Til tross for demonstrasjoner og tidligere lovnader er ikke en samtykkelov på plass. Nå holder justisminister Astri Aas-Hansen det også åpent om det kommer før valget.

Publisert 22.02.2025 19:07
For rundt to uker siden fikk landet ny regjering. En av de nye ministrene er tidligere tingrettsdommer Astri Aas-Hansen (Ap), som har steget inn i rekkene som justis- og beredskapsminister etter Emilie Enger Mehl (Sp).

Som statsråd lovet Mehl at det skulle komme en ny samtykkelov før stortingsvalget til høsten.
– Vi har flertall i Stortinget sammen med SV for en reell samtykkelov. Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal legge det fram det i denne perioden, sa hun i oktober.

– Historisk mulighet
Ifølge tall fra SSB har det fra 2010 til 2021 vært minst 1500 anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk årlig. På det meste var antall anmeldelser på 2664 i 2018.
Ifølge Politiforum blir 80 prosent av anmeldte voldtekter henlagt, og kun én av ti voldtektssaker ender med en fellende dom.
Blant de som lenge har stått på sitt om at det trengs en ny samtykkelov som baserer seg på at bare «ja» betyr «ja», er Sosialistisk Venstreparti.
– Nå håper jeg man tar denne problematikken på alvor og får et forslag til Stortinget så fort som mulig, sier justispolitisk talsperson i SV, Andreas Sjalg Unneland.

Han forventer at dette blir høyt prioritert, og forteller at de har fremmet forslag en rekke ganger for å få fortgang.
– Her har ministeren en historisk mulighet.
Ønsker å foreslå endringer
Ansvarlig statsråd Astrid Aas-Hansen forteller at det er grunnleggende viktig at man blir møtt med respekt og forståelse fra politiet dersom man er utsatt for voldtekt og anmelder.
– Jeg er opptatt av at innsatsen mot vold og seksuelle overgrep er høyt prioritert i politiet og samfunnet for øvrig, og som justisminister har jeg tenkt til å bidra med nettopp det.

I 2021 hadde Arbeiderpartiet i sitt partiprogram at de vil «Bekjempe voldtekt gjennom blant annet å tydeliggjøre straffeloven, slik at ordlyden gjenspeiler at seksuell omgang uten samtykke er forbudt og definert som voldtekt».
Men Aas-Hansen vil ikke love at hun legger frem forslaget til en ny samtykkelov for Stortinget innen fristen 10. april.
– Jeg har brukt de siste dagene til å sette meg inn i straffelovrådets utredning og høringsinnspillene, sier Aas-Hansen og legger til:
– Jeg vet at det er et stort engasjement fra mange om saken, og jeg kan love at jeg har til hensikt å foreslå flere endringer i seksuallovbruddskapitelet for å sikre en bedre rettstilstand for personer utsatt for voldtekt. Nærmere innhold og tidspunkt må jeg få lov til å komme tilbake til.

– Allerede straffbart
– Vi har vært utålmodige i lang tid for å få lovverk på at sex uten samtykke er voldtekt. Lovverket i dag viser at det ikke holder å si nei eller gråte. Det er en pågående katastrofe, sier Unneland.
Aas-Hansen forteller at hun har forståelse for Unnelands utålmodighet og krav til at bare «ja» betyr «ja».
– Men når han uttaler seg om lovverket av i dag slik han gjør, vil jeg minne om dette: Det er allerede straffbart å ha sex med noen som ikke har samtykket. Det er avgjort viktig at det ikke fester seg en oppfatning av noe annet.
Dette sier loven om voldtekt
§ 291. Voldtekt
Med fengsel inntil 10 år straffes den som
a. Skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd,
b. Har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
c. ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.
§ 292. Minstestraff for voldtekt til samleie mv.
Straffen er fengsel fra 3 inntil 15 år dersom voldtekten som nevnt i § 291 omfattet:
a. Innføring av penis i skjede- eller endetarmsåpning,
b. Innføring av penis i fornærmedes munn,
c. Innføring av gjenstand i skjede- eller endetarmsåpning, eller
d. Dersom lovbryteren har fremkalt en tilstand som nevnt i § 291
bokstav b for å oppnå seksuell omgang.
§ 293. Grov voldtekt
Grov voldtekt straffes med fengsel inntil 21 år. Det samme gjelder dersom den skyldige tidligere er straffet for handlinger som nevnt i §§ 291, 294 eller 299.
Ved avgjørelsen av om voldtekten er grov skal det særlig legges vekt på om
a. Den er begått av flere i fellesskap,
b. Den er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte, eller
c. Den fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på kropp eller helse. Seksuelt overførbar sykdom regnes alltid som betydelig skade på kropp eller helse etter denne paragrafen.
§ 294. Grovt uaktsom voldtekt
Grovt uaktsom voldtekt straffes med fengsel inntil 6 år. Foreligger omstendigheter som nevnt i § 293, er straffen fengsel inntil 10 år.
Kilde: Lovdata