Vi når ikke klimamålene uten å fase ut oljen

1 month ago 19



Publisert: 29.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Fire forskere skrev nylig en kronikk i Aftenposten om sin analyse av partienes energipolitikk og hvor mye klimautslipp partiene kunne klare å kutte om de hadde all makt.

Miljøpartiet De Grønne kommer ikke ut på topp fordi NTNU-analysen dessverre bare har sett på energisystemet, ikke helheten i partienes politikk.

Jeg gir gjerne honnør til forskerne. Men jeg skulle helst sett hva de hadde kommet frem til hvis de også så på oljeutfasing, forbruk og internasjonal klimabistand.

Flere av partiene som ifølge analysen ville ha kuttet mest, gjør dette med masse vindkraft på land og med elektrifisering av oljeindustrien.

Dette er håpløse miljøløsninger. Det ville rasert natur, og gassen man «sparer» ved å elektrifisere, blir uansett brent i utlandet. Utslippene er utenfor norske klimaregnskap, ja, men i samme atmosfære.

Oljeselskapene, som tjener milliarder av kroner på å skape klimakatastrofe, bør kutte utslippene sine selv, uten kraft fra land – ikke sende regningen til folk og næringsliv i form av dyrere strøm.

Verst er det likevel at forskerne ikke har sett på det viktigste, nemlig oljeavvikling, slik regjeringens klimautvalg har anbefalt.

Siden Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) avviser å lage en plan, har vi gjort jobben for dem. Denne uken la vi frem vår plan for gradvis utfasing av norsk olje og gass. Samtidig får vi mindre utslipp, mer strøm og reell omstilling av næringslivet.

I Norge lever vi som om vi hadde fire jordkloder. Skal vi løse klima- og naturkrisen, må vi legge om hele samfunnet vårt – ikke bare energisystemet.

Ingrid Liland

Nestleder, Miljøpartiet De Grønne

Read Entire Article