Lokfører Rolf Henry Ankersen (60) omkom, da toget fra Trondheim sporet av ved Finneidfjord i Hemnes kommune i Nordland.
Stedet der ulykka skjedde ligger mellom Mosjøen og Mo i Rana på Nordlandsbanen. Fra før er det satt opp to rasvarslingsanlegg på denne strekningen.
På ulykkesstedet var det ingen gule lys som blinket, og Bane Nor vurderte at andre tiltak var nok.
Dette stedet ble heller ikke undersøkt, da eksperter kartla skredfaren på Nordlandsbanen i 2022.
Rasutsatt
Både lokomotivet og den første vogna raste ned ei skråning, og havnet like overfor E6 ved Finneidfjord.
Det var 46 passasjerer og tre ansatte på toget fra SJ som var på vei til Bodø. Fire passasjerer ble skadet og fraktet til sykehus. Ingen av dem ble livstruende skadd.
Stedet er rasutsatt. På samme sted kjørte et kveldstog fra Bodø inn i ei steinblokk, og sporet av i oktober 2016. To av de 14 passasjerene ble skadet.
Etter dette raset gjorde Bane Nor flere tiltak på stedet, for å hindre nye utglidinger fra fjellet.
Ble ikke vurdert behov for flere tiltak
Bane Nor bekrefter at det ikke var rasvarslingsutstyr på ulykkesstedet.
Slike anlegg gjør at lokfører blir varslet om det har gått et ras. Da vil det i så fall blinke to gule lys på en stolpe ved skinnene. Om alt er greit er det hvitt blinklys.
I 2018 ble det gjort omfattende sikringsarbeid med nett og bolting på det samme stedet der avsporinga skjedde, opplyser Bane Nor. Mindre tiltak ble gjort etter ei geologisk vurdering i 2021.
– Vurderte dere å sette opp rasvarslingsanlegg på dette stedet?
– Det ble ikke vurdert behov for tiltak, fordi det allerede var gjort en rekke tiltak her, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Bane Nor.
Bane Nor viser da til at Norges Geotekniske institutt (NGI) gjorde ei skredkartlegging av hele Nordlandsbanen i 2022.
Nå viser det seg at NGI aldri gjorde ei ny vurdering ved ulykkesstedet for to år siden.
Skredundersøkelse ikke gjort
NGI bekrefter overfor NRK at de gjorde skredkartlegging på Nordlandsbanen for et par år siden, men opplyser at ulykkesstedet ved Finneidfjord ikke ble kartlagt.
Det var ikke en del av oppdraget fra Bane Nor.
– Det er riktig at NGI i 2022 gjorde skredkartlegging av Nordlandsbanen. Vårt oppdrag var å vurdere skredfare langs toglinjen. I avtalen med Bane Nor var det tydelig at vi ikke skulle gjøre vurderinger der det allerede var gjort sikringstiltak, sier kommunikasjonssjef
Øydis Ulrikke Castberg ved NGI.
Det betyr at NGI ikke gjorde ei vurdering av rasutsatte steder på Nordlandsbanen, der rassikring allerede er gjort.
– Ved ulykkesstedet var det gjort sikringstiltak, da vi befarte området i 2022, og vi gjorde derfor ingen videre vurdering av sikringen her, i henhold til avtalen, sier hun.
Bane Nor taus om at stedet ikke ble kartlagt
NRK har bedt Bane Nor om kommentar til at ulykkesstedet ble gått forbi, da NGI gjorde skredkartlegging på Nordlandsbanen i 2022.
Selskapet ønsker ikke å kommentere dette, og Kirkhusmo skriver dette i en e-post:
«Statens havarikommisjon og Bane NORs Undersøkelses- og analyseenhet undersøker nå ulykken, årsaken til den og hva som eventuelt kunne ha vært gjort annerledes. Det er ikke naturlig å svare nærmere på disse spørsmålene før resultatet av undersøkelsene er klare.»
Flere rasvarslinger i nærheten
Andre steder ved ulykkesstedet blir lokfører varslet, om det har gått et ras. Flere anlegg er satt opp mellom Mosjøen og Mo i Rana på Nordlandsbanen.
- Rasvarsling er satt opp på Nordvika ved Elsfjorden i Vefsn, dekker område på 120 meter.
- Rasvarsling er satt opp på Mellomura ved Sørfjorden, dekker område på 231 meter.
Der det er rasvarsling er det plassert et rasvarslingsgjerde ved sporet som gir signaler til et varslingsanlegg om det skulle gå et ras.
Banen NOR ønsker ikke å kommentere hvilken nytte det har vært av disse varslingsanleggene på Nordlandsbanen.
Administrerende direktør i Bane Nor, Thor Gjermund Eriksen, sa at ulykka er trist og tragisk, da han var på ulykkesstedet i forrige uke. Han sa at dette er et område en vet er utsatt for ras, og at omfattende rassikring er gjort.
– Er det tilstrekkelig?
– I dag når vi står her vet både du og jeg at det gikk ras der nå. Det å slå fast at det er tilstrekkelig vil nesten være respektløst sier Eriksen.
- Mener norsk jernbane er i dårlig forfatning: Her kan du lese mer om ny rapport.
Publisert 31.10.2024, kl. 05.11