Vil ikke slette omstridt Ingebrigtsen-episode etter de alvorlige anklagene: – Vi visste ikke

1 month ago 21



Abid Raja (V) og Nadia Ansar som står bak podkasten «Skyld og Skam», vil ikke trekke det nå omstridte intervjuet med Gjert Ingebrigtsen. Men de har en beskjed til Kristoffer Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsen fikk snakke ut i Abid Raja og Nadia Ansars podkast «Skyld og Skam». Etter at flere og til dels alvorlige anklager er blitt fremmet fra noen av Ingebrigtsens sønner de siste månedene, og politiet har tatt ut tiltale, er intervjuet blitt omstridt. Foto: Geir Olsen / NTB

Publisert: 05.09.2024 19:49

Kortversjonen

«Skyld og Skam» er en podkast av og med tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) og hans kone, psykologspesialist Nadia Ansar. Der inviterer de gjester for å snakke om personlige opplevelser og følelsene de har knyttet til disse.

20. september i fjor spilte de inn en episode med friidrettstreneren og syvbarnsfaren Gjert Ingebrigtsen. Episoden ble offentliggjort 17. oktober. To dager senere fikk Gjert Ingebrigtsens tre toppidretts-sønner, Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen en kronikk på trykk i VG.

Der fortalte sønnene at de har vokst opp med en far som har vært «svært aggressiv og kontrollerende, og som har brukt fysisk vold og trusler som en del av sin oppdragelse.»

– Fremdeles kjenner vi på ubehag og frykt, som sitter i oss fra barndommen, skrev de.

Raja og Ansars podkastepisode skal ha vært utslagsgivende for kronikken, som senere førte til at politiet startet etterforskning av sakene til de tre brødrene.

– Det startet med at han fikk komme i en podkast. Og han får sette premissene, sier Kristoffer Ingebrigtsen til Aftenposten om familiedramaet som nå utspiller seg i offentligheten.

Ekteparet Abid Raja og Nadia Ansar står bak podkasten «Skyld og Skam», som de lager i samarbeid med produksjonsselskapet Plan-B.

Ga støtte til Gjert Ingebrigtsens versjon

I «Skyld og Skam» medga Gjert Ingebrigtsen at pappaen han også skulle være, omsorgspersonen og kjærligheten, druknet i hensynene han følte han måtte ta som trener.

– Jeg har vært ekstremt overbeskyttende, ekstremt patriarkisk, i måten jeg har vært far på, sa Ingebrigtsen.

Men han kom ikke inn på vold.

Noen dager etter podkasten og brødrenes kronikk i VG, fikk Raja og Ansar spørsmål fra Aftenposten om de hadde vurdert å fjerne episoden med Gjert Ingebrigtsen.

Ekteparet sa da at de ikke visste noe om det Ingebrigtsen-brødrene fortalte om i VG-kronikken, da podkasten ble spilt inn.

«Hvis vi hadde hatt den informasjonen vi nå har, hadde vi i samarbeid med Plan-B måtte gjøre andre vurderinger», lød svaret da.

I episoden, som er 50 minutter lang, fikk Gjert Ingebrigtsen fremme sin versjon av konflikten. Samtidig fikk han mye ros, forståelse og anerkjennelse fra programlederne. Han fikk få kritiske spørsmål.

Raja og Ansar ville likevel ikke fjerne episoden.

«Ettersom denne episoden av podkasten allerede er lastet ned og hørt av mange, hadde det hatt en begrenset effekt å slette», sa Raja til Aftenposten da.

Ekteparet ville samtidig si til Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen at de ikke har hatt til hensikt å såre dem eller andre familiemedlemmer med podkastepisoden.

Alvorlig vending etter innspilling

I april i år ble Gjert Ingebrigtsen tiltalt for mishandling i nære relasjoner. Denne uken fortalte Kristoffer Ingebrigtsen for første gang offentlig om anklagene mot sin far og mor i Aftenposten.

– I vaskerommet tok han kvelertak på meg med begge hendene. Jeg følte at han løftet meg opp. Jeg skrek til moren min, navnet hennes. Hun sa: «Ikke så hardt, Gjert.» Jeg følte at han skulle drepe meg, har sønnen forklart.

Forholdene er foreldet og etterforskningen henlagt av politiet. Gjert Ingebrigtsen har gjentatte ganger avvist gjennom sine forsvarere at han har gjort noe straffbart mot barna sine.

Kristoffer Ingebrigtsen, Gjert Ingebrigtsens eldste sønn, sto nylig frem i Aftenposten og fortalte om en vanskelig oppvekst. Foto: Marte Gundersen

Aftenposten har nå på nytt konfrontert Raja og Ansar om podkastepisoden. Raja understreker igjen at da de gjorde opptaket, var de ikke klar over det som nå er offentlig kjent gjennom media.

– Vi visste ikke noe mer enn det som kommer frem i podkastepisoden, og vi vet ikke noe mer enn det som har kommet frem i media i ettertid, sier Raja.

Hva tenker dere om samtalen med Gjert, og måten dere gjennomførte den på, nå som han er tiltalt og hans eldste sønn har fortalt om til dels grove opplevelser i Aftenposten?

– Jeg håper du forstår at vi ikke kan kommentere en sak som er under politietterforskning/rettsbehandling, svarer Raja.

På spørsmål om de kommer til å avpublisere episoden nå, slik saken har utviklet seg, viser Raja til sitt svar til Aftenposten fra i fjor.

Les også

Gjert Ingebrigtsen nektet å gi seg

Raja og Ansar med beskjed til Kristoffer Ingebrigtsen

Nadia Ansar sier til Aftenposten at ekteparet «i utgangspunktet ikke» har diskutert avpublisering av episoden de siste dagene.

– Hvis vi hadde visst om de anklagene, hadde vi enten ikke invitert ham, eller utfordret ham om beskyldningene om vold, sier hun.

Så legger hun til:

– Vi vil si til Kristoffer det samme som vi sa til Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen sist dette var et tema i Aftenposten: Vi har ikke hatt til hensikt å såre ham eller andre familiemedlemmer med podkastepisoden.

– Vår hensikt med podkasten er å skape åpenhet om følelser, spesielt de smertefulle og vonde følelsene som ofte er vanskeligere å snakke om, sier hun.

Read Entire Article