Flybransjen trapper opp kampen mot økte flyplassavgifter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi er veldig spente, sier NHO Luftfart-sjef Erik Lahnstein på vei inn i et møte med Samferdselsdepartementet tirsdag ettermiddag.
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 er det lagt opp til at flyselskapene må betale mer i flyplassavgifter til Avinor de neste fem årene.
Bakteppet er at Avinor, som eier og driver flyplassene, sliter økonomisk.
De økte avgiftene «skal dekke nødvendig resultatforbedring» for Avinor, står det i budsjettdokumenter.
Flybransjen mener dette vil ramme dem hardt, og nå jobber bransjen for fullt for å unngå at forslaget blir vedtatt.
– Det som er foreslått, er historiens største samlede avgiftsøkning overfor luftfartsnæringen, noe som vil bety økte flypriser og dårligere flytilbud dersom det blir gjennomført, sier Lahnstein.
Norwegian: Vil vokse utenfor Norge
De foreslåtte økningene i Avinor-avgiftene er på 50 prosent, tilsvarende to milliarder kroner, ifølge Norwegian-sjef Geir Karlsen. Han kaller dette helt uakseptabelt.
– Dette er en gigantisk ekstraregning for flyselskapene, som kommer på toppen av en allerede krevende situasjon. Økte kostnader vil uunngåelig føre til at det blir dyrere å fly i Norge, sier Karlsen.
Norwegian-sjefen mener slike avgiftsøkninger vil være direkte næringsfiendtlige dersom de skulle bli en realitet.
– De setter norske arbeidsplasser og rutetilbudet i fare, spesielt i distriktene, sier Karlsen.
Karlsen peker på at flypassasjeravgiften fjernes helt i Sverige.
– Konsekvensene vil på sikt føre til at vi som flyselskap vil vokse utenfor Norge, og jeg er svært redd for at vi vil måtte redusere tilbudet her hjemme.
Økte avgifter vil kunne gjøre det direkte ulønnsomt å opprettholde flyruter til en rekke steder, noe som vil ramme både næringsliv og lokalbefolkning hardt, ifølge Karlsen.
Samtidig har regjeringen kommet flyselskapene i møte med lavere flypassasjeravgift. Det holder ikke, mener bransjen.
– Overrasker
Norgessjef Kjetil Håbjørg i SAS mener det er uheldig dersom flytilbudet blir rammet.
– Særlig i et land som Norge hvor luftfart er en kritisk del av infrastrukturen. Høyere kostnader for flyselskapene fører til færre ruter, høyere billettpriser og svekket konkurranseevne for norsk luftfart, sier Håbjørg til E24.
Bransjen er pålagt å finansiere samfunnspålagte oppgaver knyttet til forsvaret og helse, sier SAS-toppen. Han mener disse burde dekkes av brukerne, altså staten.
NHO Luftfart foreslår en ekstern utredning av en ny styringsmodell for Avinor.
– Det kan være et viktig skritt i riktig retning for å skape en mer bærekraftig finansiering av norsk luftfartsinfrastruktur, sier Håbjørg.
NHO Luftfart-sjefen møtte Finans- og Samferdselsdepartementet tirsdag. Dette er en del av et større arbeid mot avgiftene.
– Går maskinen varm i flylobbyen nå?
– Nei, dette er en ordinær prosess. Men det er klart det er betydelig dramatikk i situasjonen i Avinor. Det overrasker oss nok noe at hverken Stortinget eller allmennheten synes å ha fått med seg helt hvor dramatisk situasjonen er, sier Lahnstein.
– Urolige
Avinor-sjef Abraham Foss sier de forstår at flyselskapene er negative til avgiftsøkningen.
– Vi har også gitt tydelig uttrykk for at vi er urolige for at flyselskapene må ta en stor del av regningen for de økonomiske utfordringene vi står i, sier Avinor-sjefen.
Kostnaden for flyselskapene vil tilsvare om lag 60 kroner per passasjer fra 2025–2027, ifølge Foss.
Samtidig sier Foss at det har vært en politisk beslutning om å prioritere flyselskapene gjennom underregulerte flyplassavgifter over flere år.
Abraham Foss
Avinor-sjef
Avinor har et langsiktig gap mellom utgifter og inntekter på om lag 1,7 milliarder kroner, opplyser Foss.
– Dersom vi ikke får en avklaring og en trygghet for at vi kan dekke inn dette gapet de nærmeste årene, blir vi tvunget inn i en situasjon med store nedskrivninger av våre verdier, sier Foss.
Kan bli klart før nyttår
Derfor har det vært avgjørende for Avinor å få avklaring fra Samferdselsdepartementet og regjeringen, ifølge Foss. Han mener de har fått det gjennom forslaget til statsbudsjett.
– Såfremt statsbudsjettet blir vedtatt slik det foreligger, vil vi ha en tilstrekkelig trygghet for våre økonomiske rammebetingelser, sier Foss.
Samferdselsdepartementet bestemmer det generelle nivået på avgiftene i form av et rammevedtak.
Statssekretær Stein Mathisen (Sp) sier de nå er i ferd med å vurdere det forslaget de har fått fra Avinor, og flyselskapenes kommentarer til dette. Målet er å fatte et vedtak før nyttår.
– Det er behov for en permanent bedring av Avinors resultat for at selskapet skal kunne ivareta sine oppgaver fremover. Flyselskapene må bidra gjennom økte avgifter til Avinor, og Avinor må også gi et bidrag gjennom resultatforbedring. I statsbudsjettet foreslår regjeringen å redusere flypassasjeravgiften til staten med 600 millioner kroner påløpt, slik at økningen i avgifter til Avinor blir lettere å bære for flyselskapene, sier Mathisen.
Stein Mathisen
Statssekretær
Departementet kan ikke foregripe hva de vil komme frem til, påpeker Mathisen.
Finansdepartementet viser til Samferdselsdepartementet.