På det meste kan du i snitt spare 747 kroner på moms. Velger du den nye fastprisen, kan du få 1.535 kroner mer i støtte.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Regjeringen varslet fredag to grep som skal gjøre strømregningen billigere.
Den nye norgesprisen på 40 øre per kilowatt/time har fått mest oppmerksomhet. Men regjeringen har også foreslått å kutte momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent.
Husholdninger i landets fire sørligste prisområder vil i snitt spare mellom 747 kroner og 656 kroner i året bare på momsgrepet. Dette vil si mellom rundt 62 kroner og 55 kroner i måneden.
Det viser tall E24 har fått fra bransjeorganisasjonen Fornybar Norge.
Husholdninger i Nordland, Troms og Finnmark får ingen glede av forslaget.
Den nordligste landsdelen har lenge hatt fritak for merverdiavgift for strøm. De siste årene har den også hatt langt billigere strøm enn resten av landet.
Hadde regjeringen gått inn for å kutte hele momsen på nettleie – slik det allerede er i Nord-Norge, kunne husholdningene i sør spart mellom 1.640 kroner og 1.868 kroner på et slikt grep.
I neste stortingsperiode er målet å kutte hele momsen på nettleie, ifølge regjeringen.
Innfører ny ordning
Regjeringen vil innføre en ny strømordning som de kaller Norgespris, der forbrukere kan velge å betale en fast pris på 40 øre per kilowattime for strøm.
– Hvis det viktigste er å ha forutsigbarhet, vil en fast pris på 40 øre per kilowattime kunne være et godt alternativ til strømstøtte, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.
Regjeringen opplyser at prisen på 40 øre er basert på historiske gjennomsnittspriser og forventede fremtidige priser.
Forbrukere som velger Norgespris vil ifølge regjeringens beregninger få en støtte på 2.800 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge. Til sammenligning vil en husholdning med dagens strømstøtte få 1.265 kroner i støtte, men vil også nyte godt av perioder med lave strømpriser.
Dagens strømstøtteordning, som dekker 90 prosent av prisen over 75 øre/kWh, vil fortsatt gjelde for dem som ikke velger Norgespris.
Støre understreker at folk selv kan velge hvilken ordning de foretrekker:
– Vi gir folk et valg mellom to ulike ordninger, og folk kan selv avgjøre hva som er riktig ordning for dem. Det skal være enkelt for husholdningene å forholde seg til, sier han.
Slik var strømregningen i fjor
Selv om strømprisene gikk betydelig ned i fjor, fikk husholdningene omtrent samme strømregning i fjor som året før, ifølge Fornybar Norges prisindeks.
Årsaken er at strømstøtten dempet regningen i 2023 kraftig.
Slik var den samlede strømregningen for husholdninger i fjor, ifølge tall som Fornybar Norge presenterte tidligere denne måneden:
- Østlandet (NO1) og Vestlandet (NO5): rundt 19.000 kroner.
- Sørlandet (NO2): litt over 20.000 kroner
- Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4): rundt 17.000 kroner
Disse tallene inkluderer både nettleie og avgifter, og strømstøtten er trukket fra.
Analytiker: – En liten bombe
– Fastprisavtale på 40 øre er et veldig godt tilbud. Jeg tror de fleste vil gå for det. Strømstøtten som dekker 90 prosent over 73 øre er en dårligere løsning, sier analytiker i Volt, Olav Botnen.
Han sier videre at vi importerer høye priser fra Tyskland i Sør-Norge hver gang vinden avtar på kontinentet. Tyskland har lagt ned kjernekraft og belager seg mer på vind og sol, som kan gi større svingninger avhengig av været.
– Hvis dette ikke hadde kommet så ville det blitt bråk, sier han.
Markedsprisen på fastprisavtaler ligger i dag på rundt 60 øre kilowattimen. Regjeringen tilbyr nå 40 øre.
– En liten bombe, sier han om nivået regjeringen legger seg på.
Fastprisavtalen mener han at vil stimulere til mer strømforbruk hvis den blir innført.