Vikersund-siktedes forsvarer: – Svært lei seg

1 month ago 22



Guttens forsvarer hevder at han ble kalt «ne***» og «terrorist» i opptakten til episoden.

tirsdag 20. august kl. 23:25

Mandag ble en gutt i slutten av tenårene pågrepet og siktet for kroppsskade etter en video av at han slo ned 55 år gamle Runar Magnussen i Vikersund ble spredd i sosiale medier.

Hendelsen skjedde for åtte dager siden, men videoen dukket først opp i sosiale medier denne helgen.

– Vi visste ikke om den før det. Videoen legger grunnlaget for etterforskningen nå, fortalte Kjell Magne Tvenge, politistasjonssjef i Hønefoss til VG mandag.

Han bekreftet overfor VG at den siktede gutten er kjent for politiet fra før.

Bilde av Tom Barth-HofstadTom Barth-Hofstad

Advokat i Elden Advokatfirma

Tom Barth-Hofstad i Elden Advokatfima representerer siktede i saken.

– Min klient er svært lei seg for at han reagerte med vold i situasjonen som oppsto med fornærmede.

Han har forklart til politiet at fornærmede kom med rasistiske uttalelser og truet siktede med juling.

– Fornærmede skal blant annet ha kalt min klient for en ne*** og terrorist som burde reise tilbake dit han kom fra. 

VG har forelagt uttalelsene fra Barth-Hofstad til Magnussen. 55-åringen fortalte VG mandag at guttegjengen anklaget ham for å være rasist – og at han da svarte med en kommentar om en av guttenes hudfarge, det står han fast ved.

Bilde av Runar MagnussenRunar Magnussen

Magnussen er fornærmet i saken.

– Jeg er ikke rasist og har ikke sagt noe rasistisk. Hvorfor skulle jeg gjort det? Dette er bare «bullshit», sier han til VG.

Barth-Hostad sier at det nå er opp til politiet å etterforske saken og kartlegge hva som faktisk skjedde før klienten hans gikk til angrep.

– Hvorvidt fornærmedes opptreden strafferettslig gjør at min klient ikke kan holdes ansvarlig for sine handlinger gjenstår å se. Han vil begjære seg løslatt i onsdagens fengslingsmøte.

Både Barth-Hofstad og siktede forventer at politiet også etterforsker fornærmedes opptreden for både hatefulle ytringer og trusler, sier han.

– Det er viktig at lokalsamfunnet nå lar politi og påtalemyndighet gjør jobben sin, og at man ikke tyr til borgervern fra en folkedomstol. Dette har også politiet vært tydelig på. Min klients familie reagerer sterkt på både hærverk og trakassering de er utsatt for siste døgnet, både fysisk og i sosiale medier.

Barth-Hofstad understreker at han, som siktedes forsvar, vil følge nøye med på hva som skjer i lokalsamfunnet og i sosiale medier.

– Enhver opptreden som oppfattes som hatefull og trakasserende vil politianmeldes. Det er straffbart å oppfordre til hat og borgervern.

Videoen viser flere unge gutter som snakker med Magnussen. Tvenge fortalte mandag at politiet foreløpig ikke kan si om de har en rolle i saken – eller hva denne eventuelt var.

Nøyaktig hva som skjedde, er foreløpig uklart.

  • Da politiet først meldte om episoden forrige mandag, skrev de at 55-åringen «skal ha blitt slått i ansiktet» etter «et munnhuggeri».
  • I den første meldingen skrev politiet også at guttene var del av et følge på syv personer – som alle «løp fra stedet».
  • Mandag stilte VG Sør-Øst politidistrikt en rekke spørsmål om hendelsesforløpet, men foreløpig ikke fått svar på disse.
Read Entire Article