Bedrifter som investerer i grønn næringsutvikling, vil neppe ha Lillesand som sitt førstevalg på lenge.
Selskapet Greenstat har sett på muligheten til å starte produksjon av grønn hydrogen ved Kjerlingland, rett ved E18. Hydrogen kan erstatte fossilt drivstoff og være et svært viktig bidrag for å gjøre tungbiltransport langs veiene klimanøytral. Energien til hydrogenproduksjonen skal i så fall komme fra vindkraft.
Det politikerne i Lillesand altså hadde på bordet var et sjeldent kinderegg: utbygging av ny kraftproduksjon i et grått område for å produsere ren energi som kutter utslipp.
Men et flertall i Lillesand bystyre takket altså nei – ikke bare til prosjektet som sådan, men til å få mer kunnskap om prosjektet.
Sett utenfra er det bortimot uforståelig, spesielt om Lillesand skulle ta mål av seg til å fremstå som en næringsvennlig ja-kommune. Da kan man ikke starte med å si nei til mer kunnskap.
Lillesands tilnærming er også helt åpenbart i strid med de sentrale målene som alle 25 kommuner i Agder har samlet seg om i Regionplan 2030:
Næringsutvikling og samarbeid om nye arbeidsplasser
Levekår, likestilling, inkludering og mangfold
Klima og miljø
Et flertall i Lillesand bystyre valgte å si nei til mer kunnskap om et prosjekt som har potensial for å skape både næringsutvikling og arbeidsplasser, noe som er en forutsetning for å løfte levekår og inkludere flere. Samtidig sa de altså nei til et prosjekt som helt åpenbart vil være et godt lokalt klimatiltak, samtidig som miljøbelastningen knapt kan bli mindre i et prosjekt som handler om ny kraftproduksjon. Selv om en kommune sier ja til å utrede så kan de ved endelig behandling av saken fortsatt si nei.
I regionplanen har også kommunene sluttet seg til målet om å "legge til rette for bærekraftig utvikling og utbygging av fornybare energikilder". Det gjelder altså ikke i Lillesand, om vi skal ta bystyreflertallet på alvor.
Bystyreflertallet i Lillesand har også vendt ryggen til regionplanens ambisjoner om at Agder skal bidra til å "bygge ut en stabil og robust kraftinfrastruktur for klimavennlig mobilitet" og gjennom dette også bidra til å "iverksette tiltak for at transportsektoren blir utslippsfri".
Skal vi lykkes med å kutte utslipp, sikre nok kraft til bedriftene og ha mer konkurransedyktige strømpriser i vår landsdel i fremtiden, må det kunne gå an at vi i det minste gjør de utredninger som er mulige og får nødvendige fakta på bordet.
Det vil alltid være konfliktlinjer mellom vekst og vern. De må vi klare å balansere. Det er jo nettopp den balansen som er selve definisjonen på begrepet "bærekraftig utvikling". Skal vi klare å gjøre gode valg for fremtiden, må de være bygget på kunnskap om både natur, klima, miljø og næringsutvikling.
Vi har ikke råd til at viktige, strategiske valg for hele regionen overlates til synsing og private preferanser.
Det er kanskje det viktigste vi kan lære av flertallet i Lillesand bystyre.