Det har stormet rundt det franske sykkelrittet Etoile de Bessèges og sikkerheten i sykkelsporten de siste dagene.
Torsdag kom en bil imot rytterne på den andre etappen med 17 kilometer igjen, og måtte raskt rygge bakover for å unngå en kollisjon.
Fredag trakk åtte av 21 startende lag da de nok en gang ble møtt av biler i løypa. Ytterligere ett lag trakk seg før lørdagens etappe.
De internasjonale sykkelrytterne har lenge følt at deres egen stemme ikke blir hørt, og mange nikket nok støttende til følgende utsagn levert av den belgiske sykkelprofilen Thomas De Gendt, som la opp etter fjorårssesongen:
– Kanskje arrangørene og UCI begynner å høre på oss. Hvis ikke vil vi fortsatt bare være apekatter i et omreisende sirkus, skrev han på X.
Torsdagens hendelse førte til at Maxime Van Gils veltet og måtte bryte rittet på grunn av skadene.
– Konsekvensene kan være fatale
Det norske Uno-X-laget var blant dem som trakk seg etter fredagens etappe.
– Det har rett og slett vært flaks at ikke noen har ligget i frontruta på en bil. Konsekvensen av det kan rett og slett være fatale, sier lagets rytter Jonas Hem Hvideberg til NRK.
På grunn av hendelsen på torsdagens etappe og andre situasjoner på åpningsetappen onsdag, var det hektisk møtevirksomhet foran fredagens etappe.
Adam Hansen, leder for rytterforeningen CPA, forteller til NRK at det da ble stilt et krav om at hvis det igjen kom biler ut i løypa, så ville rytterne stoppe.
Som sagt, så gjort.
– Vi stilte krav og når de ikke ble fulgt, så ble dette konsekvensen, sier Hvideberg.
KLAR TALE: Hvideberg er klar på at det var riktig for det norske laget å trekke seg.
Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen / NTB– Skulle ønske vi var mer enige
Flere reagerer på er at situasjonen endte med en splittet ryttergruppe, hvor rundt halvparten valgte å fortsette.
– Det er ingen som kommer godt ut av dette. Jeg skulle ønske at vi hadde vært et mer samstemt felt som ryttere, sier Hvideberg.
Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) opplyser i en pressemelding fredag at de undersøker hendelsene torsdag og fredag.
– Den eneste gangen lag står sammen og rytterne er forente, er når det er ett minutts stillhet på start fordi noen døde, skriver sportsdirektør i Lidl-Trek, Steven De Jongh på Instagram, og avslutter med en emneknagg hvor han skriver «trist, men sant».
Arrangøren: – Kun her for at de skal sykle
Det franske sykkelnettstedet Directvelo har publisert flere artikler fra de siste dagers kaos. Der blir sikkerhetssjef for rittet, Romain Le Roux, sitert på at de var klare for å fortsette rittet selv om så lite som 20 ryttere ville være med.
– Jeg tenkte også på rittarrangøren. Hvis vi ikke fortsetter, så vil Etoile de Bessèges forsvinne, sier Benjamin Thomas til L'Équipe, som var én av tre utøverrepresentanter fra CPA i rittet.
– Vi får ingenting igjen for å arrangere dette rittet. Vi er kun her for at de skal få sykle. Hvis vi ikke er her neste år, så er ikke det viktig for meg. Da er det én mindre ting å bekymre seg for, sier rittsjef Claudine Fangille til Directvelo, og understreker at de ikke har de samme ressursene som arrangørene av de største rittene.
Norsk rittsjef: Raske forandringer
Problematikken blir trolig en tilbakevendende tematikk innenfor landeveissykling i årene som kommer.
Det har rett og slett blitt dyrere å arrangere sykkelritt, i takt med at myndighetens krav til innsats fra ordensmyndighet og funksjonærer/vakthold underveis har eskalert.
I Norge har Roy Hegreberg vært rittsjef i flere år for dagens Tour of Norway, og merker hvordan tidene har endret seg.
– En må hele veien se på: «Hva gjør vi her»? «Er det ting vi kan gjøre»? Det er noen av de tingene vi gjorde for ti år siden, som vi aldri ville vurdert å gjøre igjen, sier han.
– Trafikkbildet er tettere enn hva det var. Vi ser at det er ganger vi tenker at det hadde vært kjekt å svinge innom det lille tettstedet når vi passerer, men så velger vi heller å kjøre utenom, på riksveien, sier rittsjefen.
RITTSJEF: Roy Hegreberg.
Foto: Carina Johansen / NTB– Alle sitter på hver sin tue
Hegreberg er også lagsjef i Team Coop-Repsol, som opplevde at lagets rytter, André Drege, døde etter å ha krasjet i en utforkjøring i Østerrike rundt i fjor.
– Hva synes du om sikkerheten i sykkelsporten?
– Jeg tror jo det er forbedringspotensial. Jeg skulle ønske at sykkelsporten satte seg ned og diskuterte litt forskjellige løsninger. Jeg var veldig tett på det som skjedde med André. Han var maks uheldig. En punktering kan skje, understreker han.
Han er også glad for at flere ryttere, som Wout van Aert, nå har tatt til orde for en begrensning på girutveksling, for å unngå de høyeste hastighetene.
Nå ønsker Hegreberg at UCI skal komme på banen og samle aktørene.
– Jeg føler alle sitter på hver sin tue og jobber med hver sine ting. Vi blir aldri invitert inn til en diskusjon med UCI for å se på hva og hvordan. Vi har funnet opp våre egne systemer, som jeg synes har blitt veldig bra, sier han.
Publisert 08.02.2025, kl. 21.25