Vil la krona flyte – da kan hun bidra til sysselseting

1 month ago 30



ARENDAL (Aftenposten): Hvis Norge binder kronekursen til euro, kan ikke Norges Bank lenger bruke renten til å bidra til sysselsetting.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache var i Arendal torsdag for å snakke om renten og kronekursen Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 15.08.2024 20:13

Kortversjonen

Nordmenn gjør nå opp regnskap etter sommeren.

– For mange ble sommerens utenlandsferie overraskende dyr fordi kronen er blitt mindre verdt sammenlignet med euro, dollar eller britiske pund, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache på Arendalsuka torsdag.

Utenlandske penger er blitt dyrere. Og motsatt: Norske kroner er blitt billigere for utlendinger.

Den svake kronen hjemsøker nordmenn også her hjemme. Den fører til at alt som er importert fra utlandet dyrere.

Svak krone hjemsøker sentralbanksjefen i hennes kamp mot høy prisvekst.

Torsdag la hun frem beslutningen om å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

Etter at rentebeslutningen er kunngjort setter hun seg ned med Aftenposten for å snakke om sommerens store tema: Den svake kronen.

– Vårt oppdrag er å sørge for lav og stabil prisvekst, samtidig som vil skal bidra til at flest mulig er i jobb. Vi har ikke noe mål for kronekursen som vi styrer mot, sier hun.

Samtalen med Bache er en parade av argumenter for å ha en flytende kronekurs. Det er lett å tolke henne dithen at et fast mål for kronekursen ikke er bra for Norge.

Bare ett mål for renten

Styringsrenten er Baches virkemiddel. Den kan normalt brukes for å oppnå bare ett mål.

Når den brukes for å nå prismålet og for å bidra til høy sysselsetting, kan den ikke samtidig brukes til å nå et mål for kronekursen.

Det motsatte gjelder også: Et mål for kronekursen betyr at renten blir satt for å nå dette målet. Prismålet og bidraget til sysselsettingen må vike.

Drømmen om Danmark

I sommer har det kommet forslag om å unngå bevegelser i kronekursen ved å etablere en fast kurs i forhold til euro, slik Danmark har gjort.

Hvis Norge skulle gjøre det samme, ville det få store konsekvenser for rentesettingen.

– Danskene bruker renten til å holde danske kroner i et fast forhold til euroen. Det betyr igjen at deres rente i stor grad følger renten til Den europeiske sentralbanken, sier hun.

Når renten brukes for å holde kursen stabil, kan Danmark ikke samtidig bruke den til å holde full sysselsetting.

– Danmark er et eksempel på et regime som har lykkes over svært lang tid. Det er nok unntaket mer enn regelen når man ser på ulike fastkursregimer – inklusive våre egne forsøk på å holde kursen fast på 1980- og 1990-tallet, sier Bache.

Det kan ha sine kostnader.

– Det er kostbart fordi det innebærer at man må ha en rente som ikke nødvendigvis er tilpasset økonomien, og man kan bli utsatt for spekulasjonsangrep.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kjemper for å få den årlige prisveksten ned i 2 prosent. Foto: Jan T. Espedal

Mer ansvar for Vedum

Bache løfter blikket mot Finansdepartementet. Hvis Norges Bank heller skulle bruke renten til å påvirke kronekursen, må andre ta seg av hensynet til sysselsetting og ledighet.

– Fast kurs vil innebære en stor omlegging av hele den økonomiske politikken. Det er ikke bare en omlegging av pengepolitikken. Det vil innebære at finanspolitikken må ta hele rollen med å stabilisere økonomien

– Da kan ikke renten spille en rolle her?

– Nei.

– Finanspolitikken må ta hele støyten ved en nedtur i økonomien?

– Ja. Så kan det være noen andre gevinster. Men det er viktig at man ikke tenker på dette som bare som en omlegging av pengepolitikken. Det ville innebære en omlegging av hele den økonomiske politikken, sier hun.

Bache griper inn

Men det er et annet virkemiddel Bache kan bruke til å påvirke kronekursen i retning av et kursmål: Norges Banks valutareserver.

Disse kan Bache bruke til å kjøpe kroner i valutamarkedet. Økt etterspørsel vil presse opp kronekursen.

– Vi kan gripe inn ved å kjøpe kroner. Men terskelen for at vi skal gripe inn i valutamarkedet med mål om å påvirke nivået på kronekursen er svært høy, sier hun.

Bache støtter seg på erfaringer fra den nære historien og en stor forskningslitteratur.

– Forskning og internasjonale erfaringer tyder på at effektene av slike intervensjoner i beste fall er små og kortvarige, sier hun.

Kreftene som styrer valutamarkedene og økonomien sterke. Hvis de drar i retning av en svekket kronekurs, kan selv sentralbanker måtte gi tapt etter en stunds kamp.

Valutakurs som støtdemper

Flytende valutakurs kan bidra til å stabilisere en økonomi når den utsettes for sjokk. Lavere oljepris er et eksempel. Norge fikk dette sjokket i 2014.

– Svakere krone virket som en støtdemper i 2014. Den lettet nok den omstillingen som måtte kommet i kjølvannet av den lavere oljeprisen, sier hun.

Fast kurs i slike tilfeller vil bety at tilpasningen må skje på andre måter.

– Ved fastkurs måtte mer av tilpasningen skjedd gjennom lavere pris- og lønnsvekst innenlands over lengre tid. Det kunne vært mer kostbart, i form av økt ledighet, sier Bache.

Svakere krone krever ingen kommisjoner eller forhandlinger i arbeidslivet. Det skjer uten vedtak. Derfor er endret valutakurs svært effektivt for å få økonomien tilbake på sporet.

Read Entire Article