Mange er nå bekymret for om USA vil komme oss til unnsetning i en krig. Ekspert ber oss puste med magen.

Publisert 10.03.2025 10:38
USAs president Donald Trump truer Nato-land med å ikke forsvare dem om de blir angrepet.
Europa står dermed overfor sin største sikkerhetspolitiske utfordring siden andre verdenskrig.
Trumps uttalelse gjør at eksperter mener at USA ikke lenger vil hegne om Natos viktige artikkel 5 lenger, som fastslår gjensidig bistand ved et angrep på et av medlemslandene.
Professor og USA-ekspert Hilmar Mjelde uttalte nylig at artikkel 5 allerede er død.
Forhastet dødserklæring
Men en av Norges fremste eksperter på sikkerhetspolitikk mener vi må roe oss litt.
– Dødserklæringen over Nato, den er foreløpig forhastet, sier professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Tunsjø har fortsatt troen på Nato. Men han mener utspillene fra Trump-administrasjonen svekker troverdigheten til alliansen.
– Samtidig skal vi huske at det alltid har vært reist spørsmål ved USAs vilje til å forsvare Europa. Dette var et gjennomgangstema gjennom den kalde krigen. Det var den gang usikkerhet om USA ville stå ved artikkel fem, slik som nå, sier sikkerhetspolitikk-eksperten.
– Drøye påstander
Professoren mener de faktiske forholdene snakker litt for seg selv, når 1500 amerikanske soldater akkurat nå er på vinterøvelse i Norge.

– Amerikanerne har ikke sagt at Norge ikke lenger er en alliert av
USA. Det er viktig at vi ikke kaster bensin på bålet og skaper en enda
mer usikker situasjon enn det allerede er, sier Tunsjø.
Professoren er klar på at det er helt grunnleggende og viktige norske interesser som står på spill her, og det tjener ikke norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
– Hvem er det som kaster bensinen på dette bålet?
– Det er mange som har gått ut og sagt at Nato-alliansen er død. At USA ikke lenger er Norges alliert. Noen har til og med gått så langt at de ser for seg at USA kan være alliert med Russland, i en fremtidig krig mot Europa. Det mener jeg er ganske drøye påstander, sier Tunsjø.
Men han legger til at selvfølgelig ingen vet hva fremtiden bringer.
– Men det er nå veldig viktig å puste med magen, og se på hva realitetene faktisk er, sier professoren.
Truende signaler
Filosof, forsker og forfatter Henrik Syse sier at om man ser på det formelle rammeverket, så det er ikke bare for USA å melde seg ut av Nato.
– Det er fysisk umulig at Nato-alliansen er død. Fordi dette er en allianse, som er basert på visse traktater og avtaler. Men at Nato er i endring og at det er truende signaler i praksis for Europa, som vi hører fra USA, det er et faktum, sier Syse.

Samtidig er Syse nysgjerrig på Tunsjøs tanker om Trumps syn på Europa.
– Er Europa egentlig dypt irrelevant for Trump? Eller vil han gjøre verdensdelen irrelevant?
Eksperten på sikkerhetspolitikk syns det er vanskelig å svare på.
– Men det er veldig viktig at Europa nå bygger egen forsvarsevne, og det trengs det tid til å gjøre. Det betyr at vi må kjøpe oss tid hos amerikanerne. Vi må prøve å holde på amerikanerne så lenge som mulig, helt til Europa er i stand til å stå mer på egne bein, sier Tunsjø.
Vil undergrave rivaliseringen
Når det gjelder amerikanske interesser i Europa, tror professoren at Trump mener de ikke bør fortsette å betale for europeisk sikkerhet.
– Man må endre på arbeidsfordelingen og kostnadene med å ivareta europeisk sikkerhet. Det kan godt tenkes Trump mener det, men jeg tror en god del amerikanere fortsatt ser seg tjent med å ha et nært forhold til Europa, sier Tunsjø og legger til:
– Dersom for eksempel Europa hadde kuttet båndene til USA, og nærmet seg mer Kina, så ville det undergrave den oppdemningen og rivaliseringen som USA har gående med Kina. Det er ikke amerikanerne tjent med, sier han.