KRONIKK: «Velg det du er interessert i!» er ofte rådet til dem som innen 15. april skal velge høyere utdanning. Men å vite – og finne ut- hva som interesserer deg, har sannsynligvis aldri vært vanskeligere.
Bjørg F. Oftedal
Prorektor for utdanning og professor, Universitetet i Stavanger
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Du må ha blitt eksponert for noe for å vite om det fanger din interesse. Men hvordan skal unge bli eksponert for nye interesser når sosiale medier skreddersys til det de er, eller antas å være interessert i? I tillegg har venner og familie gjerne sine oppfatninger av hva du bør velge. Men hvordan vet du om det er det rette for deg? Vi ser at mange velger fra et svært smalt spekter av utdanninger og dermed kan de gå glipp av store muligheter.
Studievalget kan være vanskelig. Mange unge sier at de ikke vet hva de skal velge. I tillegg viser en undersøkelse gjennomført av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse at over halvparten av unge mellom 15–25 år er bekymret for å velge feil utdanning. Kanskje burde de ikke være så bekymret, for de fleste får jobb, uavhengig av hva de studerer. Den mest etterspurte kompetansen for fremtiden er omstillingsdyktighet og evnen til å lære noe nytt, og akkurat det lærer man på et universitet, uansett hvilket studieprogram man går på.
Les hele saken med abonnement