Historisk prisfall på mat - disse varene har steget og falt mest

2 hours ago 6



Det siste året er pizza blitt over 3 prosent billigere. Fisken er derimot blitt 20–30 prosent dyrere.

Varegruppen pizza er blitt billigere siste året, blant annet grunnet priskampanjer på den populære Grandiosaen. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Publisert: 10.10.2024 09:44 | Oppdatert: 10.10.2024 09:59

Prisene på mat og alkoholfri drikke falt 1,7 prosent i september - det største fallet denne måneden siden SSB begynte med sin statistikk. Fallet kommer fra høyt nivå.

Matprisene er likevel 4,0 prosent høyere enn for et år siden.

Statistisk sentralbyrå (SSB) la torsdag frem tall for prisveksten i september. Den samlede prisveksten siste året var 3 prosent.

Spriket mellom de ulike varene er stort. Aftenposten har sett på de matvarene der prisen har steget mest og minst siste året (se tabell).

Olivenolje, fisk og ris topper den tvilsomme pallen over varer med høyest prisvekst siden september i fjor.

I motsatt ende ligger syltetøy, grønnsaker og pizza. Alle disse tre varegruppene er blitt billigere siste året.

Det er fortsatt langt over Norges Banks mål om 2 prosent årlig prisvekst over tid.

Dårlig vær, mye tilbud og eggkrise

Orkla produserer Norges mest populære pizza. Grandiosa står på mange norske bord hver dag.

– Dessverre kommenterer vi ikke priser til forbrukerne fordi det er kjedene som bestemmer disse, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods.

Rema 1000 forklarer fallet i pizzapriser med mange kampanjer og tilbud.

Kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes sier at innkjøpsprisene styrer det meste av prisen ute i hyllene. Det gjelder eksempelvis også oliven.

– På grunn av dårlige værforhold i EU i 2023, falt olivenavlingene med rundt 35 prosent, noe som reduserte den globale tilgangen på olivenolje, sier hun.

Om den sterke prisveksten på ris sier Aarnes:

– Økningen skyldes både høyere råvarekostnader og en svakere valuta, samt eksportrestriksjoner fra India i 2023, som har påvirket den globale risforsyningen.

På grunn av eggmangel tidligere i år, bestemte Nortura, som eier Prior, at prisene skulle øke fra andre halvår i år. Dette for å øke lønnsomheten hos eggeprodusentene og forhåpentlig få flere produsenter.

Også Nortura peker på at det er kjedene som setter de endelige prisene i butikkene.

Rekordfall i september

Det er ikke uvanlig at matprisene faller på høsten etter et hopp i juli. I år steg de 3,2 prosent for juni til juli, for så å falle de neste to månedene.

– Dette er den største prisnedgangen SSB har målt for matvarer i en september måned, hvor vi har sammenlignbare tall tilbake til 1979, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank sier til E24 at man kan se at prisene er på vei ned i flere ledd av verdikjeden for mat og drikke.

– Det synes også i importpriser i norske kroner og produsentpriser, altså matleverandørenes priser. Det peker i retning av at inflasjonen på mat kommer til å avta videre, og det ganske kraftig, sier han

Siste tre år

Prisveksten i Norge begynte å stige høsten 2021. I september 2021 begynte Norges Bank å sette opp styringsrenten. Rentetoppen ble trolig nådd i desember i fjor, og det første rentekuttet er nå ventet i starten av neste år.

I disse tre årene med høy prisvekst er det olivenolje som topper med nesten 80 prosent prisvekst på tre år (se tabellen). Fersk fisk har steget 40 prosent i pris på tre år

Spår rentekutt i mars

Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken tror det tar tid før Norges Bank kutter styringsrenten.

– Men med lav arbeidsledighet og et statsbudsjett som holder aktiviteten oppe, og økte renteforventninger i USA, tror vi ikke at dette gjør at Norges Bank kan kutte renten før i mars, sier hun til Aftenposten.

Read Entire Article