Vipers mener de ble forsøkt lurt i jakten på millioner: – Det er forferdelig

2 hours ago 4



– Jeg synes det er forferdelig at noen prøver å utsette andre for svindel – uansett. Så blir det ekstra alvorlig at man kaster bort tid man ikke har i en så presset situasjon.

Det sier Peter Gitmark, styreleder i Vipers, til NRK bare få timer før storklubbens skjebne skal avgjøres.

Onsdag uttalte Vipers-lederen at de sonderte med seks aktører. Fredag var det nede i to.

  • Avgjørelsen om Vipers Kristiansands fremtid avgjøres straks. Følg saken via nettsaken under:

Vipers mener de har blitt kontaktet av minst én falsk aktør. Gitmark avslører til NRK at de har brukt tid på å prate med en angivelig investor, og vedkommende har etter etter alt å dømme en falsk Facebook-profil.

NRK har gått grundig gjennom kontoen til den angivelige investoren. Ifølge NRKs informasjon ble brukeren opprettet i juli. NRK har også søkt på det angivelige investornavnet i databaser med internasjonal selskapsinfo, uten å få noen treff. Brukernavnet til Facebook-profilen går igjen på flere andre tjenester, men også der fremstår profilen som tom.

– Jeg skjønner ikke hva vedkommende kunne tenke seg å få ut av det, sier Gitmark og sikter til den spesifikke situasjonen.

Ingen spor av personen

NRK har vært i kontakt med den aktuelle Facebook-profilen, som har svart på våre spørsmål på engelsk.

Personen bak profilen hevdet overfor NRK innledningsvis at de var i samtaler med Vipers, men da NRK ba personen redegjøre for legitimiteten bak kontoen, opphørte kontakten.

NRK har videre gjort et omvendt bildesøk på profilbildene personen tilsynelatende har lagt ut av seg selv.

Søkene viser at det er bilder av en tunisisk forretningsmann med et helt annet navn.

NRK har gjort et omfattende søk på navnet som er brukt på Facebook-profilen, men uten å finne noe spor av at personen har noen tilknytning til noen selskaper internasjonalt. Ikke heller på Google.

Gitmark understreker at vedkommende ikke var en del av de seks aktørene han gikk ut i pressen og fortalte at Vipers forhandlet med.

– Helt, helt i starten var han en av dem jeg trodde kunne potensielt representere en løsning. Han ble aldri omtalt som en av de seks. Til det var dialogen for usikker, sier han.

Vipers-styrelederen fikk etter en lengre dialog med den angivelige investoren denne mailen til slutt:

Dear Mr. Peter, I always thank you for your feedback and the enormous consideration you have for me. I know your club the vipers and I know that it is a very big club and it deserves my efforts in order to help you maintain its financial level. As for a meeting or a call, I can not at the moment because I had an appendix operation. I underwent a surgical operation for the appendectomy and I have been hospitalized for a few days and I must be under medical observation for some time. As for your need for 2 million euros in the next few months for the financial stability of your club the vipers, I can however make the necessary efforts to find a bank that will help you have a loan of 2 million euros quickly in a short period of time repayable over a long period of your choice with a better interest rate. As the owner of the vipers, you will sign a loan contract with the notary and quickly come into possession of the funds of 2 million euros in order to save your club. Here in a few lines, my proposal to help you from the hospital bed in order to save this club that I am enormously in love with.

– Nigeriasvindel

Etter dette slo Gitmark fast at han ikke lenger var i tvil: Den angivelige investoren var falsk.

Gitmark forteller at de kom i kontakt med vedkommende gjennom en norsk mellommann. Klubben gjorde flere søk på nordmannen og kom frem til at dette kunne være reelt ettersom vedkommende hadde en bekjentskapskrets som besto av «mange ulike type mennesker».

– Da valgte vi å gå videre for å se om dette var seriøst. Jo mer dialog vi hadde, desto flere varsellamper ringte. Det gjorde at vi valgte å legge det helt bort i går, sier Gitmark fredag.

Vipers-styreleder Peter Gitmark

FORSØKT LURT: Peter Gitmark.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Når og hva var det som gjorde at dere forsto at dette tilsynelatende er oppspinn?

– Nei, i starten var dialogen ganske grei. Det hadde kommet via en tredjepart som var en nordmann som vi sjekket ut. Da vi begynte å ha skriftlig dialog, virket dette litt autogenerert. Det virket ikke som om det var skrevet på egen hånd. Det virket mer som det var fra et program eller en «playbook» fra en nigeriasvindel, svarer han og fortsetter:

– Det gjorde at vi la det bort, samtidig som vi måtte til bunns i hvem dette faktisk er. Vi kan ikke komme til mandag hvis klubben går over ende – og så har vi sagt nei til høyst reelle aktører. Vi er også avhengige av å dra det til en konklusjon.

– Hvor mye tid er det dere har brukt på dette?

– Knyttet til denne konkrete saken er det snakk om et par timer. Det er heldigvis veldig håndterbart, svarer styrelederen.

NRK har snakket med mellommannen. Han hevder han ikke har noe med dette å gjøre.

Samtidig hevder mellommannen at han har kjent personen i en årrekke. Vedkommende sier til NRK at han ikke ønsker å diskutere om kontoen er falsk, men understreker at han ikke har noe med denne saken å gjøre.

Publisert 18.10.2024, kl. 15.55

Read Entire Article