En ny internasjonal studie viser at de rike må ta et større ansvar.
Publisert 23.09.2024 13:22
Hvor stor forskjell er det egentlig på fattig og rik når det kommer til karbonavtrykk?
Ett av resultatene overrasket forskere fra Danmark, India, Nigeria og USA.
Den nye internasjonale studien ville finne ut hvor store forskjellene var på folks karbonavtrykk – avhengig av inntekt. Konklusjonen var tydelig: Man har grovt undervurdert hvor mye de rikeste av oss forurenser.
– Helt uavhengig av hvilket land man kommer fra har både de rike selv – og de fattige – undervurdert hvor mye de rikeste menneskene i samfunnet forurenser, skriver University of Cambridge i en pressemelding.
Enorm kontrast
I studien, som ble ledet av Copenhagen Business School, ble 4000 mennesker spurt. Halvparten av deltakerne tilhørte de topp ti prosent rikeste.
Selv om landene i studien er svært ulike, viser studien at de rike stort sett er ganske like. Er du rik i Danmark tror du nemlig selv at du forurenser like lite – eller mye – som en riking i India.
– Den enorme kontrasten ligger i at mens milliardærer reiser med privatfly, drikker resten av oss brus av våte papirsugerør i håp om å minske karbonavtrykket vårt, sier en av forskerne bak studien, professor Ramit Debnath, ved University of Cambridge.
En av dem som har måttet tåle høylytt kritikk for privatflybruk er den amerikanske artisten Taylor Swift.
Swift har tidligere toppet en liste over kjendiser med høyest CO₂-utslipp.
I sommer aksjonerte klimaaktivister mot en privat flyplass i London og spraymalte en rekke fly. Swifts fly skal ha vært målet for aksjonen.
Positive til tiltak
All den tid de rike forurenser mest, viser studien også at de er de mest positive til klimapolitikk som økte strømpriser, skattlegging av rødt kjøtt eller subsidiere teknologi for karbonfangst og lagring.
– Folk ønsker seg løsninger på klimakrisen, på tvers av alle inntektsgrupper, sier Kristian Steensen Nielsen fra Copenhagen Business School i Danmark.
– Men denne studien viser at mennesker med de høyeste karbonavtrykkene har det største ansvaret for å endre livsstil og redusere fotavtrykket sitt.
Undervurderer kjøtt og fly
Forskerne fant også ut at folk flest – fattig som rik – overvurderer effekten av å resirkulere eller unngå plastemballasje.
På den andre siden undervurderte folk karbonavtrykk av oppvarming eller nedkjøling av hus, flyreiser og rødt kjøtt.
– En større bevissthet og diskusjon rundt folks personlige CO₂-avtrykk kan bidra til politisk press for å utvikle klimaløsninger som fungerer for alle, sier den danske forskeren Nielsen.