Wikborg Rein-partnerne tapte pilotsaken om skatt på partnerandeler

1 day ago 5



Skattekontoret traff i 2022 vedtak om økning av Finn Bjørnstads overskuddsandel tilordnet fra Wikborg Rein Indre Selskap med drøyt 300.000 kroner. Det ble også truffet vedtak om økning av overskuddsandel tilordnet de øvrige 57 partnerne.

Etter avtale med Skatteetaten er søksmålsfristen for de øvrige partnerne utsatt, mens WR-partner Finn Bjørnstads sak behandles som pilotsak i domstolene.

Samlet for alle deltakerne i Wikborg Reins indre selskap i 2021, utgjør den økte inntekten drøyt 10 millioner kroner ifølge lagmannsrettens avgjørelse, som kom mandag.

Erfaren forretningsadvokat

Avtale om fratreden

Den grunnleggende problemstillingen er at det i partneravtalen lå en klausul om at partnere som gikk ut av selskapet kunne få utbetalt en avtalt partnerandel – etter fratreden. Skatteetaten mener imidlertid at det, uavhengig av Wikborg Reins betalingsforpliktelser til tidligere partnere, er de som til enhver tid rent faktisk er partnere, som må skatte av hele overskuddet.

Finn Bjørnstad har i prosessen anført at han og kollegene i så fall skattlegges for en andel av overskuddet som de etter selskapsavtalen ikke har krav på, og som de heller ikke har mottatt. Det kan ikke være avgjørende, mener Borgarting lagmannsrett.

Retten mener, i likhet med tingretten, at man ikke kan holdes ansvarlig for selskapets overskudd om man ikke faktisk er deltaker, Dette ville innebære at man regulerer hvem som etter loven skal regnes som skattesubjekter, mener lagmannsretten, og det oppfatter den ikke at det er hjemmel for.

– Kan virke tilfeldig

Lagmannsretten skriver:

«Bjørnstad har pekt på at de utrådte deltakerne i stedet kunne valgt å få utdelt en del av overskuddet tilsvarende 30 ekstra partnerpoeng i uttredenåret, og at de i så fall ville blitt skattlagt som deltakere etter § 10-41 dette inntektsåret. Han har videre gjort gjeldende at inntekten må anses tilordnet ved utredningstidspunktet, og at de uttrådte deltakerne må skattlegges etter § 10-41 også om de velger å få utbetalt en andel tilsvarende 15 bonuspoeng i hvert av de to påfølgende årene.

Lagmannsretten er enig med Bjørnstad i at det kan virke tilfeldig at skattleggingen blir ulik avhengig av når de uttrådte deltakerne velger å få utbetalt den ekstra overskuddsandelen. På den annen side, skjer det en endring i de uttrådte deltakernes posisjon og tilknytning til selskapet i det de ikke lenger er deltakere. De er ikke lenger med på å opptjene selskapets inntekt og er heller ikke ansvarlig for underskuddet.»

Advokater/advokatfullmektiger – næringsliv og eiendom

Får ikke fradrag

WR-partnerne har anført at de i så fall i det minste må kunne føre forpliktelsene til eks-partnerne i fradrag i inntekten sin, men heller ikke det er lagmannsretten enig i:

«Bjørnstad har anført at den avtalerettslige forpliktelsen til å betale en ekstra overskuddsandel til uttrådte deltakere har som formål å tiltrekke seg – og holde på – dyktige advokater. Det er mulig at dette er en virkning av avtalen, men den har ellers bestemmelser om markant nedtrapping av overskuddsandelene fra det året partneren fyller 60 år, noe som trekker i motsatt retning. Uansett kan lagmannsretten ikke se at hovedformålet med å gi en ekstra kompensasjon til de som fratrer, naturlig kan ses som en kostnad for å erverve skatteplikt inntekt. Slik lagmannsretten vurderer det, er tilknytningen mellom kostnaden og den inntektsgivende virksomheten for fjern og indirekte til at den er fradragsberettiget.»

Finn Bjørnstad opplyser til Rett24 at han ennå ikke har fått lest avgjørelsen, og ønsker derfor ikke å kommentere den.

– Staten konstaterer at lagmannsretten i hovedsak er enig med våre anførsler både i resultat og begrunnelse, og er tilfreds med det, sier Nils Sture Nilsson fra Regjeringsadvokaten.

Read Entire Article