Dette sliter hver tredje kvinne med – går utover sexlivet

1 month ago 13


– Det er veldig mange som tenker at sånt man må regne med når man blir eldre eller har født. Men sånn skal det ikke være.

Fysioterapeut Signe Stafne snakker om bekkenbunnsplager. Det kan for eksempel være lekkasjer av urin og avføring, eller underlivsprolaps.

Hun hjelper pasienter som blant annet sliter med dette på kontoret sitt på sykehuset St. Olavs hospital i Trondheim.

Portrett av fysioterapeut Signe Stafne som sitter på kontoret sitt ved St. Olavs hospital. Hun har på seg blå helsearbeidertopp. Ved siden av henne ligger en modell av bekkenbunnen til ei kvinne.

Fysioterapeut Signe Stafne vil ha mer åpenhet rundt bekkenbunnsplager og hva man kan gjøre med det.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Nå har hun og flere kollegaer gjennomført en undersøkelse om sexlivet til de som har problemer med bekkenbunnen.

– Frykten for at man skal få urinlekkasje eller at man skal lekke luft eller avføring, er vanskelig å håndtere, forteller Stafne.

Redd for å gjøre vondt verre

For å ta det første først: Bekkenbunnen er musklene som fungerer litt som gulvet i kroppen. Muskulaturen ligger rundt skjeden, urinrøret og endetarmen. Den gir deg kontroll på blant annet urin og avføring.

En modell av bekkenbunnen til ei kvinne holdes fram av ei kvinne med blå helsearbeidertopp. Modellen viser musklene rundt endetarm, skjede og urinrøret og hvordan de er festa til bekkenet.

Det rødbrune på modellen av underlivet er bekkenbunnsmuskulaturen.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Både menn og kvinner har denne muskulaturen, men hos kvinner blir området utsatt for helt andre påkjenninger, for eksempel gjennom én eller flere fødsler.

Stafne og kollegaene sendte ut en spørreundersøkelse til over 600 kvinner som hadde blitt henvist til sykehus av fastlegen sin. Bare en tredel svarte. Forskerne trur noe av grunnen er at mange opplever det som tabu å svare på spørsmål om sexlivet sitt.

Blant de 200 som svarte var det flere ting som gikk igjen, viser studien som er publisert i Sexual Medicine.

– Mange er redd for at det å være seksuelt aktiv kan forverre symptomene. De var redde for at det kunne gjøre mer skade.

– Kan det?

– Nei, det kan det ikke, sier Stafne.

Likevel kan frykt og usikkerhet påvirke gleden med sex.

Tørre å spørre

Rundt to tredeler av de som var med i NTNU-undersøkelsen var seksuelt aktive. Den siste tredelen hadde ikke sex med verken seg selv eller andre.

Forsker Susan Saga sier at en del kvinner legger ned sexlivet sitt når det skjer ei endring i bekkenbunnen.

– Så blir de redde i stedet for at de får informasjonen og kunnskapen om hjelpemidler, og at det ikke er farlig å være seksuelt aktive.

Portrett av førsteamanuensis Susan Saga. Hun sitter i en stol og ser smilende inn i kamera. Hun har en NTNU nøkkelkortholder rundt halsen, og en beige ullgenser på seg. I bakgrunnen henger en ribbevegg med ei treningsmatte.

Førsteamanuensis Susan Saga er opptatt av kvinners seksuelle helse.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Derfor mener hun det er viktig at helsepersonell tørr å spørre om sexlivet når de får inn pasienter med bekkenbunnsproblemer på kontoret sitt. Det må hun også minne studentene sine på:

– De tror seksualfunksjonen er noe som hører til de som er yngre.

Men seksuell helse hører hele livet til, forteller Saga.

– Som en idrettsskade

En god del kvinner opplever bekkenbunnsproblemer i forbindelse med graviditet og fødsel. Signe Stafne sier at her kan både helsepersonell og den enkelte gjøre mye.

– Når man er gravid og når man føder så strekkes og tøyes musklene og bindevevet noe vanvittig.

På fødestua må også leger og jordmødre være oppmerksomme på skadene som kan oppstå i musklene, og sørge for at de blir håndtert skikkelig med en gang.

Så må det trenes etterpå.

– Det er som en idrettsskade, sier Stafne.

På kontoret sitt har hun et bilde som skal minne henne og pasientene på å gjøre knipeøvelser.

Et hekla bilde hvor det står «Vi glemmer ikke KNIPEØVELSENE gjør vi vel?». En boks med servietter står på bordet under.

Trening av bekkenbunnen har flere fordeler. Det kan hindre lekkasjer av både urin og luft.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

– Riktig styrketrening av bekkenbunnsmuskulaturen gir bedre styrke, funksjon og støtte på underlivsområdet, mindre urininkontinens og mindre prolapssymptomer, sier fysioterapeuten.

Det finnes hjelpemidler

Men det er ikke alle som blir bra bare av trening. De kan likevel slite med lekkasjer av urin og avføring. Da kan man for eksempel gjøre noe med maten for å gjøre det lettere å tømme tarmen.

I tillegg finnes det en del hjelpemidler for eksempel hvis man har lekkasjer når man er ute og jogger.

– Man kan få støtteprodukter som kan settes inn i skjeden. Det gir den lille støtten mot urinrøret som gjør at man kan være tett under joggeturen, sier Stafne.

Hun sier samtidig at det er få som veit om alle mulighetene som finnes. I tillegg er det en del kvinner og leger som er skeptiske til noe annet som kan hjelpe når man kommer i overgangsalderen.

Medisiner kan være ei løsning

– Mange er jo redd for østrogen. Men det er ytterst få kvinner som ikke kan bruke det her lokalt.

En vanlig effekt av overgangsalderen er at man blir tørr og får såre slimhinner i underlivet. Det kan stikkpillene bedre.

– Effekten «booster» opp muskulatur, støttevev og slimhinner. Og det har veldig positiv effekt på seksualfunksjonen, forteller Stafne.

Fysioterapeuten sier at sexlivet til menn lenge har vært i fokus. Også når de blir eldre.

– De får jo sin Viagra og kan bare kjøre på videre. Så har de jo gjerne en like gammel partner som ikke får den samme hjelpa, men som også har sin naturlige nedgang i seksualfunksjon. De må vi også hjelpe.

Publisert 07.10.2024, kl. 21.38

Read Entire Article