Ved inngangen til et nytt år vet vi så lite om hva dagene, ukene og månedene som ligger foran oss vil bringe.
Det er kanskje derfor det er så trøstende og herlig å ha noe å se fram til.
For på museene er det helt konkrete og håndfaste planer og titler som man med forventning kan føre inn i sin kalender.
Her er noen av de utstillingene jeg tror det vil være verdt å få med seg i 2025, sortert kronologisk.
«Frida Orupabo: Lies, Secrets & Silence»
- Når: 7. februar – 27. april
- Hvor: Astrup Fearnley Museet, Oslo
Frida Orupabo (1986) er en norsk kunstner med internasjonal anerkjennelse, blant annet representert på Veneziabiennalen i 2019, og innkjøpt av Nasjonalmuseet.
Hun arbeider med video, installasjon, skulptur og collage, og kombinerer barndomserindringer med den kollektive hukommelsen.
Kunsten hennes tematiserer identitet og tilhørighet, som har stor relevans i vår samtid.
Jeg ser frem til å få en bedre oversikt over Orupabos prosjekt og håper Astrup Fearnley Museet utnytter det visuelle potensialet i dette fascinerende kunstneriske universet.
«Georg Baselitz: Med begge bena først»
- Når: 15. februar – 4. mai
- Hvor: Munchmuseet, Oslo
Georg Baselitz er blant våre aller mest innflytelsesrike nålevende kunstnere.
« ... fragmenter av et ødelagt Etterkrigs-Tyskland og Edvard Munchs gjenferd» er Munchmuseets egen beskrivelse av det som preger den internasjonale kunststjernen.
Han ble født i 1938, i Hitlers Tyskland under oppseilingen til andre verdenskrig, og tematiserer en virkelighet i oppløsning, der alt er satt på hodet.
Han regnes som en forløper for ekspresjonismens heftige renessanse på 1980-tallet, og er blitt stående som en av etterkrigstidens viktigste malere.
Åpning av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø
- Når: 25. februar til 31. august
- Hvor: Nordnorsk kunstmuseum, Bodø
Endelig har Nordnorsk kunstmuseum fått etablert en avdeling i Nordland og Bodø.
Det er en begivenhet!
De feirer dette med åpningsutstillingen «Alt snakker». En gruppeutstilling som tar for seg (litt foruroligende) mange temaer: matsikkerhet og matsuverenitet, fiskefortellinger og seksualitet.
Akkurat utstillingskonseptet er jeg nok litt skeptisk til.
Det er sjelden lurt å ta utgangspunkt i så mange, og sprikende tematikker, så når jeg fremhever denne utstillingen, er det nok først og fremst på grunn av det herlige faktum at den innvier en helt ny museumsavdeling.
«Gothic Modern: Fra lys til mørke»
- Når: 28. februar til 15. juni
- Hvor: Nasjonalmuseet, Oslo
Dette er en spennende og original vinkling.
«Gothic Modern» tar mål av seg til å vise hvordan den gryende modernismen ved forrige århundreskifte med sitt eksistensielle mørke, sin symbolisme og sin formoppløsning, trekker veksler på den gotiske arven.
Dette er en utstilling jeg virkelig har høye forventninger til, så her er også fallhøyden stor.
Her vises verk av blant andre Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Akseli Gallen-Kallela og Ernst Ludwig Kirchner. Disse representantene for den gryende modernismen stilles sammen med verk av eldre kunstnere som blant andre Albrecht Dürer og Lucas Cranach.
Lotte Konow Lund
- Når: 24. april – 24. august
- Hvor: KODE, Bergen
Lotte Konow Lund er en viktig stemme i norsk samtidskunst: en svært aktiv kunstner som hovedsakelig jobber med video, maleri og tegning.
Hennes prosjekt er formsterkt og polemisk.
Hun fletter sammen det personlige og det politiske og tematiserer gjerne identitet og individuell sårbarhet.
Et verk som gjorde uutslettelig inntrykk på meg, var installasjonen «66 minutter» (2012), en refleksjon omkring 22. juli.
Jeg brenner etter å danne meg en oversikt over dette spennende og omfattende kunstnerskapet, og håper virkelig KODE tar mål av seg til å skape en stor midtlivsretrospektiv.
