– Vil få mer motiverte elever

4 weeks ago 19



Regjeringens nye skolehverdag:

Regjeringen vil innføre flere tiltak som skal sikre en mer praktisk skole i fremtiden.

 Ingrid Wollberg
FART OG SPENNING: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun Ønsker mer praktisk læring og fysisk aktivitet i skolen. Fredag legger hun frem stortingsmeldingen «En mer praktisk skole.» Foto: Ingrid Wollberg

Publisert 13.09.2024 12:00

I stortingsmeldingen «En mer praktisk skole» foreslår regjeringen å innføre valgfag allerede fra 5. trinn, og tilby arbeidslivsfag til alle landets elever.

Meldingen, som presenteres i dag, vil også gi lærerne større frihet. I dag kan læreren disponere fem prosent av skoletiden fritt. 

Nå utvides dette til ti prosent.

– Vi ønsker en skole med mer praktisk læring og mindre teori - og dermed få mer motiverte elever, som leverer bedre resultater, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. 

Beholder eksamen

Regjeringen foreslår ingen utvidelser av skoletiden eller endringer i fagplanene, i denne omgang. Eksamen på 10. trinn beholdes, og den norske grunnskolen skal fremdeles måles opp mot utlandet i internasjonale undersøkelser, for eksempel Pisa-undersøkelsen. 

Ut mot regjeringen: – Ikke villig til å bruke penger på skole

De nasjonale prøvene skal endres, og kun brukes som et lærestøtteverktøy. 

En mer praktisk rettet undervisning vil kreve andre typer undervisningslokaler, og på statsbudsjettet for neste år vil regjeringen øke potten til såkalt rentekompensasjon i forbindelse med slike ombygginger fra 127 millioner til 160 millioner kroner.

Ikke flere timer, men bedre

Næssa Nordtun tror ikke mer tid og mer detaljstyring kan løse problemene med synkende skoleresultater og dårlig motivasjon blant stadig flere elever.

– Vi vet at mange elever får en motivasjonsknekk i 5. klasse. Vi trenger en omveltning. Målet med det vi nå gjør fra 5. til 10. trinn er å gjøre skoletimene bedre og øke trivselen og motivasjonen både for elever og lærere, sier Næssa Nordtun.   

Hun viser til at grunnskolen er blitt utvidet med to år siden hun selv gikk på skolen, og at poenget fremover ikke bør være å få flere timer inn i skolen, men bruke timene bedre, med mer praktisk læring og fysisk aktivitet.

Praktisk arbeid

Ved å gjøre tilbud om arbeidslivsfag obligatorisk, vil 30.000 flere ungdomsskoleelever kunne få direkte erfaring med arbeidslivet, ved å produsere varer og tjenester som det er behov for i samfunnet, enten i bedrifter eller i skolens regi.

 Ingrid Wollberg
YRKESFAG: Kunnskapsministeren ønsker at flere elever velger yrkesfag. Norge har behov for 90 000 nye fagarbeidere de neste ti årene. Foto: Ingrid Wollberg

Kunnskapsministeren er enig med de som kritiserer grunnskolen for å være for teoretisk, og fokusert først og fremt på å forberede elevene på studiespesialisering og videre til universitet- og høgskoleutdannelser. 

I Oslo og Akershus velger i dag bare 27 prosent av elevene yrkesfag, mens det er behov for 90.000 flere fagarbeidere de nærmeste ti årene. 

I stortingsmeldingen foreslår regjeringen også å styrke apparatet rundt læreren med egne skolemiljøteam av fagpersoner med kompetanse på helserelaterte eller sosiale utfordringer i skolesituasjonen. Regjeringen vil også legge frem en tiltakspakke mot fravær, blant annet innføre kartlegging av fravær fra 1. til 9. trinn. I dag finnes ingen nasjonal oversikt over fraværet i disse årsklassene.

Det viktigste først

Statsråden understreker at det fortsatt skal satses tungt på kjerneferdigheter som lesing, skriving og realfag, og hun ønsker en bedre balanse mellom lærebøker og skjermbruk i undervisningen. 

Vil spandere oppkjøring på elever som ikke dropper ut

Samtidig med lanseringen av stortingsmeldingen om en mer praktisk skole, varsler Kari Nessa Nordtun enda en utredning om skolen i fremtiden. 

– Fellesskolen er Norges største konkurransefortrinn - og kansje den siste store fellesarenaen i samfunnet.  Men vi ser at skolen ikke i særlig grad makter å utjevne sosiale forskjeller. Vi ønsker å gjøre skolen mer utjevnende, sier Nessa Nordtun. 

Read Entire Article