Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
– Morkaken er helt magisk, sier forsker Helene Fjeldvik Peterson. Tidligere i år vant hun den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix. (Foto: UiO)
Med mer kunnskap om morkaken kan det bli lettere å oppdage former for morkakesvikt som ikke fanges opp i dag. Det kan redde liv.
Morkaken er ditt aller viktigste organ. Det var det første og største organet ditt da du lå i magen til moren din. Alle har vi hatt en morkake.
– Morkaken er helt magisk, sier Helene Fjeldvik Peterson.
Hun er forsker ved Universitetet i Oslo og gynekolog og overlege ved Ahus.
– Morkaken fungerer som lunger, nyrer og tarmer når du ligger i magen. Den forsyner deg med oksygen, næring og hormoner. I tillegg beskytter den deg mot mange bakterier og virus, forteller Peterson.
Men til tross for at morkaken er et helt livsnødvendig organ, så er den altfor lite studert mens den er i magen.
– Morkaken har først og fremst blitt studert etter at den er født. Og da er den jo død og ferdig med den jobben den skulle gjøre, sier hun.
Størrelsen på morkaken har noe å si
For at barnet skal kunne vokse og utvikle seg som det skal under svangerskapet, er det kritisk at også morkaken vokser normalt. Derfor må vi vite mer om morkaken mens den er i magen.
– I tidligere studier har vi sett at både en for liten og en for stor morkake, gir økt risiko for at barnet kan få utviklingsforstyrrelser som cerebral parese, sier Peterson.
– Det gir også risiko for at barnet dør i magen, legger hun til.
Til og med langt inn i voksenlivet har en for stor eller for liten morkake noe å si for risikoen vår for flere sykdommer, ifølge forskeren.
Morkaken gir viktig informasjon om svangerskapet
Forskerne vil bidra til enda bedre oppfølging av gravide kvinner og deres ufødte barn.
– Vet vi mer om morkaken underveis i svangerskapet, er det mulig å oppdage mulige endringer på morkaken, som morkakesvikt, sier hun.
– Vi tror dette kan gi oss ekstra informasjon for å se om barnet utvikler seg sånn som det skal. Og ikke minst kan vi identifisere de babyene som må ut før det er for sent, understreker hun.
Morkaken blir mindre etter fødselen
Ved Ahus har de forsket på fødte morkaker i 15 år.
– Studiene har gitt oss viktig kunnskap om morkaker som er født. Derfor har vi nå gått videre og forsker på morkaken mens barnet fortsatt er i magen, forteller Peterson.
Hun og kolleger har gjennomført verdens største undersøkelse av hvordan morkaken vokser i svangerskapet.
Gjennom denne studien har de funnet ut hva som er en normal størrelse på morkaken mens den er i magen.
Morkaker viser seg nemlig å være større når de fortsatt er inne i magen enn når de er født: 873 gram sammenlignet med 613 gram.
– Det ser ut som at størrelsen på morkaken blir mindre under fødselen, sier Peterson.
– Trolig er det fordi blodet skvises ut og overføres fra morkaken til barnet når det blir født, forklarer hun.
Undersøkte hvordan morkaken vokser med MR
I studien tok 100 gravide MR-undersøkelse to ganger i løpet av svangerskapet. Dette ble gjort rundt svangerskapsuke 27 og 37.
– MR er en trommelundersøkelse som tar mange bilder tett i tett. Den tar cirka 50 bildesnitt per livmor og kan se alt inni kroppen, også hele morkaken, forklarer hun.
Forskerne satte så sammen alle bildene tatt av MR-maskinen. Slik kunne de regne ut volumet på morkakene som var målt.
Deretter sammenlignet de disse målingene med data som finnes på fødte morkaker. Dette var data fra alle fødsler i Norge i svangerskapsuke 36 i en bestemt periode.
Slik så forskerne at det var forskjell på størrelsen på morkaken underveis i svangerskapet og størrelsen på den etter fødselen.
Fordeler ved tidlig oppdagelse av unormal morkake
Men hva hvis en morkake er for liten eller for stor i forhold til hvordan barnet vokser i svangerskapet eller den utvikler seg på en unormal måte?
Da er det viktig å kunne finne ut av dette på et tidlig stadium, forteller forskeren.
– Tidlig oppdagelse gir mulighet for tettere oppfølging. Det tror vi kan forbedre hvordan svangerskapet går, sier Peterson.
For å få til det er det viktig å ha en vekstkurve. Det vil si et standardmål for hva som er en normal størrelse på morkaken å kunne sammenligne med.
Verdens første vekstkurve for morkaker i svangerskapet
Vekstkurvene som fødselsleger og radiologer bruker i dag, har til nå vært basert på fødte morkaker.
Men det at forskerne har sett at morkaken er større i svangerskapet enn etter forløsning, betyr at disse standardene kanskje ikke gjelder for pågående svangerskap.
– Vi har derfor laget verdens første vekstkurve for morkaker underveis i svangerskapet, sier hun.
Da kan fødselsleger sammenligne størrelsen på morkaken i magen med denne vekstkurven. Slik vil vekstkurven kunne gjøre det enklere å oppdage og diagnostisere eventuelle problemer under svangerskapet.
Vil utvikle superultralyd
I denne studien brukte forskerne MR for å måle størrelsen på morkakene.
Fremover skal forskerne jobbe sammen med forskere ved Sintef for å utvikle en metode for å kunne måle morkaken ved hjelp av ultralyd. Det har til nå ikke vært mulig.
– Vi vil gjerne måle morkaken med ultralyd når vi også undersøker barnet. Derfor må vi videreutvikle teknologien vi bruker, sier Peterson.
Med ny ultralyd håper forskerne å finne ut enda mer om den magisk morkaken.
Referanser:
Helene Fjeldvik Peterson mfl.: Placental size at gestational week 36: Comparisons between ongoing pregnancies and deliveries. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 2023. Doi: 10.1111/aogs.14700.
Helene Fjeldvik Peterson mfl.: Percentiles of intrauterine placental volume and placental volume relative to fetal volume: A prospective magnetic resonance imaging study. Placenta, 2022. Doi.org/10.1016/j.placenta.2022.02.023.
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER