Zein (13) overlevde bombing – drept etter nødhjelpdropp

1 week ago 12



13 år gamle Zein ble dratt levende ut av ruinene i november. Få måneder senere inntraff en ny tragedie.

 Privat via Reuters
DØD: Zein Oroq (13) døde i forrige uke etter å ha blitt trampet ned under et flydropp av dødhjelp over Gaza. Foto: Privat via Reuters

Publisert 18.04.2024 20:00

Da hjemmet til Zein Oroq ble truffet av et israelsk luftangrep i november, ble den 13 år gamle gutten liggende fastklemt i ruinene. Han var heldig og ble reddet ut i live. 17 andre familiemedlemmer ble drept.

Fire måneder senere forsøkte tenåringen å overleve sammen med 13 gjenlevende familiemedlemmer. Det mangler alt av mat, vann og medisiner.

Når det droppes nødhjelp fra fly, oppstår det kaos. 

FLYDROPP: Et militærfly slipper nødhjelp ned over Gaza 12. mars. Flere nasjoner bidrar til disse flydroppene Foto: AFP

I forrige uke var Zein en av de som løp ut for å skaffe en matforsyning som ble sluppet ned. Håpet var å få tak i en boks bønner, litt ris eller mel til familien. 

Men han ble truffet i hodet av en av pakkene, og falt i bakken. 

– Mens fallskjermene dalte, økte trengselen av mennesker som var på vei mot pakkene. De la ikke merke til gutten. De var også sultne, sier Zeins far, Mahmoud Oroq, til Reuters.

 REUTERS/Dawoud Abu Alkas
FAR OG BESTEFAR: Mahmoud Oroq og Ali Oroq har mistet mange familiemedlemmer. Nå er det bare 13 igjen av storfamilien på 35. Foto: REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Zein ble trampet ned, og måtte hastes til sykehus. 

– Han hadde kutt i hodet, brudd i bekkenet og hodeskallen, forteller faren. 

Livet sto ikke til å redde. 

 Privat via Reuters
Zein ble fraktet med store skader til Kamal Adwan-sykehuset helt nord i Gaza. Foto: Privat via Reuters

– Min dyrebare sønn var min støtte. Hele mitt liv. Min første glede i denne verden. Måtte han hvile i fred, sier Mahmoud Oroq.

– Katastrofen som kan få deg til å le

Guttens bestefar reflekterer over at barnebarnet var ute for å skaffe et måltid til familien, når han egentlig skulle sittet på skolebenken i en sivilisert verden.

– Amerikanere sender raketter til Israel, så sender de oss nødhjelp. Det er en katastrofe så stor at den kan få deg til å le. De drepte familien min, og sender måltider til de som er igjen. Og en av de som løp etter maten, døde. Et barn, sier bestefar Ali Oroq til Reuters. 

 Reuters TV
BESTEFAR: – Sult og desperasjon drev Zein ut for å skaffe bønner og et kilo ris eller mel. De slapp fallskjermer med kasser som drepte våre barn, sier Ali Oroq. Foto: Reuters TV

Hjelpeorganisasjoner har kritisert flydropp av mat og medisiner fra fly. De peker på viktigheten av at nødhjelpen som kommer inn må fordeles på en ryddig måte. 

De mest sårbare befolkningsgruppene som blant andre eldre, syke og funksjonshemmede har liten mulighet til å få tak i nødhjelp som slippes ut fra fly. 

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Tor Wennesland, har tidligere beskrevet hvordan kriminelle gjenger tar kontroll over nødhjelpen, og selger den på svartebørsen. 

 Reuters.
NØD: Hittil i april har det i gjennomsnitt blitt sluppet inn 181 lastebiler med nødhjelp daglig i Gaza. Dette er altfor få til å dekke behovene, ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger Foto: Reuters.

Forhandlingene om våpenhvile har feilet og Israel og Hamas stålsetter seg for mer krig i Gaza. Det palestinske området har blitt redusert til en ødemark av kampene. 

FN slo i forrige måned fast at drøyt 1,1 millioner mennesker står på randen av hungersnød i Gaza. Nødhjelpen som kommer inn er en dråpe i havet.

Read Entire Article