Kortversjonen
- Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiften på vann og avløp fra 25 til 15 prosent fra 1. mai neste år.
- Dette vil gi en avgiftslettelse på fire milliarder kroner årlig, og gjøre kommunale vann- og avløpsgebyrer i gjennomsnitt åtte prosent billigere.
- Statsminister Støre og finansminister Vedum håper å redusere økonomiske byrder for nordmenn, spesielt i kommuner med høye gebyrer.
- Regjeringen imøtegår bekymringer rundt høy offentlig pengebruk og forsikrer om et ansvarlig statsbudsjett.
– Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiftssatsen på vann og avløp fra 25 til 15 prosent fra 1. mai neste år. Det gir en avgiftslettelse til folk i hele Norge, sier Støre til VG.
Samlet gir det ekstra kostnad for staten på fire milliarder kroner i året.
– Det innebærer at kommunale vann- og avløpsgebyrer vil bli åtte prosent
billigere i gjennomsnitt i året, sier statsministeren.De tok torsdag en tur til Haugerud i Groruddalen for å prate med velgere.
– Kan ikke rappes
Vedum sier grepet er bevisst for å treffe alle.
– Det vil gi lavere regninger til alle. En slik avgiftslettelse kan ikke ende i lommen til noen andre.
– I motsetning til da matmomsen ble senket, hvor det var mulig å mistenke at dagligvarekjedene over tid kunne ta litt av momslettelsen?
– Det er riktig. Denne lettelsen kan ikke rappes.
– Hva betyr avgiftsletten for folk flest?
– Det kommer an på hvor høye disse avgiftene er i den enkelte kommune. Jo høyere gebyrene er, desto mer vil folk spare på at vi nå går fra full moms til matmomsnivå
på vann og avløp:– I kommuner som Marker, Aremark og Flesberg hvor gebyrene for vann og avløp allerede i år er over 25.000 kroner for en «standardbolig», vil grepet bety mer enn 2.000 kroner per husstand. I Innlandet betyr det rundt 1600 kroner med helårseffekt. I motsatt ende er Oslo hvor avgiftsletten kan bli rundt 1000 kroner for en husstand.
I Groruddalen tas alle kutt i utgiftene imot med takk.
– Alt som kan få ned kostnadene er bra. Det monner, spesielt for en som er arbeidsledig, sier Tamara Zamorano.
– Jeg sier som Rema; det er sluttsummen som teller. Avgiftskutt reduserer den sluttsummen, sier hennes nabo, Nina Svendsen.
Mannen hennes, Rune, er medlem av Sp, så han slipper vi ikke til.
Men de inviterer dem inn.
– Vi er bekymret
Vedum har gått i strupen på Høyre, fordi Høyre-kommuner har økt avgiftene mer enn andre kommuner:
– Er det for å synliggjøre at Høyre-kommuner har økt avgiftene for vann, avløp og renovasjon med over ti prosent i år, mens andre kommuner har økt med rundt seks prosent?
– Vi er bekymret for at vann- og avløpsgebyrene kommer til å vokse og bli en stadig større utgift for mange de neste årene slik vi ser at det foreslås i Oslo hvor Høyre styrer med støtte fra Frp. Vi vil gå motsatt vei, og vi kutter den avgiften staten styrer, slik at regningsbunken kan bli litt mindre tøff for folk, sier Støre.
Vedum legger til:
– Staten tjener penger når kommunene øker disse gebyrene, gjennom at vi får mer momsinntekter. Det gjør vi noe med, fordi vi vil at det skal bli billigere for folk. Vann og avløp kommer til å bli dyrere for mange de neste årene fordi mange gamle rør må skiftes, men dette vil hjelpe for folk.
Han trekker frem et argument til:
– Det er helt ulogisk at det skal være 25 prosent moms på springvann og 15 prosent på flaskevann. Vi rydder opp i det nå.
– Dere pumper ut milliarder. I tillegg til gigantøkninger til forsvar og pensjon, har dere lekket blant annet lekket 5,5 til sykehusene, 2,8 milliarder til politi og nå fire milliarder til avgiftslette: Det kan se ut som en pengebruk som kan bidra til å utsette at Norges Bank senker renten?
– Når statsbudsjettet kommer på mandag, vil folk se at det er et ansvarlig budsjett. Å sette ned avgiftene for alle husstander, er et viktig element i vår politikk, for å redusere kostnadene til folk, sier Vedum.
Han viser til at billigere barnehage, redusert skatt på lave og middels inntekter, innfasing av gratis SFO og økt barnetrygd er andre slike grep.
Avviser for høy pengebruk
Den såkalte handlingsregelen
gjør at statsbudsjettet årlig kan få tilført inntil tre prosent av det Oljefondets er verdt.– Veksten i fondet gjør at dere faktisk har opp mot 100 milliarder kroner mer å bruke fra fondet i statsbudsjettet for neste år: Er det på tide å vurdere om tre prosent er for høyt?: Dere reduserte den fra fire til tre prosent i 2017 nettopp av den grunn?
– Vi legger til grunn at vi skal bruke under tre prosent. Jeg mener handlingsregelen står seg veldig bra, hvor vi greier å kombinere å bruke noe i dag, men at det meste blir spart i en generasjonskontrakt for å ta vare på penger til kommende generasjoner.
– Dere har prognoser
som viser at selv om dere kutter momsen, så vil avgiftene til vann og avløp øke fremover?– Kommunene bestemmer. Den prognosen er basert på at mange kommuner trolig vil oppgradere rørsystemene sine for vann og avløp. Derfor er det viktig at vi foretar denne lettelsen, sier Støre.
– Det er slik at de med største hus får mest i avgiftslettelser?
– Ja, slik blir det jo, i hvert fall store husholdninger. Og dem som dusjer mest, sier Vedum.