Det er tøffe tider for luksusmerkene. Gucci-aksjen har falt til det laveste nivået på syv år – og styrer mot sitt verste år siden finanskrisen, ifølge Bloomberg.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det går trått for Gucci-eier Kering.
På sitt aller verste var aksjekursen ned 4,36 prosent mandag. Det er det største fallet på rundt syv uker, skriver Bloomberg.
Aksjen har falt rundt 70 prosent siden toppen sommeren 2021. Sist gang aksjen var på så lave nivåer man ser nå, var i 2017.
Kering-aksjen har falt med omtrent 43 prosent hittil i år, og styrer dermed mot sitt verste år siden finanskrisen, ifølge Bloomberg. I 2008 falt aksjen over 50 prosent.
Analytikere i Barclays nedgraderte nylig sin anbefaling for aksjen fra «nøytral» til «salg». De mener Gucci er spesielt hardt rammet av den økonomiske nedgangen i Kina.
– Forbrukere i Kina er mer selektive i det nåværende økonomiske klimaet, og fokuserer på merker med enda høyere nivåer av attraktivitet eller eksklusivitet, skriver analytikerne i Barclays i en kommentar.
Les også
Krisekvartal for Burberry
Tomme butikker
Luksusmerker som LVHM og Hermes har også hatt tøffe tider de siste månedene. Lavere etterspørsel i Kina har vært trukket frem som en av hovedårsakene.
Kinesisk økonomi går ikke over all forventning i år. Flere internasjonale banker har kuttet sine prognoser for Kinas økonomiske vekst i år, skriver Financial Times.
Den svake tilliten til kinesisk økonomi skyldes blant annet en langvarig nedgang i eiendomssektoren. I tillegg sliter landet med svak forbruker- og investortillit, skriver avisen.
Tiffanys flaggskipsbutikk i Shanghai skal halveres i størrelse, melder Bloomberg. Luksusbutikkene i Hongkong, som tidligere tiltrakk seg kjøpesterke kinesiske kunder, står nå nesten tomme.
– Dette året er mer volatilt og mer smertefullt fordi det kommer etter en periode med ekstrem vekst, sier Flavio Cereda, investeringsforvalter hos GAM UK, til Bloomberg.
Han peker på oppgangen disse selskapene hadde under pandemien.
– «Langsommere og lengre»
Men kollapsen i Gucci mandag kom til tross for at konkurrentene opplevde en liten oppgang etter forrige ukes nedtur.
Selskapet sliter med å snu den negative trenden for Gucci-merket, og har nylig ansatt en ny designer, skriver Bloomberg.
Merket Hugo Boss har også blitt rammet hardt av nedgangen i Kina. Aksjen er ned over 48 prosent så langt i år.
UBS-analytiker Zuzanna Pusz sier til Bloomberg at utsiktene for luksussektoren er «langsommere og lengre».
– Bransjen ser ut til å gå inn i sin egen syklus, etter noen år med kraftig vekst og høye priser, sier hun.