– Vi har aldri omsatt så mye på våre 51 år

1 month ago 40



Én restaurant hadde sin beste dag noensinne, mens andre ikke merker noe VM-rush.

VM er en gullgruve for Michael Minervini og Frati. Foto: Kim Nygård
  • Joakim Slettebak Wangen

    Joakim Slettebak Wangen

Publisert: 05.03.2025 21:41

– For Frati var helga magisk. På lørdag satte både Frati og Hevd på Torvet rekord. Frati har aldri omsatt så mye på våre 51 år, sier Michael Minervini til Adresseavisen.

Han eier et stort antall trondheimsrestauranter, og forteller om stor pågang under VM. Spesielt flaggskipet Frati og de andre tilbudene rett ved Torvet går bra, forteller han tirsdag.

Frati ligger like ved Torvet, og opplever stor pågang. Foto: Kim Nygård

– Selve åpningsdagen var roligere enn forventet, men etter det smalt det skikkelig. Så var det roligere igjen på søndag, men vi ser at antall bookinger øker. Frati er fullt i dag og fylles opp utover uka.

Jo lenger unna Torvet man kommer, jo større er mulighetene for å få seg en matbit på kveldstid. Både Ai Suma, Le Bistro og Minervinis restauranter på Solsiden har ledige bord, men også her er det trangt kommende fredag og lørdag.

– Hvem er det som spiser hos dere under VM?

– Det kommer en del svensker, men de fleste er nordmenn som har booket på forhånd. Det er fin stemning, folk er glade, og det er ikke så mye fyll. Vi var litt spente på det.

Han var med under VM i -97 også, men sier at det er vanskelig å sammenligne hvordan de to mesterskapene opplevdes fra restaurantsiden.

– Jeg husker bare at det var sykt mye i -97, og at vi ikke var helt forberedt. Den gang var Frati en liten plass, mens nå har vi mange store restauranter. Vi har lært mye på 30 år. Nå har vi kalt inn mannskap og har mange flere på jobb.

Oppgang på 21 prosent

Adresseavisens VM-børs gir en indikasjon på hvor mye penger folk bruker under VM. Den viste ingen voldsomme utslag i starten, og flere dager lå pengebruken under fjoråret.

Søndag ble det lagt igjen nesten 5,5 millioner kroner ved byens restauranter og barer. Det var 11,5 prosent dårligere enn samme dag i fjor. Noe av differansen på 717 000 kroner kan kanskje skyldes at konseptet cava-søndag var på høyden i fjor og at været var betraktelig bedre.

Men mandag skjedde det et skifte.

På VMs pausedag var totalen nesten 8 prosent høyere enn på samme dag i fjor. Det ble lagt igjen 3,2 mill. på restauranter og barer, noe som er en oppgang på 21 prosent fra i fjor.

Samtidig skal det nevnes at det er vinterferie i Trondheim, og at denne ikke faller på samme uke som i fjor.

På noen av medaljeseremoniene har det kommet 25 000. Michael Minervini sier at hans restauranter på Torvet opplever stor pågang så langt. Foto: Magnus Bjørnerud

Tirsdag var totalen ned 5 prosent, men også da økte pågangen på restauranter og barer med over 14 prosent fra i fjor.

Samme dag gjorde Adresseavisen en uhøytidelig undersøkelse via bookingsystemene til flere av Midtbyens og Solsidens restauranter. Det var ledige bord utover uka hos de fleste, mens noen restauranter var så å si fullbooket.

– En del «big spenders»

En av dem er To Rom og Kjøkken.

Kun onsdag var det mulig å få bord på kveldstid uten å stå på venteliste. Noen få tidspunkter var det plass til to personer, men stort sett er det venteliste til og med lørdag 8. mars.

– Forrige lørdag var elektrisk. Det er ofte fullt på lørdager uansett, men det er en egen stemning når du har et slikt arrangement i byen. Det er for tidlig å si hvordan hele uka blir, men at vi dobler omsetninga sammenlignet med vinterferieuka i fjor, er det ingen tvil om, sier Roar Hildonen.

Roar Hildonen, her sammen med Malin Onsøien ved en tidligere anledning. Foto: Kim Nygård

Da Adresseavisen snakket med ham søndag, tok han imot en bestilling på et seksmannsbord.

– Vi får mange internasjonale gjester som er her for å virkelig kose seg. De har sterk valuta og drar på ekstra med gode viner. Det minner litt om -97. Da var det en del «big spenders» i byen.

Under forrige VM drev han Kontoret. Den gang tredoblet de omsetninga.

– Men den gangen serverte vi lunsj også, og da vi åpnet klokka 11 var det kø i baren for å kjøpe brennevin. Det var helt hysterisk. Det var kun ett øltelt i Midtbyen og langt færre restauranter enn i dag. Nå er det minst 100 flere skjenkesteder og restauranter enn i 97, og mat- og drikketilbud i Granåsen er mye større. I teorien kan publikum sitte der til klokken ni på kvelden.

To Rom og Kjøkken har satset på en egen VM-drink med tyttebær. Foto: Kim Nygård

Merker ikke noe VM-rush

– Vi har hatt ei kjempebra helg, men det har vi jo ofte. Det vi faktisk ser, er at den siste uka har vært roligere enn tidligere i år, sier Oskar Sköld.

