Ville blitt president hvis det var valg i dag

1 month ago 19



Gjennombrudd for Kamala Harris:

For første gang viser TV 2s snittmåling at Kamala Harris har mange nok valgmenn til å slå Donald Trump.

 Anna Moneymaker / AFP / NTB
OPP OG FRAM. Kamala Harris og Tim Walz ligger an til å vinne valget med knapp margin. Foto: Anna Moneymaker / AFP / NTB

Publisert 21.08.2024 19:57

Kamala Harris ville blitt USAs neste president hvis det var valg i dag. Det viser TV 2s siste snittmåling, basert på de siste meningsmålingene i USA.

Kamala Harris har nå flere valgmenn enn Donald Trump, 282 mot 256. Det trengs 270 for å vinne.

Målt i nasjonal oppslutning har Harris ledet mot Trump med 2–3 prosentpoeng i et par uker allerede, men det er først nå hun ligger an til å samle mange nok valgmenn til å faktisk bli president. 

Det er utviklingen i vippestatene Nord-Carolina og Pennsylvania som hjelper Harris over den magiske grensen på 270 valgmenn.

Harris har overtatt ledelsen i disse statene, noe som gir 35 valgmenn.

– Utviklingen i Nord-Carolina er bemerkelsesverdig. Her hjelpes Harris frem av en populær, demokratisk guvernør som stiller til valg mot en upopulær republikaner, forklarer TV 2s tallanalytiker Terje Sørensen.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
REGNER OG BEREGNER: Terje Sørensen konstaterer at Kamala Harris har vind i seilene. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Harris leder bare med 1,5 prosentpoeng, så ingenting er avgjort. Enda jevnere er det i Pennsylvania, der Harris bare leder med 0,1 prosentpoeng.

– Pennsylvania blir veldig jevnt, men også der sliter republikanerne med en upopulær kandidat, sier Sørensen.

Han peker på den republikanske senatskandidaten David McCormick som ligger langt bak på målingene.

– Det gjør både ham og hele det republikanske partiet sårbare i Pennsylvania, noe demokratene vet å spille på, sier han. 

Resultatet er fallende engasjement blant de republikanske velgerne, som til slutt rammer Donald Trump.

 Evan Vucci / AP / NTB
SLITER. Donald Trumps galluptall har vært i fritt fall siden Joe Biden trakk seg som presidentkandidat. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

– Hva med Arizona?

– Trump leder fortsatt, men det jevnt også der. Og nok en gang – her er det den republikanske senatskandidaten Kari Lake som kan bli et problem for Trump. Hun gjør det ikke veldig bra på målingene.

 Laura Segall / AFP / NTB
SLITER I ARIZONA. Kari Lake ønsker å bli valgt inn til senatet fra Arizona, men gjør det foreløpig svakt på målingene. Foto: Laura Segall / AFP / NTB

Om tallene

TV 2s vektede snitt er basert på en løpende gjennomgang av samtlige publiserte meningsmålinger i USA. Målingene vurderes etter statistisk og metodisk kvalitet og byråets treffsikkerhet historisk. Disse kriteriene ligger til grunn for en vektingsmodell. Utvalget av målinger dekker de siste 7 dagene. Snittet blir beregnet av TV 2s mangeårige valganalytiker Terje Sørensen.

Read Entire Article