Publisert: 05.11.2024 12:33
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Vold i nære relasjoner og æresrelatert vold er alvorlige samfunnsproblemer med ulike drivkrefter. Å forstå forskjellene mellom dem er avgjørende for å finne riktige løsninger. Selv om de kan virke like, er årsakene forskjellige.
Vold i nære relasjoner er ofte preget av en persons skjulte forsøk på å kontrollere en annen. Denne volden kan være fysisk, psykisk eller økonomisk. Det som kjennetegner den, er at makt og dominans er drivkraften.
Volden foregår gjerne i isolasjon fra omverdenen, noe som gjør den vanskelig å oppdage og håndtere. Offeret blir ofte fanget i en tilstand av avhengighet og frykt, og volden kan pågå i lang tid uten at noen griper inn.
Æresrelatert vold er derimot ofte mer synlig og kollektivt forankret. Volden handler om å bevare familiens ære, og den utøves i fellesskapets navn. Dette fenomenet er nært knyttet til samfunnets normer og forventninger, og ofrene er ofte de som våger å bryte med etablerte kjønnsroller. Utfordringen er at det ikke bare er én person som står bak volden, men et større nettverk som støtter handlingene.
For å bekjempe vold i nære relasjoner og æreskriminalitet kreves det ulike tiltak. Vold i nære relasjoner krever ressurser som krisesentre, psykologisk støtte og juridisk beskyttelse. Æreskriminalitet krever langsiktig holdningsendring i miljøer med sterke æresnormer og dialog og åpenhet med religiøse og kulturelle ledere for å utfordre voldelige normer.
For å utvikle målrettede tiltak må vi skille mellom disse formene for vold. Skoler, helsetjenester og rettsvesen må ha kompetanse, og en åpen debatt om tiltak er nødvendig.
Å skille mellom vold i nære relasjoner og æreskriminalitet er essensielt for å kunne tilpasse tiltakene. Vi må være forberedt på at løsningene kan være krevende og kreve langsiktig innsats. Men ved å forstå forskjellene har vi et bedre grunnlag for å skape varige endringer.
Sarah Gaulin
Daglig leder i Likestilling, integrering og mangfold (Lim)