«Vi trenger hjelp av pasientene for at vi sammen kan redusere ventetiden»

3 hours ago 6



Hittil i år har over 15000 pasienter ikke møtt til oppsatt time ved Sørlandet sykehus. Dette er et høyt tall, og nesten en av ti timer ved poliklinikken brukes til pasienter som ikke møter, eller som får en ny til. Hjelp oss å gjøre dette riktig første gang!

I mai i år inngikk helseminister Jan Christian Vestre og en rekke fagforbund det såkalte Ventetidsløftet. Bakgrunnen for initiativet var at ventetidene i sykehusene har økt siden 2017. I dag må du som pasient i snitt vente 15 dager lenger enn du måtte for syv år siden. Årsakene til økningen i ventetidene er sammensatte, men pandemien har hatt en betydelig påvirkning. Helseministeren forventer at landets sykehus reduserer ventetidene tilbake til 2019-nivå.

Sørlandet sykehus er et av de helseforetakene i Helse Sør-Øst som tilbyr størstedelen av behandlingen til pasientene våre i eget sykehus. Dette er vi stolte av, og vårt kompetente helsepersonell gir tjenester av høy kvalitet.  Dette gjør også at de fleste av våre pasienter er villige til å vente lenge på å få et tilbud i Sørlandet sykehus.

Vi ønsker å bli bedre, og jobber for å få ned ventetidene våre på flere måter.  Noen pasienter vil få forespørsel om de kan tenke seg å få behandling ved et annet av våre sykehus enn det de tenker de “sokner” til, eller hos noen av samarbeidspartnerne våre i regionen. Vi har innen noen fagområder gått over til å bruke digital poliklinikk, som sikrer at de som trenger det kommer raskt inn til time, mens de som ikke har behov slipper å møte opp. Dette er mange kronikergrupper takknemlige for.

Noen vil kunne oppleve å få avslag på utredning som tidligere var vanlig. Kunnskap om hva som er riktig og god behandling som gir helsegevinst vokser stadig, og vi endrer våre tjenester i takt med dette. Det kan også hende at pasienter møter en spesialisert sykepleier, en fysioterapeut eller andre i stedet for det helsepersonellet de er vant til. Dette fordi vi prøver å møte hver pasient med riktig kompetanse i forhold til behovet.     Sørlandet sykehus har jobbet målrettet med å få ned ventetidene, og det gir effekt. Men vi er langt ifra fornøyde med situasjonen. Vi jobber derfor videre med en rekke ulike tiltak som på kort og lang sikt vil ha innvirkning på redusert ventetiden for pasientene i Agder.

Vi trenger hjelp av pasientene for at vi sammen kan redusere ventetiden

Leserskribent: Susanne Hernes

  Det er imidlertid ikke bare sykehuset og våre ansatte som kan bidra til å redusere ventetidene til pasientene. Noe av det viktigste pasientene selv kan gjøre, er å møte til avtalt time – eller gi beskjed i god tid dersom de ikke har mulighet for å møte. De som ikke har anledning til å møte, kan ringe direkte til poliklinikken eller avdelingen de har time hos, eller de kan logge inn på Helsenorge.no og gi beskjed om at de ikke kan møte. Da kan vi få inn en annen person til denne timen.

Vi trenger hjelp av pasientene for at vi sammen kan redusere ventetiden til utredning ved Sørlandet sykehus!

Susanne Hernes, konstituert administrerende direktør Sørlandet sykehus HF og Arnt Johannes Holte, leder av brukerutvalget ved Sørlandet sykehus

Read Entire Article