Vil forby bonusordninger på fly

1 month ago 22



– De fleste av oss flyr ikke så veldig mye i løpet av et år, men det er en liten gruppe folk som reiser mye med fly. Hvis denne lille gruppa dropper to av de årlige utenlandsturene sine, ville det fått stor effekt på klimaet, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Tidligere denne uken var hun blant dem som gikk knallhardt ut mot den nye kampanjen til SAS. Flyselskapet lover bort én million bonuspoeng til dem som klarer å reise med 15 flyselskap i Sky Team-alliansen innen nyttår.

SAS sin kampanje på deres egen nettside

Bonuskampanjen til SAS har fått hard medfart.

Foto: Skjermdump / SAS.no

– Den kampanjen viser at vi trenger nye reguleringer for å bli kvitt den mest klimafiendtlige reisemåten, sier Riise, som foreslår flere tiltak for å få ned flyreisene på.

Bort med bonusprogrammer og reklame

Våre flyvaner endret seg under pandemien. Tall fra Transportøkonomisk institutt (TØ) viser at vi i snitt reiste 1,9 ganger med innenlandsfly i 2023, litt færre turer enn i 2019.

Også antall utenlandsreiser ligger lavere enn før pandemien.

Bruker du bonusordninger når du flyr?

Framtiden i våre hender har utarbeidet en egen rapport. Den viser at de fleste nordmenn reiser tur/retur til utlandet med fly 1–2 ganger i året. 8 prosent av oss reiser derimot svært ofte.

– Vi trenger en progressiv flyavgift, som betyr at du betaler mer for hver reise du tar. I dag er det sånn at en liten gruppe pengesterke mennesker er de som flyr veldig mye. De bidrar dermed med uforholdsmessig mye klimagassutslipp. Det burde koste mer enn det gjør i dag, sier Riise.

Ifølge nettstedet Our world in data står flytrafikken for rundt 2,5 prosent av verdens klimagassutslipp.

Samtidig viser en rapport fra Det europeiske miljøbyrået at utslippene fra fly i de fleste tilfeller har langt større konsekvenser per passasjerkilometer enn andre transportmetoder.

Og tidligere i år kom ny forskning som viser at flybransjen står for mer utslipp enn vi først antok.

– Færre flyreiser vil føre til at vi får en renere luft og et mer stabilt klima. Det trenger vi sårt, mener Riise.

Hun viser til Framtiden i våre henders egne undersøkelser:

I tillegg til dyrere flypriser for hver gang du reiser med fly, mener klimaorganisasjonen at det er på tide å kvitte seg med bonusprogrammene og forby reklame for flyreiser. Rett og slett for å få folk til å fly mindre.

De får delvis støtte fra Miljøpartiet de grønne (MDG).

Vil ta det opp i Stortinget

Bonusordninger og reklame er jo en slags oppmuntring til direkte klimafiendtlige valg. Det er det siste vi trenger som samfunn, egentlig, sier Une Bastholm i MDG.

Hun mener det er på tide at regjeringen diskuterer om både bonusordninger og reklame for flyreiser i alle fall bør reguleres.

Kvinne med mørkegrønn jakke grubler ved en av pultene på Stortinget.

Une Bastholm i MDG ønsker å ta opp mulige reguleringer av promotering av flyreiser på Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det bør være tillatt å fly. Samtidig trenger vi at folk flyr minst mulig. Både bonusordninger og reklame oppfordrer jo folk til å fly fordi de har lyst, ikke fordi det er nødvendig, sier Bastholm.

– Er du med på at slike bonusprogrammer bør forbys?

Jeg er åpen for at et forbud kan være et virkemiddel. Det beste hadde vært om næringsaktørene selv ser at sånne bonusprogrammer er umusikalske og uetiske.

Bastholm planlegger å ta problematikken opp på Stortinget. Men per nå forteller statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sigrund Aasland, at de ikke vurdere slike tiltak.

Spennende å se på

– Å fly har et stort klimaavtrykk. Vi må kutte utslippene fra alle sektorer, inkludert luftfarten. Det har vi store ambisjoner for. Vi forventer at alle virksomheter tar del i oppgaven med å kutte utslipp, skriver hun i en e-post til NRK.

Vi har ikke vurdert å regulere innretning på bonusprogram. Men det hadde vært spennende å se flere flyselskaper legge til rette for at bonuspoeng kan brukes til å styrke arbeidet med bærekraft i luftfarten.

SAS ønsker ikke å kommentere saken.

– Spørsmålene i denne saken er mer bransjerelaterte og politiske enn de er SAS-relaterte. Derfor er det nok ikke vi riktig instans for tilbakemelding, skriver Øystein Schmidt i en e-post.

SAS-fly i luften over Flesland flyplass

I 2023 ble 21,9 millioner utenlandsreiser gjennomført til og fra Norge. Her går et SAS-fly inn for landing på Flesland.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Publisert 16.10.2024, kl. 16.35

Read Entire Article