Dette er tollene Trump vil innføre 2. april

2 days ago 7


Et skred av nye toller skal ifølge Donald Trump bli innført om få dager. De vil treffe flere av USAs største handelspartnere.

Trump signerte onsdag den siste i en lang rekke presidentordre som innfører toll på varer inn i USA. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

De første månedene av Donald Trumps andre periode som USAs president har vært preget av flere varsler om store tollmurer mot flere av USAs største handelspartnere.

Usikkerheten om hva dette betyr har rystet markedene, og får mye av skylden for at amerikanske aksjer har falt kraftig på starten av året.

Nå er alles øyne rettet mot én dato – 2. april.

På denne datoen, som er døpt «frigjøringsdagen» av Trump, skal mange av de annonserte tollmurene innføres. E24s kommentator Roar Valderhaug kalte på sin side datoen «børsenes D-dag».

Les på E24+

Forvalter: Tror disse aksjene står støtt i et aksjeras

Dette er tollene som er varslet:

1. Gjengjeldelsestoll

Trump ønsker å gjøre det klart for verden at USA ikke lenger vil tolerere å «bli snytt», ifølge Det hvite hus.

Derfor skal det fra og med 2. april innføres såkalt gjengjeldelsestoll mot flere land.

Trump mener andre land holder sine markeder stengt for amerikanske varer, og at USA ikke tar igjen for dette. Mangelen på gjengjeldelse fører, ifølge Trump, til at USA får et handelsunderskudd mot flere land, som han vil rette opp.

Gjennom «Fair and Reciprocal Plan» skal Trump-administrasjonen jobbe for å motvirke «ikke-gjensidige handelsavtaler» ved å fastsette en tilsvarende gjensidig toll for «hver utenlandske handelspartner», ifølge Det hvite hus.

Om Trumps regjering rekker å gjøre dette, er uklart.

– Det vi vet er at han har beordret administrasjonen om en gjennomgang og om å innføre dette på en «land-for-land-basis». Men dette er en omfattende prosess, og det kan ta uker og måneder, sa sjeføkonom Marius Gonsholt Hov til E24 i februar.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier innføringen av gjengjeldelsestoller kan ta uker eller måneder. Foto: Gabriel Aas Skålevik / E24

Retorikken ser ut til å ha dempet seg noe i det siste.

– Jeg kommer antagelig til å være mer ettergivende enn gjensidig, for hvis jeg var gjensidig, ville det blitt veldig tøft for folk, sa Trump i et intervju med TV-kanalen Newsmax denne uken, gjengitt av CNBC.

Gjengjeldelsestoll omfatter også såkalt «momstoll», det vil si å regne andre lands merverdiavgiftmerverdiavgiftmerverdiavgift/moms er en avgift på kjøp og salg av varer og tjenester som betales til staten. Det er en indirekte skatt som er ment å treffe forbruk. som en tollsats.

2. Nabotoll

Trump har to ganger tidligere varslet en generell toll på 25 prosent på varer fra Mexico og Canada, i tillegg til 10 prosent toll på olje- og energiprodukter fra Canada.

Først skulle tollsatsene innføres 4. februar, men ble dagen før utsatt i en måned.

4. mars ble nabotollen mot Mexico og Canada innført. To dager senere fikk begge landene en pause for varer som faller innunder handelsavtalen USMCAUSMCAUSMCA er en bred handelsavtale som dekker en rekke ulike varer, fra bildeler til grønnsaker og elektronikk (United States-Mexico-Canada Agreement). I tillegg ble tollsatsen på gjødsel fra Mexico redusert til 10 prosent. Denne pausen utløper 2. april.

Bakgrunnen for tollene er ifølge Trump for å hindre fentanyl og organiserte kriminelle i å krysse grensen inn til USA.

Nyutnevnte statsminister i Canada, Mark Carney, sa torsdag at det gamle forholdet mellom USA og Canada var over. Flere kanadiere har vært rasende på USA, og en kampanje om å «kjøpe kanadisk» har tatt av. Foto: ANDREJ IVANOV / AFP / NTB

3. Biltoll

Onsdag signerte Trump en presidentordre om å innføre 25 prosent toll på biler som ikke er produsert i USA. Enkelte bildeler og innhold unntas fra bestemmelsene.

Flere bilaksjer i USA og Europa falt torsdag etter nyheten.

Ifølge presidentordren kommer disse tollene på toppen av de som allerede er innført.

Ifølge Trump blir tollene innført for å sikre nasjonens sikkerhet. Presidentordren viser til at bare halvparten av biler solgt i USA er produsert innenlands, og at amerikanske bilprodusenter flere ganger de siste årene har hatt problemer med forsyningskjedene, og ikke fått tak i delene de skal ha.

Volkswagen er en av bilprodusentene som kan bli rammet av en toll på import av biler. Foto: RONNY HARTMANN / AFP

4. Venezuela-toll

Mandag varslet Trump at han ville innføre 25 prosent toll på all import fra land som kjøper olje fra Venezuela.

Dette vil ramme blant annet Kina og India, som er blant landene som kjøper mest petroleum fra det søramerikanske landet.

Ifølge presidentordren fra Trump kommer disse tariffene på toppen av alle andre. Det vil være utenriksminister Marco Rubio som sammen med flere andre statsråder i Trumps regjering vil avgjøre om tollene blir innført.

Trump begrunnet tollene med at Venezuelas regime utgjorde en «uvanlig og ekstraordinær trussel».

Tariffene er tenkt innført fra 2. april.

Olje er Venezuelas største eksportartikkel. Utenfor kontorene til det statlige oljeselskapet Petroleos de Venezuela i Caracas står en statue av en hånd med en oljerigg på seg. Foto: PEDRO MATTEY / AFP / NTB

5. Landbrukstoll

I starten av mars varslet Trump at han også ville innføre en toll på «eksterne» jordbruksprodukter, som også skulle bli innført 2. april.

Lite er kjent om denne, både hvilke produkter som er omfattet og nivået på tollen.

Flere toller etter «frigjøringsdagen»

I tillegg til tollene som skal innføres 2. april, har Trump tidligere varslet innførsel av andre toller – blant annet 25 prosent mot EU.

Trump sa at tollen vil gjelde «generelt», men nevnte spesifikt at den ville slå ut på import av biler, der EU har hatt 10 prosent toll på amerikanske biler.

Denne tollen er så langt ikke tidfestet.

Les på E24+

Dette er den norske forsvarsindustrien

Read Entire Article