Bedriftsledere om sykefravær: – Kunne ikke la det skure og gå

19 hours ago 5


Utviklingen i sykefraværet bekymrer bedriftsledere, men ikke alle er sikre på at kutt i sykelønnen er riktig medisin.

 Leder Lena Vonka i Lenas HelsePersonell så seg nødt til å ta grep for å få bukt med sykefraværet i bedriften. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Lena Vonka er gründer og daglig leder i Lenas HelsePersonell. Etter at sykefraværet i bemanningsbedriften økte over flere år, så hun seg nødt til å ta grep.

– Vi kunne ikke bare la det skure og gå, men måtte ta tak i det, sier hun.

I 2023 innførte de jevnlige «nærværsmøter», der de går igjennom sykefraværstallene og snakker med de ansatte om hva som gir motivasjon og glede over å gå på jobben.

Gründeren tror nøkkelen til å få ned sykefraværet i Norge, handler om tett oppfølging av ansatte.

– Nærheten til den enkelte ansatte er avgjørende: Å se dem og følge dem opp, og ikke la det skure og gå når folk blir syke, sier hun.

Nærheten til ansatte

Lena Vonka var en av mange bedriftsledere som deltok på NHOs årskonferanse i forrige uke.

Der sto debatten om sykefravær sentralt, både på programmet fra scenen og med LOs demonstrasjoner mot kutt i sykelønnen utenfor.

 Leder Lena Vonka i Lenas HelsePersonell har satt i gang egne tiltak for å få bukt med sykefraværet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vonka tror det er nødvendig å se på sykelønnsordningen i Norge.

– Det er en viss mismatch mellom at vi er verdens friskeste land, men samtidig har det høyeste sykefraværet, sier hun.

– Stor belastning

Gründer og daglig leder Linn-Veronika Hansen i frisørkjeden Høst, som også deltok på årskonferansen, forteller at sykefraværet skaper utfordringer for en liten bedrift som hennes, med 19 ansatte.

– Det er en stor belastning når noen er borte fra jobben. Det går utover alle de andre, sier hun.

I løpet av de 17 årene hun har drevet bedriften opplever hun at holdningene til å være borte fra jobben har endret seg, spesielt i den unge generasjonen.

 Leder Linn-Veronika Hansen i den frisørkjeden Høst i Tromsø forteller at det skaper utfordringer med sykefravær i en liten bedrift. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hansen tror at det viktigste man kan gjøre for å forebygge sykefravær på arbeidsplassen er å skape et godt arbeidsmiljø.

– Det er avgjørende å ha god kontakt og en oppriktig omsorg for de ansatte. Da tror jeg også ønsket om å komme raskt tilbake blir større, sier hun.

– Tror du sykelønnsordningen må revurderes for å få ned sykefraværet?

– Helt grunnleggende tenker jeg det alltid bør være mer lønnsomt å være på jobb enn å være borte fra jobb, sier hun.

Bekymret for utviklingen

Administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten kan fortelle E24 at de har hatt et ganske stabilt sykefravær blant de nærmere 2000 ansatte i selskapet de siste årene.

 Administrerende direktør Hedda Felin mener det kan bli nødvendig med endringer i sykelønnsordningen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Felin mener en nøkkel til lavere fravær er å ha tett dialog med de som er syke.

– Det bidrar til at folk ikke blir for lenge borte, sier hun.

Toppsjefen sier hun er bekymret for utviklingen i sykefraværet i Norge, og mener det er viktig å ta debatten for å kunne finne løsninger.

– Tror du det kan bli nødvendig med endringer i sykelønnsordningen for å få ned sykefraværet?

– Det kan godt hende det er nødvendig, sier hun.

– Overmoden debatt

Hos Moelven har de også sett seg nødt til å sette i verk tiltak for å få ned sykefraværet, forteller divisjonssjef Vera Flatebø til E24.

Blant industribedriftens 3300 ansatte har fraværet økt etter pandemien, og en større andel skyldes psykiske lidelser.

Hovedgrepet deres har vært å satse på det de kaller «nærledelse»:

– Den nærmeste lederen er den viktigste, så vi fyller på med kompetanse, spesielt om hvordan de kan fange opp signaler om psykiske plager før folk blir syke og forsvinner, sier hun.

 Divisjonssjef Vera Flatebø i Moelven Industrier mener tiden er overmoden for en debatt om sykefraværet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Flatebø er glad for at sykefraværet er satt på dagsorden også nasjonalt.

– Det er en debatt som er overmoden for å tas. Men jeg synes det er synd at det har blitt en stillingskrig mellom LO og NHO. Jeg tror begge parter egentlig er interessert i å få gjort noe med det, sier hun.

– Tror du det er nødvendig å gjøre noe med sykelønnsordningen for å få ned sykefraværet?

– Det synes jeg ikke vi har sett noe grunnlag for ennå. Det er mye synsing i debatten. Jeg ville gjerne sett en utredning med en profesjonell anbefaling om hva som faktisk kan virke, sier hun.

Les også

NHOs årskonferanse om Trump 2.0: – Ikke på min favorittliste

Read Entire Article