«A K Dolven. amasone»
- Når: 25. april – 31. august
- Hvor: Nasjonalmuseet, Oslo
A K Dolven (f. 1954) (som egentlig heter Anne Katrine til fornavn) regnes som en av våre aller fremste. Hun er en kunstner med formidabel suksess både på den hjemlige og den internasjonale kunstscenen.
Dolven jobber med både film, installasjon, foto og maleri.
Jeg husker at jeg som ung kunsthistoriestudent var fullstendig bergtatt av den rene, suggererende kraften i hennes verk; det surrealistiske og romantiske som også bærer i seg et underliggende mørke.
I utstillingen på Nasjonalmuseet håper jeg inderlig at vi skal få se nye verk i sammenheng med hennes ikoniske prosjekter fra 2000-tallet. Dette er et kunstnerskap det virkelig er betimelig at vi får oppleve som helhet.
Festspillutstillingen: Tori Wrånes
- Når: 22. mai – 17. august
- Hvor: Bergen Kunsthall
Det er sjeldent jeg har gledet meg så voldsomt til Festspillutstillingen som i år.
Tori Wrånes er en internasjonal kunststjerne som man absolutt bør kjenne til. Med sin surrealistiske humor, sin vakre sang og sin trolske poesi er dette et at de mest egenartede og fascinerende norske kunstnerskap som jeg tror mange vil ha glede av å bli (bedre) kjent med.
Hun bruker som oftest sin egen kropp som utgangspunkt. Noen ganger skaper hun de mest halsbrekkende stunt, som da hun i 2010 hang utenfor et fjell med et flygel og sang før hun til slutt satte fyr på flygelet.
Fra røttene: Kitty Kielland og Frida Hansen
- Når: 14. juni – 31. august
- Hvor: Stavanger Kunstmuseum
Kitty Kielland (1843–1914) og Frida Hansen (1855–1931) var begge pionerer innenfor sine respektive felt: Kielland som friluftsmaler som albuet seg rom på en maskulin arena, og Hansen som en nyskapende tekstilkunstner som jobbet med broderi, plantefarging og billedvev.
I forbindelse med Stavanger bys 900-årsjubileum synes jeg det passer fint å trekke frem to av de viktigste kunstnerne som byen har fostret.
De var begge kunstnere som engasjerte seg i det offentlige ordskiftet, og opptatt av kvinnefrigjøring og kunstnerisk frihet.
«Fra Røttene» vektlegger deres forankring i Stavanger-regionen.
Frits Thaulow
- Når: 20. september 2025 – 4. januar 2026
- Hvor: Haugar Kunstmuseum, Tønsberg
Frits Thaulow (1847–1906) har aldri blitt glemt.
Men når man nevner ham, er det som oftest som en sentral og høyrøstet skikkelse i kunstfeltet. Han var initiativtaker til Høstutstillingen, og en som så og hjalp Edvard Munch.
Altfor sjelden hører vi om kunsten hans, men Thaulow er en veldig viktig kunstner i norsk kunsthistorie.
Han var en ledende norsk landskapsmaler som på slutten av 1800-tallet vant anerkjennelse både på den norske og den europeiske kunstscenen.
Personlig er jeg veldig spent på å få et bedre innblikk i hvem han egentlig var som kunstner, hvor god han var, og hva som var hans sentrale kunstneriske prosjekt.
Ludvig Karsten
- Når: 17. oktober – 15. februar 2026
- Hvor: Munchmuseet, Oslo
Ludvig Karsten (1976 – 1926) er en svært viktig kunstner i norsk kunsthistorie.
Noen av hans beste malerier har ganske permanent vært utstilt i Nasjonalmuseet så lenge jeg kan huske.
Men utover disse enkeltstående, berømte maleriene må jeg innrømme at jeg ikke har noen stor oversikt over hans kunstnerskap som helhet.
Karsten er en av våre fremste modernister.
Det er ingen tvil om at Munch hadde en vesentlig innflytelse på utviklingen av hans formspråk. Karsten hentet også bred inspirasjon fra franske modernister som Henri Matisse.
Se Mona Pahle Bjerke fortelle om kunståret 2025:
Publisert 07.01.2025, kl. 16.09