Viggo Venn vender hjem

2 weeks ago 9



Da Viggo Venn vant «Britain's Got Talent» sa komikerkollega Jonis Josef at det var som om Skeid hadde vunnet Mesterligaen i fotball.

Altså egentlig umulig.

Men Kongsberg-mannen gjorde det, og har siden reist Europa rundt med de gule refleksvestene sine. Nå pakker ham dem med seg, og flytter hjem.

– Jeg har blitt leilighetseier, gitt.

Viggo Venn har skaffet seg en leilighet i Oslo.

Klovnekjøp

35-åringen har levd i en koffert i mange år. Ikke bare en koffert med klovneutstyr, i store deler av livet har han levd på reisefot.

– Hadde du nerver i dag, under budrunden?

– Det er helt sinnssykt. Etter at jeg gikk på klovneskolen i 2016, har jeg ikke hatt noe hjem. Jeg har bare reist fra festival til festival, og aldri drukket samme kaffe to dager på rad. Så det å få seg et eget krypinn, jeg er så gira ...

– Og kanskje gøy for de som i dag kan si de har solgt leiligheten sin til en klovn?

– Sant. Det er ingen som kommer til å tro på det.

Klovneserie

Om halvannen uke er han klar med en ny serie på NRK TV, «Viggo Venn følger klovnedrømmen».

– Det er kjempekult å ha fått lov til å lage den, og at NRK sa ja til det, er jo et mirakel. Jeg har reist rundt det siste året, så der får seerne være med til Operahuset i Sydney. Og så skal vi prøve lage verdens største refleksvest. Det blir mye moro.

– Jeg havner i litt trøbbel, sier Viggo, og teaser om hva som kan komme fra turen til Australia.

For serien er visst like uforutsigbar som det livet hans var, da Viggo la ut på sin reise. Seerne får se at han drar ned til sin 83 år gamle klovnelærer i Frankrike.

– Han sa alltid at «a clown's dream is the Sydney opera house. You have to go big, or go home».

Viggo Venn reiste ikke hjem. Før nå.

– Vi kommer til Sydney, så spørs det jo om vi kommer inn til operahuset eller ikke.

Klovnejakt

Suksessen i Storbritannia førte til at Viggo Venn også ble stor i Norge. Nå vil han treffe enda flere enn de som kryper under skjorta hans.

– Jeg håper å nå noen gamle damer på 60, for jeg har merket meg at de er veldig fan av meg. Den hånda sniker seg opp på korsryggen min etter showene mine.

Samtidig er han juryleder for Drømmestipendet 2025, hvor de skal velge de 50 unge kunst- og kulturutøverne som neste år skal få hvert sitt stipend på 30.000 kroner.

– Det er stas å kunne bidra til at klovner og gjøglere kan få et stipend. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten kulturstipendet jeg til slutt fikk. Jeg vet hvor viktig det kan være.

– Hva vil du se etter, bortsett fra klovner?

– Jeg håper jo det er noen raringer som søker, fra langt opp i nord. Jeg var jo en outsider selv, som søkte på et kulturstipend i Kongsberg. Men jeg fikk nei den første gangen.

Publisert 16.09.2024, kl. 18.36 Oppdatert 16.09.2024, kl. 18.39

Read Entire Article