Han er daglig leder ved Saga og Spontan Vinbar, restauranten i Fjordgata med anbefaling i Michelin-guiden. De merker lite til at det er et verdensmesterskap i byen.

Oskar Sköld er daglig lever ved Saga og Spontan Vinbar. Foto: MAGNUS BJORNERUD

– Vi opplever ikke noe VM-rush på noen som helst måte, og det hører jeg fra mange andre i bransjen. Jeg må ærlig innrømme at det er litt overraskende. Utenom medaljeseremonien er jeg usikker på hvor mye folk det er i Midtbyen. Vi merker at det skjer noe, men det er ikke fullt kaos.

Han tror det lave besøket skyldes en kombinasjon av dårlig vær, stort tilbud og høye priser. Forventningene til resten av VM, som ifølge prognosene blir regntungt, er lave.

– Når det er så dårlig vær som det er nå, merker vi at det er færre folk som gidder å dra ut. Det var kun lørdag vi merket at det var Ski-VM. Da var det noen skiturister som kom innom vinbaren.

Michelin-turistene kommer om sommeren

Oskar Sköld bor på Ugla, en kort kjøretur unna Granåsen, og ser VM-turister gå forbi med Kiwi- og Rema-poser hver dag.

– Posene er fulle med mat som de sikkert tar med tilbake til leiligheten de leier. Norge er et dyrt land å reise til, og når folk allerede har brukt mye penger på reise og billetter, har de kanskje nok med å få i seg næring og å være oppi Granåsen. De prioriterer ikke å spise ute, tror Sköld.

Det er mye folk som skal til Granåsen om dagen. Foto: Nina Bergkvam

– Jeg hører likevel at det går bra for de som har dratt i gang VM-satsinger, og det er bra. Saga og Spontan har stødig drift, så det er null stress. Vi er her om en uke uansett. Folk må gjerne gå på vinbar under Ski-VM, men for et gründerhjerte er det fint å se at de som går «all in» på Ski-VM får igjen for det.

– Merker dere at turister har sett at dere er i Michelin-guiden?

– Vi er en av få restauranter med anbefaling i guiden som er åpen hjennom hele sommeren. Vi stenger ikke i fellesferien, og da merker vi stor pågang fra både norske og utenlandske turister. I snitt står utenlandske turister for to-tre av fem bookede bord på sommeren.

– Hva med under VM?

– Nei, det merker vi ikke. Kanskje et par bord her og der, men det har vært sjukt få utenlandske gjester så langt.

Saga og Spontan har i to år hatt en anbefaling i Michelin-guiden. Foto: Espen Bakken

– Har ikke tid til å sitte i tre timer

Også Bula-gründer Reneé Fagerhøi sier at trykket hos dem er som normalt.

– Så skal det sies at vi har tastingmeny og tar ikke unna det ekstra trykket uansett. De som kommer til byen for vintersport har ikke tida til å sitte ned tre timer hos oss. Men vi har også en bar med utvalg snacks og småretter som passer for de som vil raskt inn og ut, sier Fagerhøi til Adresseavisen.

Hun mener «casual à la carte», der man velger fra meny, er det som passer best under VM.

– Jeg ser at Frati har kjempetrykk. Der går det folk inn og ut med pizza og en Pepsi. Bussene stopper i Prinsens gate, og jeg ser at det er stor trafikk inn på Egon for pizzabuffé.

 Bula (på bildet) og Olgas. Foto: Terje Svaan / Adresseavisen

Fagerhøi driver også Olgas på Nye Hjorten.

– Der kan man få burger, suppe og pasta, og det fungerer godt. Pågangen skyldes nok at vi er en del av Nye Hjorten som har et helvetes til program. Mange kommer på grunn av det.

Mange «no shows»

Selv om det ikke er så mange kubjeller og utenlandske flagg på Bula, merker de pågang fra en annen kundegruppe de ikke har til vanlig.

– Veldig mange av gjestene er folk som kommer utenbysfra, som jobber med TV og i media. Hele helga hadde jeg ulike produksjonsselskap fra TV 2 og NRK, samt artister som skal opptre. De har et litt annet program enn tilskuerne og rekker kanskje å komme tidligere for en fem- eller tiretter, sier Fagerhøi, som uansett kan fortelle om fullbookede kvelder til helga.

– En annen interessant observasjon var at vi hadde hele fire «no shows» forrige helg. Altså folk som ikke dukker opp. Da kunne vi ringe til dem som står på venteliste og forteller at de fikk bord, og det var jo artig for dem. Så mange «no shows» har vi ikke hatt på ei helg før.

Meget god start på året

Til tross for manglende VM-rush på Saga og Spontan, melder om Oskar Sköld om en meget god start på 2025.

Det går godt for Oskar Sköld og Spontan-gjengen om dagen. Foto: MAGNUS BJORNERUD

– Og det hører jeg mange si, at både januar og februar var bedre enn fryktet. Jeg tror det handler om en forventet rentenedgang, og at mange hadde lønn med realvekst for første gang på lenge. En annen trend er at vi får mange bookinger av private selskap på nyåret. Kanskje skyldes det at mange har det travelt før jul og utsetter for eksempel julebordet, sier Sköld.

Også to Rom og Kjøkken har hatt en meget god start på året, også før VM.

– Februar ble den beste vi noen gang har hatt. Det blir nok en «all time high» i mars og, sier Roar Hildonen.

Read Entire Article