Ap og Høyre avviser gigantkutt i offentlig sektor

3 hours ago 4


Men begge partier er åpne for lavere skatt og redusert pengebruk.

 Forfatter, samfunnsøkonom, og tidligere næringslivstopp, Martin Bech Holte, har gjort braksuksess med «Landet som ble for rikt». Her i en samtale med finanspolitisk talsperson i Ap, Tuva Moflag, og nestleder i Høyre, Tina Bru. Foto: Jonas Hagmansen/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg forstår at det oppleves som ekstremt uvant, sier Martin Bech Holte.

Den ferske forfatteren vil flytte hele oljepengebruken over til kutt i skatt på arbeid, for å friste flere inn i jobb. Det skal bidra til mer økonomisk vekst, i en tid der han mener oljepengene har gjort oss passive.

Han sitter med noen av Norges mest sentrale finanspolitikere og argumenterer for at skattekuttene skal finansieres med en slankere offentlig sektor.

I 2024 ville det tilsvart et kutt på 430 milliarder norske kroner. Bech Holte ser for seg at kuttene kommer over to til tre stortingsperioder.

– Har du laget et regnestykke på hvordan?

– Nei, jeg har ikke lyst til å gi det. For jeg har lyst til at politikerne skal komme med det. Det er på en måte ikke min jobb, sier Bech Holte til E24.

Han har nettopp signert en haug med eksemplarer av den tidvis utsolgte boken med tittel «Landet som ble for rikt». 500 personer var på plass i stappfulle lokaler hos Polyteknisk forening tirsdag.

Avviser gigantkutt

Nestleder i Høyre, Tina Bru, er enige i at det er rom for reformer i offentlig sektor, for å få ned utgiftsveksten, men vil ikke gå så hardt til verks som Bech Holte.

Tina Bru

Nestleder i Høyre

– Hvor mye vil du kutte hvis dere vinner valget?

– Det blir å karikere det litt mye hvis man skal redusere det til det. En del av de tingene vi trenger for å få opp vekstevnen i norsk økonomien handler ikke bare om at vi kutter flatt 200 milliarder i et enkelt budsjettår, og så er problemet løst, sier Bru til E24.

Hun mener Norge heller burde få en grunnleggende annerledes nærings- og skattepolitikk som «belønner» bedrifter og ikke «straffer dem».

– Vil vi se kutt i offentlig pengebruk om dere tar over?

– Det er utenkelig for meg, hvis vi vinner valget til høsten, at vi ikke vil se at en ny borgerlig regjering gjennomfører noen grep. Både for å få opp vekstevnen i norsk økonomi, og ta ned den offentlige pengebruken, sier hun.

Bru støtter også Bech Holte i synet på at det er fornuftig med lavere skatt på arbeid.

– Vi har absolutt rom for å incentivere det å gå på jobb mer enn vi gjør i dag, sier hun.

– Ikke realistisk

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Tuva Moflag ser heller ikke for seg radikale kutt i offentlig sektor.

Tuva Moflag

Finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

– Nei, det er ikke realistisk å ha kutt i den størrelsesorden som Bech-Holte her peker på. Det er litt sånn, stikk fingrene i lufta og si at du kan kutte 300 til 400 milliarder kroner. Så enkelt er det ikke, sier hun.

– Vil du være med på noe kutt da?

– Selvfølgelig er vi åpne for å se på det, og det er noe vi må gå grundig inn i, og se på hvordan vi skal endre offentlig sektor. Det gjør vi jo hele tiden.

– Men vi trenger ikke å ha en konkurranse om å komme raskest mulig til 300 til 400 milliarder kroner. Vi skal innrette velferdsstaten på et nivå som gir gode og trygge velferdstjenester til alle, samtidig som vi klarer å ha et næringsliv som lever godt i Norge, sier hun.

Moflag sier at hun er mer opptatt av at vi stadig blir flere eldre, og at det krever en omstilling i offentlig sektor.

– Jeg velger å ta utgangspunkt i arbeidskraft, at vi må få flere inn i arbeidslivet, og at vi må løse arbeidsoppgavene på en sånn måte at vi får gode helsetjenester, selv om det er mange flere som trenger det.

Hun sier også at lavere skatt på arbeid er noe som kan være aktuelt fremover.

– Men det er ikke så enkelt som at hvis du senker inntektsskatten, så får du mange flere i jobb. Det kan nok motivere en del, men vi ser at de som står utenfor arbeidslivet i dag, noen av dem har en kompetanse som ikke er i tråd med det arbeidslivet etterspør, sier hun.

Read Entire Article