mai ut de svenske kriminelle nettverkene Rumba og Foxtrot for å samarbeide med Iran, og for å være «direkte ansvarlige for voldshandlinger og for å fremme terrorisme i Sverige og i hele Europa».

Mossad har tidligere uttalt at det var et medlem av Foxtrot som kastet granater mot Israels ambassade i Belgia i mai, på bestilling fra Iran. Nettverket skal ifølge Mossad motta både midler og veiledning fra Iran.

Etteretningstjenesten mener også at Rawa Majid, leder i Foxtrot, har en sentral rolle i angrep mot Europa. Tilknytningen Majid har til Iran, skal ha kommet til overflaten under en internasjonal etterforskning som ble iverksatt etter angrepsforsøket på den israelske ambassaden i Sverige i januar.

SVTs kriminalreporter, Sofia Yohannes, sier at opplysningene viser en utvikling i det svenske gjengmiljøet.

– Jeg tror man har undervurdert omfanget av nettverkene og deres kontakter. Ledere kan ha forbindelser med høytstående personer over hele verden, sier hun.

Read Entire Article