Viggo Kristiansen: Politiet manipulerte og presset meg på det hardeste

1 week ago 11



Etterforskerne presset iherdig og forsøkte å manipulere ham inn i Baneheia-saken etter at Jan Helge Andersen hadde tilstått, forklarte Viggo Kristiansen onsdag.

 Ane Hem / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

Viggo Kristiansen (44) hadde nylig fylt 21 år da han ble tatt inn til avhør som mistenkt for overgrepene og drapene i Baneheia-saken i 2000. 24 år senere forklarer han seg nå på nytt om saken – denne gangen som vitne.

Han beskriver et umenneskelig press fra etterforskere og avhørere, som allerede da var tilsynelatende overbevist om at han var skyldig.

– Jeg hadde jo ingenting å skjule, for jeg hadde ikke vært der oppe. Politiet prøvde iherdig å presse meg på det hardeste. Det var som å snakke til døve ører, sa Kristiansen da statsadvokat Johan Øverberg fortsatte sin utspørring av ham onsdag morgen.

Helt siden pågripelsen 13. september 2000 har Kristiansen forklart seg konsistent og sammenhengende om sine aktiviteter og bevegelser i tidsrommet rundt da Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia: Han var i bua si og mekket på en sykkel. Senere på kvelden satt han barnevakt for nevøen.

Men bestekameraten hadde fortalt noe annet. Han hadde tilstått deler av handlingene, men pekt ut Kristiansen som initiativtaker, pådriver og hovedmann. Denne forklaringsmodellen ble lansert av politiets etterforskere, framkom det under gjenåpningsprosessen for to år siden, og lagt fram for Andersen med spørsmål om ikke han også var et slags offer i saken.

Vanskelig kamp

Han har i kjølvannet av frifinnelsen for Baneheia-forholdene på tampen av 2022 vært tilbakeholden i offentligheten med å snakke om hvordan han opplevde prosessen han ble utsatt for fra 2000 og i de påfølgende rettsprosessene. Han deltok heller ikke i rettssaken hvor den gjenåpnede saken hans ble summarisk behandlet og avsluttet med frifinnelse.

Da han onsdag fortsatte sin vitneforklaring i Sør-Rogaland tingrett ga han et lite innblikk i hvordan han opplevde politiets etterforskning, avhørsmetodikken til politiet og beskyldningene fra sin til da beste kamerat.

– Han kom med beskyldninger som ikke var sanne, og jeg prøvde så godt jeg kunne å fortelle det jeg husket fra den dagen. Han fikk vanvittig hjelp fra politiet til å framsette meg som syndebukk. Det var en vanskelig og hard kamp. Dessverre tok det 21 år å få fram sannheten, sa Kristiansen.

Sommeren 2021 slapp han på ordre fra Høyesterett ut fra Ila fengsel og forvaringsanstalt.

– Jeg ble mer og mer forbanna etter hvert som etterforskningen pågikk den gangen – både på saken, Andersen, politiet og hvordan jeg opplevde å bli manipulert inn i en sak jeg ikke hadde vært i eller deltatt i, sa han.

Endelig frikjent

Kristiansen har sonet nesten 21 år for drap og overgrep han ikke begikk. Etter at han for halvannet år siden ble fullstendig frifunnet og renvasket for enhver befatning med Baneheia-drapene, er hans tidligere kamerat blitt tiltalt i den gjenåpnede straffesaken.

Påtalemyndigheten fester nå lit til – og har støtte i bevisene for – at Kristiansens forklaring om at han var i mekkeboden sin da drapene ble begått. Teledata fra det aktuelle tidsrommet tilsier at Kristiansen var på åstedet. 44-åringen understreket i sitt vitneprov tirsdag at han aldri gikk noe sted uten å ha med seg telefonen.

Samtlige DNA-funn i saken peker dessuten mot Jan Helge Andersen, ingen av dem mot Kristiansen.

Andersen nekter straffskyld og fastholder sin forklaring om Kristiansens rolle under hendelsene i Baneheia. Da hans forsvarere kom i gang med sine spørsmål til Kristiansen onsdag formiddag, ble han foreholdt en rekke uttalelser og opplysninger han har kommet med i avhør. Det dreide seg blant annet rundt telefonbruk og hans bevegelser drapsdagen 19. mai 2000.

– Som sagt var dette for meg en helt vanlig dag, uten noen bekymringer eller noen ting. Da går man ikke rundt og husker på hvert klokkeslett og detaljer rundt hva man har gjort, sa Kristiansen.

Riksadvokaten beklaget

Riksadvokat Jørn Maurud ga Kristiansen en uforbeholden unnskyldning da påtalemyndigheten endret syn på skyldspørsmålet i Baneheia-saken. Han felte samtidig en beinhard dom over så vel politiets etterforskning som over den rettslige vurderingen domstolene gjorde av bevisene i saken.

Konklusjonen til Maurud var at det praktisk talt ikke finnes bevis for at Kristiansen i det hele tatt var i Baneheia – snarere tvert imot.

– Denne saken er dypt tragisk for Kristiansen og hele rettsstaten. Jeg vil derfor på vegne av hele påtalemyndigheten beklage den urett som er begått mot ham og hans nærmeste, sa Maurud.

I rettssaken hvor Kristiansen ble frifunnet, rettet statsadvokat Andreas Schei tydelig kritisk mot forklaringene Andersen ga i den opprinnelige etterforskningen:

– Han har forklart seg skiftende og svært vagt. Og i lys av de nye bevisene blir troverdigheten ytterligere svekket. Bevisbildet tyder på at Andersens rolle var en annen og mer omfattende enn han har forklart så langt, sa Schei.

Andreas Schei er aktor i den pågående rettssaken mot Andersen.

Publisert:

Publisert: 24. april 2024 11:00

Oppdatert: 24. april 2024 11:28

Read Entire Article