Vipers-lederen åpner opp: Krisen, spillerlønningene og milliongjelden

1 hour ago 3



Styreleder Peter Gitmark (47) jobber med krisehåndtering i et av verdens største kommunikasjonsselskaper. Det har han hatt bruk for den siste uken.

Foto: Jostein Overvik
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 22.10.2024 13:24

– Det har emosjonelt vært en berg og dalbane. Veldig krevende å stå i, sier Peter Gitmark til VG mens roen senker seg på Sørlandet.

Han har gått fra «et ben i graven til gjenoppstått» på et døgn.

Fra tårer søndag til smil mandag.

Den første høststormen har lagt seg i Kristiansand. I hvert fall foreløpig. Gitmark kommer langs Markens gate med hanskene på. I en uke har snakket på inn- og utpust om Vipers-krisen. Nå stikker han inn på et vannhull med VG i hælene.

Etter 12 år på Stortinget har Gitmark jobbet i ett tiår med krisehåndtering og politisk forståelse for kommunikasjonsbyrået Burson Burson Et av verdens ledende kommunikasjonsselskaper. Har 6000 medarbeide i over 40 land .i Oslo.

– Så krisehåndteringen er en viktig del av ditt daglige yrke.

– Ja. Det har jeg fått glede av i det siste, smiler han.

Nå tar han et glass varm sjokolade med krem. Etter en dag hvor Vipers har gått iskald konkurs til fremtidshåp. En norsk gruppe med flere investorer fra Kristiansand redder Norges beste håndballklubb fra ruin.

– Hvordan skal spillere og alle andre føle seg trygge på at det blir en forandring?

– Den viktigste mannen i grupperingen er Morten JørgensenMorten JørgensenTidligere styremeldem og sportkoordinator i Vipers. Gikk ut av rollen på sist årsmøte.. Han er godt kjent i klubben gjennom mange år og har bidratt vesentlig med private midler. Han har også tidligere sikret at klubben har unngått konkurs. Når han ønsker er mer fremtredende rolle så har det en stor verdi. Så har han med seg folk vi kjenner fra tidligere og så vises det til grupperinger på utsiden.

Morten Jørgensen

Investor og tidligere styremedlem, Vipers

Gitmark bekrefter at også tidligere styreleder Rune Nomeland er en del av redningsaksjonen.

– Men flere av disse styrte mye i Vipers da det gikk feil vei med klubbens økonomi. Hvordan skal folk ha tillit til dette nå?

– Her er du inne på et dilemma i forhold til historien. Den viser en Morten Jørgensen som har vært helt fundamental i Vipers’ sportslige suksess. Han har bidratt til at stjernespillere har kommet. Men spillerbudsjettet har økt langt raskere enn inntektene. Det er kjernen til problemene Vipers står i nå. Det nye grupperingen deler det synet med det avgående styret.

– Hvordan skal man kunne stole på at Vipers nå vil tilpasse utgiftene til inntektene?

– Selverkjennelsen blant alle som nå er involvert, er at Vipers virkelig har feilet er i synet på inntekter og utgifter. Det mer basalebasaleBasal betyr 'grunnleggende', 'nederst' og brukes i medisinen særlig om to forhold: Noe som hører til basis, undersiden, nederst, eller bunnen. Eller noe som er grunnleggende, fundamentalt. For eksempel medisinske basalfag som betegner grunnleggende (basale) fag, slik som anatomi og fysiologi. (Kilde: Store Norske Leksikon).. Det enkleste å forstå. Det vil styre alt vi gjør i fremtiden, hevder Gitmark og viser til at den nye grupperingen «nærmest garanterer for klubben».

– Det betyr jo at dette vil ha en økonomisk nedside om man ikke lykkes. Det vil jeg tro har en disiplinerende effekt for alle som er involvert, mener han.

 Katrine Lunde og Vipers-spillerne har opplevd mange forskjellige følelser de siste dagene. Her fra lørdagens seier i Champions League. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Gitmark mener inntektssvikten er det store problemet for Kristiansand-klubben, noe Jørgensen også pekte på i et VG-intervju mandag.

– På det meste hadde Vipers 18 millioner i sponsorinntekter. I år ser det ut til at vi når åtte. Klarer vi å få 10 millioner kroner tilbake i potten så dekker det underskuddet alene.

Foto: Jostein Overvik

– Er du selv sikker på at klubben er reddet?

– Når denne grupperingen går inn for å kjøre klubben langsiktig så har jeg tro på det.

– Men føler du deg sikker?

– Det går det ikke an å være. Det er fortsatt mange skjær i sjøen. Det viktigste på kort sikt er hvem man får med seg i styret. Det kan ha mye å si for tilliten. Så handler det om hvem som skal være kommersielt ansvarlig i det videre løpet. Det er den mest avgjørende posisjonen å lykkes i.

Klubben har syv millioner kroner i kortsiktig gjeld: Tre millioner til skatteetaten, to millioner i spillerlønninger og to millioner i leverandørgjeld. Nå blir det opp til Morten Jørgensen og hans samarbeidspartnere å gjøre opp.

– De må betale det likviditetsgapet klubben har. Av egne selskaper og egen lomme, sier Gitmark.

– Hele veien frem til nesten sommer må grupperingen legge inn betydelige midler for at klubben skal bestå, mener han.

– Vipers har ikke garantier for 25 millioner kroner nå?

– Nei, det har vi ikke. 25 millioner var basert på styreflertallets ønsker og krav. De 25 millionene var en «worst case»-tankegang. Men selv partnere vi hadde avtale med betalte ikke inn til klubben- De ville at vi skal lykkes, men ønsket ikke å legge penger i et konkursbo, forklarer han.

