Vurderer å anke Sinner-dommen - vil ikke kommentere Johaug-kobling

1 month ago 18



Den foreløpig frikjente tennisstjernen Jannik Sinner (23) ble tatt med samme stoff som Therese Johaug, men verdiene var over hundre ganger lavere.

LIKE OG ULIKE? Therese Johaug og Jannik Sinner ble begge tatt for bruk av clostebol, men det ser ut til å være én klar forskjell på de to sakene. Foto: BJØRN S. DELEBEKK og GETTY IMAGES
  • Trond Johannessen, VG

    Trond Johannessen, VG

Publisert: 22.08.2024 12:10

Begge ble tatt med clostebol i kroppen, begge skal ha fått det i seg via Trofodermin, et medikament som inneholder clostebol.

Burde tennis-verdenseneren straffes som Johaug (utestengt i 18 måneder)?

Det uavhengige «integritetsbyrået» til det internasjonale tennisforbundet (ITIA) har konkludert med at Sinner bør frikjennes. Avgjørelsen kan ankes av både det italienske antidopingforbundet og det internasjonale (WADA).

«Som vi gjør i alle saker, vi vil gå gjennom denne avgjørelsen nøye og vi reserverer oss retten til å anke til CAS, hvis vi mener at det er hensiktsmessig», skriver Wadas Andrew Maggio, sjef i medieavdelingen, til VG.

Det som skiller Sinners sak fra Johaugs, er at italienerens forklaring er at det ikke var han som brukte Trofodermin, i motsetning til Johaug (leppekrem).

Sinners fysioterapeut, Giacomo Naldi, hadde en skadet lillefinger.

Han skal ha brukt Trofodermin i sprayform, og deretter, uten hansker, ha massert Sinner, som lider av hudeksemen dermatitt på beina og ryggen. Naldi bandasjerte også Sinners bein.

Slik skal verdenseneren ha fått i seg det anabole steroidet, og Sinner fastholder at han ikke ante noe om at Naldi hadde benyttet Trofodermin på sin egen finger.

Det sirkulerer også et bilde av Naldi fra Indian Wells-turneringen, der en av testene ble gjort, som viser at han har en bandasjert lillefinger. Etter at bandasjen ble fjernet, skal Naldi ha brukt Trofodermin hver morgen mellom 5. og 13. mars, mens han fortsatte å behandle Sinner.

På spørsmål til WADA om denne saken har likheter med eller skiller seg fra Johaugs, skriver Andrew Maggio:

«Siden saken gjennomgås, vil det være upassende å kommentere den ytterligere nå.»

Peter Hemmersbach var i en årrekke sjef for Norges laboratorium for dopinganalyse ved Oslo universitetssykehus. I over 30 år ledet han arbeidet med å analysere dopingprøver i norsk idrett.

– Det er umulig for meg si om Sinners forklaring er troverdig, men konsentrasjonen er så lav at det ikke skal mye til å få det i seg. Hvis fysioen har sprayet på seg selv, ikke vasket hendene og ikke sagt noe om det til Sinner, så handler det om hvorvidt Sinner blir trodd, sier den nå 74 år gamle pensjonisten.

Peter Hemmersbach

Tidligere leder av Norges laboratorium for dopinganalyse ved Oslo universitetssykehus

– Ansvaret ligger hos utøveren, men det kan stille seg annerledes hvis utøveren utover enhver tvil kan bevise at dette har skjedd uten at han eller hun hadde noen sjanse til å vite om det, sier Hemmersbach.

Sinner testet positivt to ganger i mars – begge i USA – først med 121 pikogram per milliliter (justert til 76justert til 76Justert på grunn av veldig konsentrert urin), uken etter med 122 pikogram per milliliter (justert til 86).

Til sammenligning: Therese Johaugs verdi var 13 nanogram per milliliter, også en lav verdi, men likevel enormt mye høyere enn Sinners.

Italienerens verdier (76 og 86 pikogram) er rundt 150 ganger lavere enn Johaugs.

– For 10–15 år siden tror jeg ikke engang man ville greid å fange opp pikogram-mengder. Men om det er femti eller hundre ganger eller 150 ganger lavere verdi enn Johaugs, betyr egentlig ikke noe. For disse verdiene sier ingenting om når anvendelsen skjedde, påpeker Hemmersbach.

– Så i teorien kan Sinner ha fått stoffet injisert eller som piller flere uker tidligere – og være nede i de lave verdiene da prøvene ble tatt?

– I teorien er det mulig, men det vil man kan kunne utelukke dersom han testet negativt på prøver i forkant av den første positive prøven, svarer Hemmersbach.

I dommen slås det fast at stoffet må ha kommet i Sinners kropp i perioden rundt den positive prøven, fordi han, i snitt, har blitt testet én gang i måneden fra april 2023 til april 2024, og ingen av de foregående testene har vist tegn på noen forbudte stoffer.

De nåværende lederen for det norske dopinganalyse-laboratoriet, Yvette Dehnes, er enig med Hemmersbach, men påpeker:

Yvette Dehnes

Leder for det norske dopinganalyse-laboratoriet

– Det er veldig vanskelig å si noe om en sak når man ikke kjenner til alle data som ligger til grunn, blant annet om Sinner ble dopingtestet tett opptil den første positive prøven. Dersom han da testet negativt, vil dette selvsagt styrke hans versjon, sier hun.

Read Entire Article