Zalando returnerer halvparten av ordrene

2 hours ago 5



E24s spørrerunde viser at det er svenske klesbutikker som får flest nettbestillinger i retur.

 Zalando får halvparten av nettsalget i retur. Selskapet sier de ønsker å flytte prøverommene til kundenes hjem. Foto: ARND WIEGMANN / Reuters / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Spesielt unge foretrekker i økende grad å handle på nett. Også klær.

Ifølge Klarnas rapport «Shopping pulse» handler flere nordmenn under 40 år klær på nett enn i fysiske butikker.

Om man får noe som ikke passer, eller som man ikke liker, er det bare å sende plaggene tilbake. Det er ikke uvanlig med både gratis frakt og retur.

E24 har spurt et tosifret antall kleskjeder om hvor stor andel av varene som selges på nett, som kommer i retur. Tallene spriker stort.

Les på E24+

Ralf sa opp jobben: Slik ble han økonomisk fri

Noe lavere i Norden

Blant dem vi har spurt, er det svenske Zalando som rapporterer om det høyeste tallet. Omtrent halvparten av selskapets nettsalg kommer i retur. Slik har det vært i mange år.

I en e-post til E24 skriver Zalando at de har et ønske om å flytte prøverommene inn i folks hjem. Det øker kundetilfredsheten og fører til mer informerte kjøpsbeslutninger, mener selskapet.

Zalandos returandel på 50 prosent er basert på de 25 europeiske landene de er til stede i. Selskapet hevder dette tilsvarer et bransjesnitt. Foto: ARND WIEGMANN / Reuters / NTB

Samtidig sa tidligere toppsjef Rubin Ritter til Nettavisen i 2018 at «returandelen vår utvilsomt er en utfordring». Også da var det snakk om 50 prosent.

E24 har spurt om Zalando fremdeles ser på dette som en utfordring, og hva de tenker om at nivået er uendret på seks år. Kleskjeden svarer ikke direkte på spørsmålet utover å skrive følgende:

«Zalando er, som de fleste bedrifter i moteindustrien, interessert i å redusere antallet unødvendige returvarer, drevet av både kommersiell logikk og vårt engasjement for bærekraftig forretningspraksis.»

Selskapet presiserer at returandelen på 50 prosent gjelder på globalt plan.

«Dessverre er vi ikke i stand til å dele tallet for Norge spesifikt.» Zalando legger imidlertid til at returandelen i Norden typisk er noe lavere enn snittet.

Returer går til Estland

Også selskap nummer to, tre og fire på listen over dem E24 har spurt, er svenske.

Boozt forteller om en returandel for alle markeder på 35 prosent, men har ikke Norge-tall å dele. Nelly har samme tall for hele konsernet, men i Norge er returandelen noe lavere på 27 prosent. Dette er returandelen som også Ellos oppgir.

Zalando, Boozt og Nelly tilbyr gratis retur, sistnevnte kun ved nytt kjøp.

Dette er et konkurransefortrinn som har både en miljømessig og økonomisk kostnad. I 2022 konkluderte svenske forskere ved Internationella Miljöinstitutet med at det som oftest er billigere for nettbutikker å kaste varene enn å selge dem på nytt.

Les på E24+

Fra null til millioner: Slik lyktes Trond (56) på børsen

De svenske motegigantene fremholder at de går inn for at alle plagg skal ende opp hos en kunde til slutt.

– Vi kaster veldig få plagg. De som blir kastet har defekter som gjør varen ubrukelig, skriver pressekontakt Anna Andersson i Nelly i en e-post.

Anna Anderson

Pressekontakt i Nelly.

Hun opplyser at varer som norske kunder returnerer, sendes til en partner i Tallinn. Der behandles returen før den sendes til Sverige for å bli solgt på nytt. Andersson skriver at transporten mellom Estland og Sverige går til sjøs, og at det er minimalt med kjøring i Estland.

– Så miljøpåvirkningen fra denne transporten er lav.

Les på E24+

Taper lån på barn: – Drømmen ble knust

Har ikke gratis retur

Selskapet som har opplyst om den laveste returandelen, er Varner. Konsernet står bak kleskjeder som Cubus, Dressmann, Bik Bok, Volt og Carlings.

Christiane Fagertun, leder for bærekraft, skriver i en e-post at 11 prosent av deres nettsalg kommer i retur. Snittet gjelder for alle fem landene i Norden.

Christiane Fagertun

Leder for bærekraft i Varner.

Produkter som av ulike årsaker ikke fremstår som nye, selges som outlet-varer eller doneres til Varners samarbeidspartner Fretex/Myrorna, ifølge Fagertun.

I snitt blir litt over 9 av 10 returer gjort tilgjengelig for salg igjen.

Varner-kjeder skiller seg fra de nevnte svenske ved at de ikke opererer med gratis retur.

Cubus-talsperson Anikken Gjeruldsen påpeker at det er gratis å returnere varer i fysiske butikker, og at det kun er retur via post de tar seg betalt for.

– Dette er en løsning som gir oss muligheten til å redusere transportkostnader og utslipp, samtidig som vi tilbyr kundene en enkel og kostnadsfri måte å returnere varer på. Vi opplever at kundene er svært fornøyd med det.

Les på E24+

Minihytte: – Mye hyttekos for pengene

Read Entire Article