PST hever trusselnivået i Norge – politiet innfører nasjonal bevæpning

3 hours ago 3



Trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er ytterligere skjerpet, opplyser PST til NTB. Derfor hever de terrortrusselnivået fra moderat til høy.

PST melder at de hever trusselnivået i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: 08.10.2024 14:58 | Oppdatert: 08.10.2024 15:30

– Det er flere negative forhold som har forsterket terrortrusselen, blant annet knyttet til den pågående eskalering av konflikten i Midtøsten. I Norge er det først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Jobber med å avklare trusler

Han sier at PST ikke vil si noe konkret om hva dette innebærer, men opplyser at PST er tilgjengelige for pressen fra klokken 17.

– PST har foreløpig ikke informasjon om at det foreligger konkrete planer om å utføre terrorhandlinger mot mål i Norge, men vi jobber fortløpende med å avklare trusler og usikkerhetsfaktorer, sier han videre.

Terrortrusselnivået høy er nivå 4 på en skala fra 1 til 5.

Politiet forsterker sin innsats

Politiet innfører nasjonal bevæpning og forsterker beredskapen over hele landet som følge av den økte terrortrusselen.

− PST beskriver en alvorlig og spent situasjon i Midtøsten. Økt sannsynlighet for forsøk på terror i Norge er en situasjon politiet tar på største alvor, og vi har en rekke tiltak for å trygge befolkningen og sikre en best mulig beredskap, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding fra politiet.

Politiet i lengre hatt synlige og ikke-synlige tiltak for å beskytte jødiske og israelske interesser i Norge.

Politiet har innført en midlertidig nasjonal bevæpning etter at PST varslet om økt terrortrusselnivå mot Norge. Foto: Marte Gundersen

− Når terrortrusselnivået øker, forsterkes og målrettes politiets innsats i tråd med det oppdaterte trusselbildet. Dette er forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne og respons fra politiet over hele landet, sier Bjørnland.

Politiet peker på tiltak som økt etterretning, økt tilstedeværelse og patruljering på utsatte steder, kontrollaktivitet på grensen og opp mot konkrete miljøer, samt beskyttelse av arrangementer og folkeansamlinger.

– Kan endre seg på kort tid

Politiet er i dialog med PST rundt utviklingen i situasjonen i Midtøsten og hvordan dette påvirker trusselbildet i Norge.

Det var strengt vakthold rundt synagogen i Oslo mandag i forbindelse med minnemarkeringen for Hamas-angrepet i Israel for ett år siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB

− Situasjonen kan endre seg på kort tid, og politiet foretar løpende vurderinger for å tilpasse seg endringer i trusselbildet. I tiden fremover vil vi ha økt oppmerksomhet rettet mot at statlige aktører kan bruke kriminelle nettverk for å utføre terrorhandlinger, og hvilke konsekvenser dette får for politiets innsats mot disse miljøene, sier Bjørnland.

I mars fortalte den danske etterretningstjenesten (PET) om økt terrortrussel mot Danmark. Etter flere gjengrelaterte angrep har danskene skjerpet grenseovergangene til både Sverige og Tyskland.

Read Entire Article