Kronikkforfatteren har fire forslag til hvordan forskningen kan hjelpe til for å gjøre avløpene våre klare for fremtiden. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
KRONIKK: Ved å investere i forskning og fremme samarbeid på tvers av sektorer, kan vi legge grunnlaget for et renere miljø, en mer bærekraftig økonomi og et sunnere samfunn for kommende generasjoner.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Strengere krav til rensing og bærekraft stiller avløpssektoren overfor store utfordringer. Gjennom samarbeid, nytenkning og innovasjon kan vi skape en sektor som både beskytter miljøet og fremmer økonomisk vekst.
Forskningsmiljøene bør være en sentral aktør i dette.
Håndtering av avløpsvann er kanskje ikke det mest glamorøse temaet. Men Oslofjordens stadig dårligere økologiske tilstand og et nytt og strengere avløpsdirektiv gjør at temaet bør løftes høyt opp på politiske agendaen.
Utfordringer og muligheter
Avløpsvannet skal ikke bare renses bedre, det skal også renses på en energinøytral måte. I tillegg skal stoffene som renses bort blir brukt til noe fornuftig, i sirkulærøkonomiens navn.
Avløpssektoren står med andre ord overfor en betydelig omstilling i årene fremover.
Avløpssektoren og politikerne må gjøre nye grep for å håndtere både dagens og fremtidens utfordringer
Samtidig byr det norske klimaet og den spredte bosettingen på særskilte utfordringer. Dette krever skreddersydde løsninger.
Investeringsbehovet er formidabelt, og folk merker allerede de økte kommunale gebyrer for vann og avløp på lommeboka. Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne kalte det med rette en «avgiftsbombe» i debatten på NRK 1. oktober.
Avløpssektoren og de som har ansvaret for den, politikerne, må gjøre nye grep for å håndtere både dagens og fremtidens utfordringer. Forskning må til for å nå målene om bærekraftig verdiskaping og bedre miljøløsninger.
Forskningen gir oss den nye kunnskapen og de teknologiske fremskrittene vi trenger for å utvikle de praktiske løsningene avløpssektoren trenger for omstillingen den skal igjennom.
Forskning som drivkraft for innovasjon
Forskning kan bidra til innovasjon i avløpssektoren på flere måter:
- Utvikle nye, effektive og energieffektive renseteknologier: Forskning kan bidra til å utvikle renseteknologier som er bedre tilpasset norske forhold og som kan fjerne både eksisterende og nye forurensninger mer effektivt. Ny kunnskap må også til for å optimalisere renseprosesser ved bruk av avanserte sensorer, dataanalyse og kunstig intelligens. Dette er avgjørende for å beskytte miljøet og folkehelsen.
- Gjenvinne verdifulle ressurser fra avløpsvann: Avløpsvann inneholder verdifulle ressurser som næringsstoffer, energi og organisk materiale. Forskning kan bidra til å utvikle teknologier for å gjenvinne disse ressursene, og dermed bidra til en mer sirkulær økonomi hvor avfall blir til ressurser.
- Styrke innovasjon og konkurranseevne i norsk næringsliv: Forskning og utvikling innen avløpssektoren kan skape nye forretningsmuligheter og bidra til å styrke konkurranseevnen til norske bedrifter nasjonalt og internasjonalt. Kan f.eks. eksperimentering med nye forretningsmodeller og markeder, som utleie av rensemoduler, salg av tjenester knyttet til prosessoptimalisering med KI, og produkter for høstede ressurser bidra til å skape økonomisk bærekraftige løsninger som også er miljøvennlige?
- Øke kunnskapen og bevisstheten om avløpshåndtering: Forskning kan bidra til å øke kunnskapen om avløpshåndteringens betydning for miljøet og samfunnet og dermed skape større forståelse og engasjement for bærekraftige løsninger. Dette vil kunne bidra til å tiltrekke seg ungdom slik at vi sikrer nyrekruttering og kompetanse til sektoren.
Samarbeid for fremtiden
For å realisere potensialet i forskningen, er samarbeid mellom forskningsinstitusjoner, næringsliv, myndigheter og lokalsamfunn avgjørende. Slike partnerskap kan fremme deling av kunnskap og ressurser, samt sikre at forskningsresultater blir grunnlag for innovasjoner, og iverksatt i praksis.
Forskning er ikke bare en kilde til ny kunnskap, men kan være en katalysator for innovasjon og nytenkning i avløpssektoren.
Ved å investere i forskning og fremme samarbeid på tvers av sektorer, kan vi utvikle løsninger som ikke bare oppfyller dagens krav, men også legger grunnlaget for et renere miljø, en mer bærekraftig økonomi og et sunnere samfunn for kommende generasjoner.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?