a-ha med historisk milepæl

1 week ago 6


 Andrea Gjestvang / VGIKONER: Trioen bak klassiske «Take On Me», her i 2016; fra venstre Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy. Foto: Andrea Gjestvang / VG

«Take On Me» har nå passert to milliarder (!) avspillinger på YouTube.

torsdag 26. september kl. 14:25

Ifølge det renommerte bransjebladet Billboard er a-has banebrytende video den aller første fra 1980-tallet som bryter denne barrieren. «Take On Me» er a-has eneste nummer én-hit i USA. Den gikk til topps i 1985.

2.003.586.753. Dette var status på antall spillinger på YouTube torsdag formiddag for den aller første – og største – singlen som a-ha ga ut for snart 40 år siden.

– Den lever sitt helt eget liv den nå, sa Paul Waaktaar-Savoy i et VG-intervju for fem år siden, rett før låten passerte den første milliarden.

Da turnerte a-ha med debutalbumet «Hunting High And Low» som de spilte fra A til Å. Albumet åpner med nettopp «Take On Me», hvilket førte til at a-ha måtte vri godt på låtlisten. Monsterhiten kom aller først der den vanligvis kommer aller sist på a-ha-konserter.

Det passet Paul Waaktaar-Savoy utmerket.

– Jeg er så møkklei av å spille den sist i settet! Når den kommer først, forandrer det hele dynamikken i showet, det fokuserer på andre låter. Folk er happy uansett, mente han og utdypet:

– «Take On Me» har blitt noe for seg selv. Det er vanskelig å bli lei den. Det er mange fine fasetter ved den låten, masse små biter som trer frem litt etter litt. Jeg ser for meg at riffet gjør låten lett å sette på en mandag morgen for å komme i godt humør, sa Waaktaar-Savoy.

– Og så har du selvfølgelig selve videoen, la han til.

Videoen, med sine animerte strektegninger, ble regissert av Steve Barron og vant i sin tid hele åtte MTV-priser. Inspirasjonen til videoanimasjonen kom da a-ha fikk en ... eh, a-ha-opplevelse etter å ha sett Michael Pattersons kortfilm «Commuter».

Denne åpnet hele showet under turneen for fem år siden.

– Den videoen vi viser i starten er den selvsamme videoen som fikk oss overbevist om at han måtte lage video til «Take On Me» med de samme virkemidlene. Det er veldig kult å kunne vise den først. Det er en arty film som nesten er ukomfortabel å se på, fortalte Waaktaar-Savoy til VG.

Og lettere kuriøst; Donald Trump brukte a-ha-videoens virkemidler i en valgkampvideo samme år.

– Jeg hadde ikke sett for meg da vi skrev den låten som 17-åringer for snart 40 år siden at den skulle bli foreslått som en «anthem» for riksrett i USA. Det er egentlig bare absurd, uttalte Magne Furuholmen til VG den gangen.

«Take On Me» har også passert to milliarder avspillinger på Spotify, hvilket beviser at det ikke kun er videoen som har gjort låten ikonisk.

Torsdag formiddag hadde 2.071.449.584 spilt den på strømmetjenesten.

Slik har du neppe hørt «Take On Me» før:

Read Entire Article