Vindselskap må ut med «vesentlig økonomisk bidrag» til reindriftssamene

1 month ago 24



Det er enighet mellom reindriftssamene og Roan Vind. Penger og nye beiter ble løsningen. Reindriften selv ønsket å fortsette kampen.

Det har vært flere runder med demonstrasjoner i hovedstaden. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: 06.03.2024 14:45 | Oppdatert: 06.03.2024 14:57

Kortversjonen

Meglingen mellom Roan Vind og Nord-Fosen siida har resultert i en minnelig avtale mellom disse partene.

Det betyr to ting:

  • For vindparken betyr avtalen at de kan fortsette å produsere strøm med turbinene på Fosen.
  • For reindriftssamene betyr avtalen et «vesentlig økonomisk bidrag», ifølge energidepartementet.

Hva dette «vesentlige økonomiske bidraget» faktisk er, blir ikke opplyst. Roan Vind sier de bil betale Nord-Fosen sitje syv millioner kroner i årlig kompensasjon i konsesjonsperioden, altså frem til 2043.

Bidraget skal sikre videre reindrift i Nord-Fosen siida, avbøte driftsmessige ulemper og gi grunnlag for reindriften i et generasjonsperspektiv.

– De økonomiske ytelsene vil skape et solid fundament og sikkerhetsnett for næringsutøvelsen med tilhørende utgifter, og gir Nord-Fosen siida forutsigbarhet i den daglige driften og for planlegging i et lengre perspektiv, skriver Energidepartementet.

Store demonstrasjoner

Det har vært svært mye oppmerksomhet rundt saken. I to omganger har unge samiske aktivister arrangert store demonstrasjoner som følge av saken.

For å få oppmerksomhet om saken, sperret demonstrantene først dørene til en rekke departement, senere slo de opp lavvoer på Karl Johan.

Unge samiske aktivister slo opp lavvoer på Karl Johan 700 dager etter dommen. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Parolen fra aktivistene var at staten utøver et pågående menneskerettighetsbrudd. Argumentet bunner i en dom fra Høyesterett.

I dommen fra Høyesterett står det at «Det er på det rene at reindrift er en form for vernet kulturutøvelse». For den samiske urbefolkningen, er altså reindrift en del av kulturarven. Urfolks rett til å utøve egen kultur, er fastsatt i FN konvensjonens artikkel 27.

I Høyesterett vant reindriftssamene mot staten i et spørsmål om deres rett til kulturutøvelse var krenket som følge av utbyggingen av de to vindkraftfeltene Storheia og Roan på Fosen.

Siden samenes rett til kulturutøvelse, altså reindrift, ble krenket, var konsesjonen og ekspropriasjonstillatelsen ugyldig, ifølge høyesterett.

Dommen falt. Olje- og energidepartementet tapte.

Men tiden gikk.

Halvannet år etter dommen sperret derfor unge samiske aktivister dørene til det offentlige Norge mens de ropte at staten «500 dager med pågående menneskerettighetsbrudd».

Etter 700 dager, var de tilbake igjen.

Greta Thunberg var blant dem som demonstrerte for samers rettigheter. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Senvinterbeite

I avtalen står det også at pengene også skal finansiere tiltak som kan sikre at Nord-Fosen siida kan ta i bruk et tilleggsareal for vinterbeite utenfor Fosen reinbeitedistrikt.

Dette har vært et svært vanskelig punkt.

Området hvor vindturbinene står, er et såkalt senvinterbeite. Reindriften mener det er et avgjørende beite nettopp på grunn av vinden.

Den blåser de små knollene ut mot kysten bare for snø, noe som gir gode beitemuligheter for reinen på tøffe vintre.

Men i praksis er området svært sjelden i bruk, noe også staten

Selve dommen i høyesterett er fundamentert på bevisførselen i Frostating lagmannsrett. I flere artikler etter den første store demonstrasjonen, gikk Aftenposten gjennom denne bevisførselen.

Der kom det frem at Reindriftssamene brukte en sakkyndig som senere er siktet for grovt bedrageri. Hans vitnemål var avgjørende i bevisførselen ettersom retten la til grunn hans vitnemål om hvor langt reinsdyr unnviker vindturbiner.

Staten mente at unnvikelsen er liten etter selve bygg- og anleggsperioden er over.

Nord Fosen siida sier at de gjerne ville ønsket å fortsette kampen, men skriver på deres Instagram-profil at det ville betydd at reindriften gikk under.

– Vi har derfor akseptert det avtaleforslaget og Roan vind har fremlagt, skriver siida.

Fornøyd sametingspresident

– Jeg er glad for at det nå også er kommet på plass en avtale mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind DA som gir trygghet for fortsatt reindrift for siidaen, sier sametingspresident Silje K. Muotka.

Hun mener at med denne avtalen, så er det grunn til å mene at menneskerettighetsbruddet opphører. Hun ønsker fortgang i arbeidet med å finne et nytt senvinterbeite.

– Det er avgjørende at staten raskt sikrer det nødvendige tilleggsarealet for begge siktene, sier Muotka.

Read Entire Article