– Vi har mistet nesten 25 mill. i omsetning

1 month ago 17



Kortversjonen

  • Trollstigen stengte i juni, noe som har rammet det lokale reiselivet hardt.
  • Edmund Meyer på Åndalsnes forteller at han har mistet nesten 25 millioner kroner i omsetning.
  • Også på den andre siden av fjellet, i Valldal, fortelles det om dramatisk nedgang i turismen.
  • Fylkeskommunen sier at de tror at sikringsarbeidet vil være ferdig til 2025-sesongen.

Den 17. juni så Møre og Romsdal fylkeskommune seg nødt til å stenge Trollstigen på grunn av stor fare for steinsprang.

Edmund Meyer på Åndalsnes driver både camping, gjestegård og kafé tett tilknyttet den populære turistveien, og er trolig den som har fått kjenne stengingen hardest på kroppen.

– Vi har mistet nesten 25 millioner kroner i omsetning i forhold til budsjettet og må låne penger for å kunne fortsette, sier Meyer til VG.

Ifølge ham hadde de budsjettert med 35 millioner kroner i omsetning for 2024-sesongen, men endte bare på et sted mellom 10 og 12.

Bilde av Edmund MeyerEdmund Meyer

Eier og driver av Trollstigen camping og gjestegård. Har driver også Trollstigen kafé og besøkssenter.

På den andre siden av fjellet ligger Valldal Fjord Lodge. I juni fortalte daglig leder Tom Erling Bahus til Sunnmørsposten at de på ett døgn hadde fått avbestillinger til en verdi av 150.000 kroner.

– Vi regner nøkternt med å ha tapt 500.000 kroner i omsetning i år. Det er mye for en liten bedrift, sier Bahus til VG og fortsetter:

– Den ene delen er de konkrete avbestillingene vi fikk. Det vi ser har falt mest er «walk ins», de tror jeg at jeg kan telle på én hånd. Så har du dem som ikke har bestilt på grunn av stengingen, og dem er det umulig å telle.

 Privat (Brukt med tillatelse av Valldal Fjord Lodge)RAMMET: Valldal Fjord Lodge er ett av mange overnattingssteder som har blitt hardt rammet av stengingen av Trollstigen. Foto: Privat (Brukt med tillatelse av Valldal Fjord Lodge)

– Helt forferdelig

Selv om Trollstigen har vært stengt har det vært mulig å kjøre til utkikkspunktene ved bunnen (fra Åndalsnes) og toppen (fra Valldal) av fjellovergangen. Tallene for 2024 sier likevel sitt:

  • Anslagsvis 62 % færre kjøretøy har kjørt til Trollstigen retning Åndalsnes, sammenlignet med 2023.
  • 65 % færre kjøretøy har kjørt i retning Trollstigen fra Åndalsnes, sammenlignet med 2023.

– Dette er helt forferdelig for dem som ligger på ruten langs fylkesvei 63 – for dem er dette en katastrofe, sier Ole Johnny Amundsen til VG.

Han er styreleder i Romsdal reiseliv SA og poengterer at Åndalsnes også har blitt hardt rammet som følge av laksefisket som ble stanset i elven Rauma.

– Når det skjer en slik uforutsett hendelse med så store konsekvenser burde man vært mer på ball med korrigerende tiltak i form av markedsføring og skilting. Det er flere steder det har stått at Trollstigen er stengt, i stedet for at Trollstigplatået er åpent – det er en stor forskjell, sier Bahus.

Bilde av Tom Erling BahusTom Erling Bahus

Daglig leder for Valldal Fjord Lodge

– Minner litt om en westernfilm

Også ifølge den daglige lederen for Muri hytteutleie har få av turistene vært klare over at utkikkspunktet har vært åpent.

Hun beskriver sommeren i Valldal som usedvanlig stille, med særlig få utenlandske turister.

– Man ser hvor lite folk det er i sentrum. Det minner litt om en westernfilm med sånne som ruller, ler Elisabeth Muri.

Tross det gode humøret, innrømmer hun overfor VG at hun har vært bekymret:

– I år har vi hatt mye ledig. Det har vært litt trasig, må jeg innrømme. Jeg blir bekymret for om dette kan bli den nye hverdagen.

Bilde av Elisabeth MuriElisabeth Muri

Daglig leder for Muri hytteutleie

Dag Kåre Mjelva er daglig leder for Mjelva camping på Åndalsnes og forteller at dette har vært deres verste sesong på ti år.

– Det har vært på grensen til en katastrofe, for flere aktører i området har hatt større tap knyttet til Trollstigen, sier Mjelva til VG.

– Har dere fryktet konkurs?

– Nei, alle investeringer er lagt på is frem til neste sommer, så får vi se hva den bringer. Om den blir bra, så får vi mulighet til å investere litt igjen, svarer Mjelva.

Han opplever at nordmenn uansett kommer til Åndalsnes for å klatre og gå turer, men at utlendingene uteblir når Trollstigen er stengt.

Optimistiske for 2025

Amundsen forklarer at flere av bedriftene er avhengige av et større volum av turister, men at mange av turistbussene i sommer har sett seg nødt til å legge om rutene sine.

– Mange aktører er også usikre på om Trollstigen åpner til neste år og tar forbehold, hevder Amundsen.

Bilde av Ole Johnny AmundsenOle Johnny Amundsen

Styreleder i Romsdal reiseliv SA

Om alt går etter planen har aktørene lite å frykte. Prosjektleder Solgunn Langlo i fylkeskommunen sier til VG at de regner med å være ferdige med sikringsarbeidet til turistsesongen 2025.

– Det kommer selvfølgelig an på været. Hvis vinteren kommer i morgen og man ikke kan jobbe mer i år, så ligger man bakpå. Vi håper på og har lagt opp til å jobbe uti oktober. Så spørs det også hva man møter på i fjellet, så det er vanskelig å spå. Vi ligger godt an i forhold til planen vi har lagt, sier Langlo.

I juli bevilget regjeringen 40 millioner kroner i strakstiltak for rassikring. Les mer her.

Meyer ved Trollstigen camping og gjestegård forklarer at de er helt avhengige av at veien er åpen for at turistene skal få den opplevelsen de har bestilt.

I juni fortalte han til Børsen at de hadde permittert helt eller delvis 48 av 55 ansatte. Per slutten av september er fem av seks faste ansatte permittert.

– Bookingansvarlig er i full drift for å booke til neste år, sier Meyer og fortsetter:

– Jeg er stor optimist for neste år. Hele verden forventer at veien skal åpne – det var mange som ikke kom til Norge i år fordi Trollstigen var stengt. Jeg har veldig troen på dem som nå har begynt opprydningsarbeidet.

Read Entire Article