– Hvorfor skal denne mistilliten snu nå?

– Den nye grupperingen skal være tydelige på at den garanterer for driften, svarer Gitmark. Han ramser opp tiltak som skal gi Vipers høyere inntekter.

– Kan du si hvor mye gruppen går inn med?

– Nei, det er de ikke klar over selv heller.

Selv bekrefter Gitmark at han er ønsket videre som styreleder. Han skal nå tilbringe to døgn i tenkeboksen. Allerede mandag kl. 17.00 velger Vipers nytt styre på generalforsamlingen.

– Det er vanskelig å kombinere denne rollen med høyt arbeidspress på jobb og fornuftig tilstedeværelse i familien. Jeg må tenke meg om, sier Gitmark.

Han jobber ukedagene i Oslo og har i Kristiansand kone og to barn på 15 og 12 år. I sommerferien satt han oftest i telefonen på stranden.

– Deres tilbakemelding var at det var hyggelig jeg var med på stranden, men du kunne like gjerne vært på hotellrommet. Det var en tøff beskjed å få, sier han.

Gitmark i Kristiansands hovedgate, Markens. Foto: Jostein Overvik

Hans eneste håndballbakgrunn er at han spilte guttehåndball i Kristiansand. I mars gikk han som styreleder i hjembyens håndballstolthet.

– Jeg gikk inn fordi jeg ønsket å profesjonalisere Vipers.

– Ble du forskrekket av lønnsnivået da du kom inn?

– Ikke forskrekket, men av det totale budsjettet på 35 millioner kroner, så var lønnsbudsjettet 28 millioner kroner. En veldig stor del. Vi har hatt et ekstremt lite slingringsmonn.

– Jeg mener det var gjort en god jobb på forhandlinger om lønn for enkeltspillere, men helheten i forhold til inntektene var altfor høy. Men tilnærmet alle av våre spillere ville ha tjent mer penger i andre klubber, hevder Peter Gitmark.

Han mener klubben har tatt noen grep.

Ingen lønninger betales lenger ut i euro. En svak norsk krone i forhold til euro skal ha kostet Vipers to millioner kroner bare i første halvår.

Ingen kontrakter betales lenger ut som netto. Det vil si at alle spillere nå selv må betale skatt.

Foto: Claus Fisker / EPA / NTB

– Flere kilder sier VG at Jamina Roberts gikk 50 prosent opp i lønn da hun reforhandlet kontrakten i 2024. Er det riktig?

– Det ærlige svaret er at jeg ikke var delaktig. Det skjedde før min tid, sier han.

Og legger til.

– Det vi fikk beskjed om at det var to spillerkontrakter som var resignert som ikke lå inne budsjettet. Det var det eneste «liket i lasten». Min vurdering var at det medførte en merutgift på tre millioner kroner. Det kunne vi klare, sier han.

 Svenske Jamina Roberts (t.v) har vært sentral for Vipers. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Men jeg kjøper ikke premisset om at vi kan gjøre større investeringer utenfor budsjettet. Finansieringen må være tydelig.

Gitmark forteller at han har hørt historien om at Vipers tilbød Silje Solberg-Østhassel den doble lønnen av hva Storhamar kunne tilby landslagskeeperen.

– Jeg kjenner ikke det konkrete eksempelet, men jeg kjenner Siljes lønn i dag og har fått indikert hva hun et blitt tilbudt andre steder. Selv om Storhamar tilbød en annen sum, så var det jo ikke det lønnsnivået i andre klubber. Historien viser nødvendigvis ikke hele bildet, men vi har som klubb hatt høyere utgifter enn inntekter. Det er en erkjennelse vi må gjøre noe med.

Tross store økonomiske problemer er det kommet seks spillere nye spillere med internasjonale erfaring til Vipers foran denne sesongen.

– Et kjernespørsmål til vårt eksistensgrunnlag. Kan man stole på at Vipers klarer å styre egen økonomi når historien viser at utgiftsnivået vårt og den akselererende gjelden. Dette tok oss rett inn i forrige ukers pressekonferanse om de 25 millioner kronene. Både klubben og omverden må ha en realitetsorientering, sier Gitmark.

Han har etter eget utsagn vært med på fire av de nye signeringene, og forsvarer dem.

– Forstår du likevel at det fremstår rart at dere gjør alle disse signeringene?

– Det fremstår ikke bare rart. Det er rart. Vi er helt avhengig av at våre utgifter er mindre enn inntektene. Vi har i mange sammenhenger bidratt til at utgiftene være er høyere enn vi klarer å bære. Det har konkret tatt oss hit.

Samtidig påpeker at Vipers har mindre stall enn mange av konkurrentene i Champions League. Gitmark sto i spissen for det var helt nødvendig å selge Anna Vjakhireva i sommer.

Han opplyser at både spillerne og sponsorene var sterkt imot at russeren ble solgt til Brest for to millioner kroner.

– Skal vi overleve må vi tilpasse utgiftene til inntektene. Det er kjent at vi gjennom hennes lønn, sosial utgifter, offentlige avgifter, gratis leilighet, og andre goder, så reduserte vi utgiftene med over to millioner kroner for i år. Det vil si for bare de siste seks månedene.

– Det betyr at Vjakhirevas lønn og godtgjørelser var på fire millioner kroner i året?

– Vi kan ikke kommentere våre spilleres lønn. Men det er kjent fra før at helårsvirkningen var over fire millioner kroner.

Read Entire Article