Vinner Trump vil mye endre seg

3 hours ago 5



Valget I USA nærmer seg. Meningsmålingene er uhyre jevne. Ingen kan i dag si hvem som kommer til å vinne.

– Trump lover en bedre økonomisk situasjon for alle. «America First» og «Make Great Again» er hovedparolene, peker kronikkforfatter Gunnar Strømme på. Foto: JIM BOURG / Reuters

Vinner Trump vil mye endre seg. Derfor er spesielt europeiske ledere uhyre forsiktige med å uttale seg. De vil ikke tråkke en fremtidig amerikansk president, som kan hete Trump, på tærne.

Situasjonen i Midtøsten er eksplosiv. Stadig flere spør seg hvorfor amerikanerne fortsetter å levere våpen til Israel når statsminister Netanyahu lytter så lite til president Biden og hans utsendinger. Svaret er enkelt. Selv om det har vært demonstrasjoner flere steder i USA til fordel for Palestina og Libanon, er det et stort flertall i USA som støtter Israel, nær sagt uansett. Å flagge sterk motstand fra demokratisk side mot Israels krigføring ved å redusere våpenstøtten nå ville være det samme som å la Trump vinne valget. Det paradoksale er imidlertid at noen mener at for svak kritikk fra Biden/Harris side overfor Israel kan føre til at velgere i noen vippestater enten lar være å stemme, eller stemmer på Trump, som en ren protest mot det de mener er for stor passivitet fra Biden/Harris side.

Hva Trump kommer til å gjøre dersom han vinner valget er det ingen som vet, rett og slett fordi han er totalt uberegnelig. Men det vi vet er at han, da han startet sin forrige presidentperiode, hadde en stab av høyt kompetente medarbeidere med lang erfaring både fra innenriks-, men spesielt utenrikspolitikk. Men etter hvert som disse personene opplevde hvor uberegnelig og inkompetent Trump var i president-rollen, så sluttet de en etter en. Mens samtlige gjenlevende demokratiske presidenter har gitt sin støtte til Kamala Harris, og både Obahma og Clinton deltar aktivt i valgkampen hennes, er det ingen tidligere republikanske presidenter som har gitt sin støtte til Trump. De siste dagene har også flere av Trumps tidligere, mest sentrale medarbeidere, kommet frem og advart mot en ny presidentperiode med Trump. Den siste som uttalte seg var hans tidligere stabssjef, admiral John Kelly. Kelly fortalte bla. om Trumps fasinasjon for Hitler og hans generaler, samt for diktatorer generelt.

Verden ellers bør nok være mest opptatt av hva som kan skje av utenrikspolitiske katastrofer med Donald Trump

Hvem er det så som støtter Trump? Den gruppen som tidligere ble mest omtalt var konservative kristne. Her er nok støtten fortsatt stor, både pga. abortsaken, men det er også en sterk motstand mot at politikere skal styre for mye av hverdagen til folk. Den andre gruppen, men her flyter det litt over i hverandre, er mennesker som har opplevd at deres livssituasjon har endret seg til det verre de siste ti-årene. Noen har mistet jobben, mange må ha to jobber for å klare utgiftene sine.

Så er det over til motsatt ende av skalaen, med Tesla og Space-X grunder Elon Musk i spissen, tett fulgt av noen av USA s andre rikeste milliardærer, spesielt rike tech-grundere. De ønsker lavest mulige skatter og minst mulig offentlig innblanding på alle områder, unntatt på områder som gagner dem selv. Men bak disse igjen finnes det også en gruppe «ansiktsløse» maktpersoner som står bak «Project 2025». De ønsker makt og politiske omveltninger. Presidenten skal få mer makt og stå for utnevnelsen av de fleste i administrative stillinger. Likner det på situasjonen i flere av verdens diktaturer? Mitt svar er ja.

Trump lover en bedre økonomisk situasjon for alle. «America First» og «Make Great Again» er hovedparolene. Trump vil tilbakeføre så mye som mulig av den vareproduksjonen som USA har mistet til andre land som Kina og Mexico. Det vil han gjøre bla. ved å pålegge 60 – 100 % toll på varer fra Kina, men også import fra andre land vil rammes av ny toll. Dette vil selvsagt bli møtt med mottiltak fra land som rammes. Alt vil bli dyrere, også fordi innenlands-produksjon av de fleste forbruksvarer vil koste mer når varene produseres i USA fremfor i lavkostland. Økonomieksperter mener innenlands inflasjon i USA vil kunne øke med mellom 6 og 9 % dersom Trump vinner valget og gjennomfører sine planer. Trump er selvsagt uenig.

Hva så med de internasjonale konfliktene, Ukraina og Midtøsten? Trump har allerede sagt at han vil få slutt på krigen i Ukraina i løpet av 24 timer. Det kan bare skje ved at USA stopper all våpenhjelp til Ukraina og lar Putin få viljen sin, dvs. en full kapitulasjon fra Ukrainas side og selvsagt ikke noe NATO- medlemskap. Medlemskap i EU vil det heller ikke bli noe av. Noe av hindringen for at det skal skje ligger muligens hos et flertall av republikanerne i kongressen. På den andre siden har den amerikanske presidenten veldig stor makt når det gjelder utenriks- og forsvars/militærpolitikk.

I Midtøsten er situasjonen helt annerledes. De eneste landene som kan stanse Trump i å forsterke den militære posisjonen til Israel, herunder fortsatte angrep mot Gaza og Libanon, men også et kraftig oppgjør med Iran, er muligens Saudi Arabia og Egypt. Men usikkerheten er stor om det vil skje, faktisk veldig stor, selv om begge landene også er sterke motstandere av Iran. En full storkrig i Midtøsten vil være totalt uoversiktlig. Selv om Russland for øyeblikket har nok å gjøre i Ukraina er Russland også nær alliert både av Syria og Iran.

Hva så med NATO-landet Tyrkia, India og Kina? Alle har sine interesser å forsvare. Interesser som går på kryss og tvers og som er uoversiktlige. I USA er den store majoriteten av velgere nesten bare opptatt av innenrikspolitikk. Verden ellers bør nok være mest opptatt av hva som kan skje av utenrikspolitiske katastrofer med Donald Trump som «Commander in chief». La oss derfor håpe på seier for Kamala Harris. Det selv om hennes utenrikspolitiske og forsvarspolitiske erfaring er begrenset.

Read Entire Article