Ap-profilens PR-liste: 157 selskaper

1 month ago 9


Torgeir Micaelsen var i mange år en av Arbeiderpartiets mest sentrale politikere på Stortinget, blant annet som leder av finanskomiteen. 45-åringen fra Mjøndalen hadde tolv år bak seg i rikspolitikken da han i 2017 gikk over til jobb i det private næringsliv.

For noen uker siden gjorde han comeback i politikken, som statssekretær for Ap i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Da kom han rett fra Try Dig, som er teknologiselskapet til kommunikasjonsbyrået Try.

I sin tid som kundedirektør, rådgiver og arbeidende styreleder i selskapet har Micaelsen hatt en rekke teknologiselskaper på sin kundeliste.

Totalt står 157 selskaper på listen som NRK har fått tilgang til via Try. Den er tidligere også gjengitt i nettavisen Altinget.

På spørsmål fra NRK om han er inhabil overfor alle disse selskapene, svarer han at habiliteten må vurderes fra sak til sak.

Det er ikke bare tidligere kunder, men også andre forhold som vennskap, uvennskap og slektskap, som kan gjøre folk inhabile. Jeg må derfor selv vurdere min habilitet i hver enkelt sak, og jeg vil be om støtte fra embetsverket for å gjøre disse vurderingene, svarer Micaelsen.

Vil få opplæring

NRK har også stilt Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet spørsmål om Micaelsens kunder. Departementet henviser til Statsministerens kontor for svar.

– Har departementet full oversikt over alle aktører som Micaelsen har rådgitt eller arbeidet med i kraft av sitt virke i Try eller i andre deler av det private næringslivet?

– Kundelistene til Torgeir Micaelsen og Try er åpne. Vi henviser til dem på dette spørsmålet, sier statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) til NRK.

_gcr-QTN1MA

STØRE-RÅDGIVER: Statssekretær Kristoffer Thoner (Ap).

Foto: NTB

– Er det avdekket noen habilitets- eller rollekonflikter knyttet til Micaelsen?

– Torgeir Micaelsen har vært åpen om sine kundeforhold. Alle som jobber i forvaltningen, må vurdere sin egen habilitet fra sak til sak, det må også Micaelsen gjøre, sier Thoner.

– Det er ikke bare tidligere kunder, men også andre forhold som vennskap, uvennskap og slektskap, som kan gjøre folk inhabile, sier Støres rådgiver.

Thoner sier ingen arbeidsgiver kan ha full oversikt over mulige bindinger, og at den enkelte derfor selv må vurdere sin habilitet i hver enkelt sak.

– Micaelsen vil få opplæring i hvordan han kan vurdere sin habilitet og kan be om støtte fra embetsverket for å gjøre disse vurderingene.

– Dette holder ikke

Regjeringen har de siste årene opplevd flere skandaler hvor statsråder har måttet gå av som følge av habilitetsrot.

Rødts Seher Aydar, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, er kritisk til svarene fra Statsministerens kontor.

– Dette holder ikke. Statsministerens kontor må svare på hva de har gjort for å undersøke bindinger knyttet til Micaelsen, sier hun til NRK.

– Når regjeringen først henter seg en statssekretær fra PR-bransjen, skylder de i det minste befolkningen bedre svar enn dette. Det er en selvfølge at alle som jobber i forvaltningen må vurdere sin egen habilitet.

Seher Aydar

KRITISK: Rødts Seher Aydar sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Foto: Vetle Mathiesen Knutsen / NRK

Rødt-toppen mener regjeringen ikke kan la selskapene selv få bestemme om det skal være offentlig hvem et medlem av regjeringen har jobbet for.

– Det er altfor slapt av regjeringen å la det være opp til lobbyselskapene selv om de vil spille med åpne kort eller ikke.

Aydar mener saken igjen viser behovet for et offentlig lobbyregister.

Rødt etterlyser at regjeringen leverer på det Stortinget har bedt om, nemlig et obligatorisk register over regjeringsmedlemmers tidligere oppdragsgivere, og hva oppdragene gikk ut på.

– Åpenhet er helt avgjørende om vi etter en rekke habilitetsskandaler fra skiftende regjeringer skal lykkes med å gjenopprette tilliten, sier Aydar.

Naturlig avgrensning

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har gjentatte ganger kritisert svingdøren mellom PR og politikk. Senest da han i Politisk kvarter torsdag ba Frps Tor Mikkel Wara legge fram sine kundelister fra årene i First House.

Er du enig med Vedum i at overganger mellom PR og politikk kan skape dilemmaer og bindinger?

Selv kommer jeg fra IT- og teknologiselskapet TRY Dig hvor jeg jobbet fulltid fra sommeren 2022. I TRY Dig har jeg vært kundedirektør, arbeidende styreleder og rådgiver. Selskapet er IT- og teknologileverandør med i underkant av 100 ansatte og leverer tjenester som nettside- og applikasjonsutvikling, netthandelsløsninger og UX-design, svarer Micaelsen i en e-post.

Publisert 21.10.2024, kl. 06.10

Read Entire Article