Det pågår en datasenter-boom i USA knyttet til kunstig intelligens (AI). Landets president vil gjerne drive dem med kullkraft.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Det pågår en datasenter-boom drevet av kunstig intelligens, med betydelige investeringer i land som USA.
- Datasentrene krever mye kraft, og flere aktører har planer om å satse på kjernekraft for å sikre stabile leveranser.
- President Donald Trump ønsker å bruke kullkraft til å forsyne AI-behovet, men teknologiselskapene har så langt vært mest interessert i fornybar energi, gasskraft og kjernekraft.
- Datasentrenes store strømbehov kan gi industrielle muligheter for Norge som vertskapsland, mener bransjeforeningen Norsk Datasenterindustri.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Det investeres for tiden tungt i datasentre både i USA og i mange andre land.
– Det er særlig kunstig intelligens som driver dette, forklarer daglig leder Bjørn Rønning i Norsk Datasenterindustri.
– Jeg vil karakterisere det som et våpenkappløp. Det er en «fear of missing out», og aktørene kappes om å bygge ut så kjapt som mulig. Dette gir også et enormt strømforbruk, sier han.
Det bekreftes i et notat fra analytikerne i selskapet Wood Mackenzie.
De anslår at det ved utgangen av 2024 var planer om datasentre i USA med samlet kapasitet på hele 92 gigawatt, opp fra bare fem gigawatt ved starten av 2023.
Én gigawatt tilsvarer kapasiteten i et relativt stort kraftverk drevet av kull, gass eller kjernekraft.
Det internasjonale energibyrået (IEA) anslo nylig at forbruket i datasentre vil mer enn doble seg til 945 terawattimer (TWh) innen 2030. De påpeker at kunstig intelligens vil kreve økt utbygging av strømnett og kraftproduksjon.
Les også
Det koster millioner å si «takk» til ChatGPT
Tror investeringene vil roe seg
Aktører som Google, Amazon, Microsoft og Meta håper å posisjonere seg for å kunne levere kunstig intelligens (AI) til verden.
I USA lovet databrikkekjempen Nvidia nylig å investere 500 milliarder dollar (rundt 5.200 milliarder kroner) knyttet til AI og datasentre. Apple og en gruppe bestående av OpenAI, Oracle og Softbank skal også investere 500 milliarder dollar hver i AI-infrastruktur.
– Jeg tror vi vil se en avskalling etter hvert. Spørsmålet er jo hvem som skal betale for alle disse investeringene. Det vil nok peke seg ut noen vinnere etter hvert, og da kan investeringene også begynne å roe seg, sier Rønning.
Les også
IEA-rapport om AI: Venter over doblet kraftforbruk i datasentre
– Stor industriell mulighet for Norge
Vinnerne av AI-kappløpet håper å kapre kunder i det som kan bli et stort bedriftsmarked, påpeker Rønning.
– Det er fortsatt en viss usikkerhet om utviklingen av dette markedet, men uansett utfall kan dette være en stor industriell mulighet for Norge som vertskapsland for datasentre, sier han.
– Hvorfor kreves det så mye datasenterkapasitet til AI?
– Per i dag er kunstig intelligens ekstremt energikrevende. Det er for eksempel rundt ti ganger større energiforbruk i et søk på kunstig intelligens enn på et vanlig Google-søk, sier Rønning.
Det bygges for tiden ut flere større datasentre i Norge. Blant annet bygger Google ut i Skien og Green Mountain og Tik Tok nær Hamar, og det finnes flere planer.
Kappløp om å skaffe kraft
Rønning mener at det også pågår et kappløp for å skaffe den kraften som skal til.
– Absolutt. Tilgangen på kraft- og nettkapasitet er blitt et knapphetsgode. Energi er avgjørende, det ser du på hvordan aktørene agerer. Før var datasentre knyttet til store byer, men nå legges de der det er tilgang på strøm. Her har Norge et relativt fortrinn, sier han.
Han sier at datasenterbransjen og annen industri har en felles sak å kjempe om å få bygget ut kraftnettet i Norge, for å legge til rette for nye investeringer.
E24 har omtalt at datasenterindustrien i Norge ønsker svært mye kraft.
– Når det gjelder kraft har Norge fortsatt 15-20 TWh kraftoverskudd. Fremover har NVE nedjustert forventningen til utbyggingen av hydrogenproduksjon, og da kan det bli kraft ledig til andre formål. Dette markedet vil nok være dynamisk, sier Rønning.
Satser på kjernekraft
I USA har flere AI-aktører varslet satsing på kjernekraft, en kraftkilde som kan levere stabil strøm så å si året rundt.
– Min oppfatning er at kraftnettet i USA er utarmet, så det er ikke nok kapasitet til å overføre den strømmen som skal til, sier Rønning.
– Noen aktører tyr til kjernekraft for å sikre egenprodusert kraft. Blant annet har Microsoft en avtale om å fyre opp igjen kjernekraftverket Three Mile Island, så får vi se om det blir noe av.
Også Amazon og Google har varslet planer om satsing på kjernekraft for å sikre nok kraft.
Les også
Google-topp forsvarer energikrevende datasentre
Trump ønsker kulldrevet AI
Det finnes også mer forurensende alternativer. USAs president Donald Trump ønsker å ta i bruk kullkraft for å forsyne AI-behovet.
I april skrev han under en presidentordre som er ment å få fart på kullsektoren, noe Trump lenge har ønsket.
«Vårt lands vakre, rene kullressurser vil være avgjørende for å dekke den økte etterspørselen etter elektrisitet som skyldes gjenoppblomstringen av innenlandsk produksjon og byggingen av databehandlingssentre for kunstig intelligens», het det i ordren.
– Vi mener at alle kullfyrte kraftprodusenter må utsette nedleggelser av kullkraft i USA, siden situasjonen helt tydelig har endret seg, sier konsernsjef James Grech i kullprodusenten Peabody ifølge CNBC.
– Produsentene bør gjenåpne pensjonerte kullkraftverk, sier han.
Flere av de store teknologiselskapene har imidlertid også egne klimamål. I tillegg til kjernekraft har datasenteraktørene så langt vært mest interessert i fornybar energi og gasskraft, som ikke er like forurensende som kullkraft.
Kullkraftens rolle i USA har blitt gradvis mindre de siste tiårene. Ifølge CNBC sto kullkraften for 16 prosent av USAs kraft i 2023, ned fra 51 prosent i 2001.
Les på E24+