– Tidenes naturbløff

3 hours ago 2



 Helge Mikalsen / VGJonas Gahr Støre på det gamle forsvarsanlegget på og i Gaustatoppen sommeren 2023. Foto: Helge Mikalsen / VG

Statsministeren varslet en historisk satsing på naturen. Bløff, mener opposisjonen etter å ha sett statsbudsjettet.

tirsdag 8. oktober kl. 06:09

I forrige uke slo statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på stortromma da han i et intervju med NRK lovet at regjeringen skal satse på natur.

Støre kalte satsingen «historisk» og kunne samtidig bla opp 100 ferske millioner kroner.

Millionene til natur skulle fordele seg slik, fortalte Støre:

  • 30 millioner til restaurering av natur
  • 20 millioner til Natursats
  • 50 millioner til et nytt naturkart

Men nå er fasiten her: Statsbudsjettet viser at regjeringen ønsker kutt som langt overgår de 100 historiske millionene til Støre.

 Faksimile/NRKFoto: Faksimile/NRK

Regjeringen kutter blant annet rundt 449 millioner kroner til skogvern, ifølge sitt eget klimaregnskap kalt Grønn bok.

Regjeringen kutter også omtrent like mange millioner som de lover å gi.

  • Tilskuddet til «natursats» er kuttet med over 30 millioner, fra 53 millioner kroner i fjor til 18,2 millioner kroner i år
  • Samtidig øker regjeringen støtten til naturrestaurering med 20 millioner kroner
Bilde av Ola ElvestuenOla Elvestuen

Stortingsrepresentant fra Venstre

– Det er helt uforståelig at regjeringen skryter av å bruke 100 millioner kroner til såkalt satsing på naturen, men så kutter de nå en halv milliard i bevaring av skogen vår, sier Ola Elvestuen i Venstre.

– Det er tidenes naturbløff, sier den tidligere miljøministeren.

Elvestuen påpeker også at regjeringen samtidig reverserer en rekke viktige gjennomslag på klima, miljø og natur fra SV i 2024-budsjettet, enten helt eller delvis.

Det erkjenner også SVs Lars Haltbrekken:

– Det er ingen tvil om at regjeringen igjen kutter i svært viktige miljøsaker som SV har slåss gjennom og fått gjennomslag for, sier Haltbrekken.

Bilde av Mathilde Tybring-GjeddeMathilde Tybring-Gjedde

Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson, stortingsrepresentant

Mathilde Tybring-Gjedde i Høyre er ikke imponert.

– Det kan godt være Støre mener det er gode grunner til å omprioritere i budsjettet, men da bør man ikke sitte på Sognsvann og love en historisk satsning, sier hun til VG.

 Helge Mikalsen / VGFinansminister Trygve Slagsvold Vedum og Statsminister Jonas Gahr Støre i vandrehallen på Stortinget etter fremleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Dette er enda verre

Leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet mener naturbudsjettet er uansvarlig.

– I fjor gikk vi ut og kalte budsjettforslaget for tidenes verste, men dette er enda verre. Regjeringen overlater jobben med å løse natur- og klimakrisen til dem som kommer etter, sier han.

Han mener Støre opptrådte uærlig da han stilte opp i NRK og lovet en historisk natursatsing.

– Det er skuffende uærlig fra Støre å fremstille et kutt, som om det var en positiv satsing, sier Gulowsen.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik er forelagt kritikken, men svarer generelt i en e-post at regjeringen i statsbudsjettet viser sin plan for hvordan Norge skal nå våre klimaforpliktelser etter Paris-avtalen.

– Regjeringen har nylig lagt fram en ny handlingsplan for naturmangfold. Der lanserer vi en mer helhetlig og systematisk naturpolitikk. Kommunene har en nøkkelrolle i å bevare natur, blant annet gjennom arealplanleggingen. Derfor vil vi styrke kommunenes kompetanse og kapasitet til å ta vare på natur, skriver Sandvik.

Bilde av

Tore O. Sandvik

Han viser til at de foreslår 170 millioner kroner til ulike naturtiltak, som kartlegging av natur, naturrestaurering og tiltak for å beskytte villrein og villaks.

– Under denne regjeringen er det bevilget rekordmye penger til skogvern. Det resultater i at Norge har vernet 5,3 prosent av skogen. Også neste år skal vi fortsatt bevare mer skog.

Statsministerens kontor (SMK) viser til Klima- og miljødepartementet.

Regjeringens naturstrid

Spørsmålet om naturvern har vært en åpen strid mellom de to regjeringspartiene.

Sp-topp og landbruksminister Geir Pollestad sa tidligere i år at alle de 44.000 naturinngrepene som skjedde mellom 2017 og 2022, var verdt det.

Klimaministeren fra Ap måtte komme på banen og si at Pollestads uttallelser ikke var regjeringens politikk.

Forrige uke fikk regjeringen også kritikk for naturmeldingen, som ble lagt frem av klimaministeren og landbruksministeren i fellesskap.

Read Entire Article