– Vi kan ikke trylle

3 weeks ago 18



Vannscooterulykken i Hidlefjorden:

STAVANGER (TV 2): Siste kontakt med guttene var like etter klokken ett ulykkesnatten. Vannskader gjør at politiet kan måtte gi opp viktige elektroniske spor.

 Elias Håvarstein / TV 2
UNDERSØKES: Vannscooteren bar preg av et kraftig sammenstøt. Her blir den heist i land av politiet. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Publisert 16.09.2024 15:11

Natt til 1. september døde tenåringsguttene Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) i en tragisk ulykke på sjøen i Hidlefjorden utenfor Stavanger. 

En mann i 30-årene er siktet i saken. Han nekter straffskyld,

Nå jobber politiet med å finne svar.

Politiadvokat Øyvind Bore sier etterforskningen fremdeles er i en «samlefase».

– Det knytter seg blant annet til kartplotter på siktedes båt. Én ting er å speile og kopiere ut, og så må dataene bearbeides, analyseres og systematiseres, sier han.

 Gunnar Ringen Johansen / TV 2
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politadvokat Øyvind Bore sier de fremdeles samler inn alt som kan gi svar på hva som skjedde den tragiske natten. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Vannscooteren gjennomgår også undersøkelser, men den har langt færre instrumenter å hente informasjon fra. 

– Vi prøver i hvert fall å få ut det vi kan, som kan si noe om fart og retning, men dette har vi fremdeles ikke i fullstendig form, sier Bore. 

– Vi gjør det vi kan

Forrige uke ble det kjent at guttene døde som følge av hodeskader, og ikke drukning. 

Siden etterforskningen startet har politiet vært tydelige på at elektroniske spor blir viktige i å kartlegge hva som skjedde den natten. 

– Mobilen som har vært vannskadet er det er ikke sikkert vi får informasjon fra fordi den er såpass skadet. Vi gjør det vi kan, men det kan hende at den ikke gir oss noe. 

 Privat
OMKOM: Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) døde i en tragisk ulykke på sjøen i Hidlefjorden utenfor Stavanger. Foto: Privat

Bore sier det avhenger av om mobilen har vært i bruk, men understreker at også en passiv telefon vil kunne gi en del posisjonsdata. 

– Det er disse dataene vi ønsker oss, men vi kan ikke trylle. Her har ting vært i sjøen, og det påvirker resultatet.

Mens teknikere prøver å hente ut data fra de elektroniske enhetene, kartlegger politiet hva som skjedde i timene før ulykken. 

Tidspunktet passer

Politiet har fått tilgang til de avdødes sosiale medier-kontoer, og har ifølge Bore fått noe mer innsikt i timene før ulykken. 

– Det er ikke voldsomme mengder, men det sier oss noe om bevegelser i tidsrommet før sammenstøtet den siktede har opplevd, og så er vår tese at dette passer godt med tidspunktet de kjører ute på sjøen, sier Bore og legger til: 

 Fredrik Slabisnki / TV 2
HIDLEFJORDEN: Ulykken skal ha funnet sted i Hidlefjorden, mellom Tau og Talgje. Vannscooteren ble funnet på Rossøya. Foto: Fredrik Slabisnki / TV 2

– Like over ett er den siste kontakten med de to guttene denne natten. 

Den siktede mannen i 30-årene er siktet for uaktsom forvoldelse av død. 

Mannen ringte selv Hovedredningssentralen den natten og sa han trodde han hadde kjørt på noe. 

– Er det han som har truffet de, så synes han det er fryktelig, og tenker på de etterlatte, sier mannens forsvarer Sigurd Rønningen. 

Dagen etter var siktede selv på Rossøya og hentet vannscooteren som ble funnet i fjæra på Rossøya. 

 Elias Håvarstein / TV 2
FORSVARER: Sigurd Rønningen forsvarer den siktede mannen i 30-årene. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Ikke lanterne

Til Aftenbladet har politiadvokat Bore uttalt at siktedes båt hadde og brukte lanterne, men at det samme ikke gjaldt vannscooteren. 

– Undersøkelsene til nå viser at lanternene på båten fungerte, og at de var i bruk. Vannscooteren var ikke utstyrt med lanterner, viser undersøkelsene våre, sier han til avisa.

Politiet har tatt beslag i både mannens mobiltelefon og båt. Dette er tvangsmidler som krever at det foreligger grunnlag for siktelse. 

– Konklusjonene omkring straffskyld og om noen kan klandres for dette er den påtalemessige beslutningen som skal tas til slutt, men den ligger et stykke frem i tid, sier politiadvokaten.

Det er per i dag ikke grunnlag for å endre siktelsen. Saken vil til slutt måtte avgjøres påtalemessig av statsadvokaten, opplyser Bore.

Read Entire Article