Det er sunnest å drikke kaffen om morgenen, ifølge studie

5 days ago 9


Folk som drikker kaffe om morgenen, har lavere risiko for å dø av hjertesykdom, ifølge ny studie. 

Har det noe å si når på dagen du drikker kaffen din? (Foto: Terje Pedersen / NTB)

Mange nordmenn starter dagen med en kopp kaffe eller to. Det kan ha en positiv effekt på hjertehelsa, ifølge en ny studie.

Men forskere fant ikke samme effekt hvis du fordeler koppene ut over hele dagen. 

Tidligere studier har vist en kobling mellom kaffedrikking og lavere risiko for blant annet dødelighet, hjerte -og karsykdommer, type 2-diabetes og Parkinsons sykdom

I den nye studien har forskere i USA analysert om det har noe å si når på dagen du drikker kaffen. 

Mindre risiko for å dø

Forskerne har brukt data fra rundt 40.000 deltakere i en stor befolkningsundersøkelse i USA om helse og kosthold. Undersøkelsen strekker seg fra 1999 til 2018. 

Forskerne fant to mønstre: de som drakk kaffen sin om morgenen før klokken 12 og de som fordelte koppene ut over dagen. 

Folk som drakk kaffe om morgenen, så ut til å ha en fordel. 

Forskerne fant ut at de hadde 16 prosent mindre risiko for å dø av alle årsaker og 31 prosent mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. Det var etter en oppfølgingstid på rundt ni år. 

Forskerne så ikke de samme fordelene hos folk som drakk kaffe både morgen og kveld. 

Må gjentas i andre land

– Dette er selvfølgelig interessant arbeid og interessante funn, skriver ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen på e-post til forskning.no. 

Han er forsker ved Universitetet i Oslo og har tatt en kikk på studien. 

– Det er logisk å tenke seg at tidspunkt for inntak av mat og drikke kan påvirke helsa, og dette gjelder også for kaffe. 

Christensen sier han ikke kjenner forskning på tidspunkt for kaffedrikking og helsepåvirkning inngående, men tror det er ganske lite studert. 

Videre påpeker han at selv om forskerne fant slike resultater i sin studie, betyr det ikke at man får tilsvarende resultater i andre studier. 

– Resultatene må reproduseres i andre populasjoner i USA og andre land og regioner, sier Christensen. 

Hvor mange kopper?

Av de 40.000 deltakerne var det 36 prosent som passet inn i morgenkaffe-gruppen og 14 prosent som fordelte koppene ut over dagen. 

Forskerne undersøkte om det spilte noen rolle hvor mye kaffe deltakerne drakk. 

Deltakere som drakk kaffe om morgenen, hadde lavere risiko for å dø både om de drakk en moderat mengde kaffe og om de drakk mye kaffe, definert som mer enn tre kopper.

De som drakk én kopp eller mindre, hadde også en fordel, men litt lavere nedgang i risiko. 

– Det er ikke bare om du drikker kaffe eller hvor mye du drikker, men også tiden på dagen du drikker kaffe som er viktig, sier professor Lu Qi, en av forskerne bak studien til The Guardian

Qi er ekspert på ernæring og epidemiologi ved Tulane University i New Orleans i USA. 

Foreslår forklaring 

Hvorfor kom de som drakk kaffe om morgenen, best ut? 

Forskerne foreslår at en av årsakene kan være at kaffedrikking på ettermiddagen kan forstyrre produksjonen av hormonet melatonin, som gjør oss trøtte når kvelden kommer. 

Melatonin spiller en viktig rolle for døgnrytmen. Noen studier tyder på at lave nivåer av melatonin er knyttet til mer oksidativt stress, høyre blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdom, skriver forskerne. 

En annen mulighet er at sunne stoffer i kaffe har best effekt om morgenen. 

Noen stoffer i blodet som driver frem inflammasjon, topper seg om morgenen, forklares det i The Guardian

Dette kan kanskje motvirkes av gunstige stoffer i kaffe. 

Det er hundrevis av bioaktive stoffer i den svarte drikken, ifølge en tidligere sak på forskning.no. Man vet ikke akkurat hvilke eller hva slags kombinasjon av dem som er sunne.

Bioaktive stoffer er stoffer som kan påvirke biologiske funksjoner i kroppen

Kan ikke bevise årsakssammenheng 

Forskerne påpeker at det er svakheter ved studien. 

Studien er en observasjonsstudie, forskerne ser i et stort register hva deltakerne har oppgitt at de har spist, drukket og så videre. Så ser de på død og dødsårsak. 

Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom kaffedrikkingen og bedre eller dårligere helse. Det kan være andre ting morgenkaffe-drikkerne hadde til felles. Kanskje er det flere i denne gruppen som spiser sunt eller trener regelmessig, selv om forskerne har prøvd å kontrollere for slike faktorer. 

Dette peker også Jacob Juel Christensen på. 

– Det kan for eksempel fremdeles hende det er andre faktorer som påvirker både tidspunkt for inntak av kaffe og helseutfallene som er studert, slik som skiftarbeid og generell helseatferd som nivå av fysisk aktivitet og kostholdsmønster.

Det kan være vanskelig å justere fullt ut for alle slike faktorer, særlig når dataene er selvrapporterte, påpeker Christensen. 

– Anbefalingene står seg

– Uansett tenker jeg at anbefalingene vi har om kaffe, foreløpig står seg godt, sier Christensen.

Han viser til kostrådene på helsenorge.no.

  • Å drikke én til fire kopper filtrert kaffe eller te per dag kan være en del av et sunt kosthold for voksne.
  • Det totale inntaket av koffein fra alle kilder bør ikke overstige 400 milligram koffein per dag for voksne. (Filterkaffe har et koffeininnhold på 50 til 60 milligram per desiliter drikke, jou.anm.)
  • Et høyt inntak av koffein kan påvirke hvor godt du sover.

– Den generelle anbefalingen for bedre søvn er vel at man tar siste kaffekopp ikke senere enn cirka klokken 17 til 18, sier Christensen.

– Selv er jeg noe strengere, jeg er veldig glad i å sove, og holder meg til kaffe bare frem til klokken 12-13.

Christensen viser også til en infografikk hos Folkehelseinstituttet som viser hvor lite koffein som skal til før det påvirker søvnen og hvilket inntak som kan gi negative effekter. 

Disse effektene kan være blant annet uro, økt hjerterytme, høyere blodtrykk og abstinenssymptomer om man brått slutter å drikke kaffe. 

Referanse: 

Xuan Wang, m. fl.: «Coffee drinking timing and mortality in US adults», European Heart Journal, 8. januar 2025. 

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article