Torsdag spilte det israelske fotballaget Maccabi Tel Aviv mot nederlandske Ajax i Europa League.
Torsdag spilte det israelske fotballaget Maccabi Tel Aviv mot nederlandske Ajax i Europa League. Kampen i Amsterdam endte 5–0 til Ajax. I forkant av kampen hadde hooligans fra den israelske klubben drevet hærverk og revet ned palestinske flagg. Verifiserte videoer viser hooligans fra Maccabi Tel Aviv rope rasistiske slagord med oppfordring til vold mot palestinere som «la IDF vinne og (utvis) araberne».
Andre videoer på sosiale medier viser fotballsupportere synge «faen ta arabere» og andre voldsforherligende og rasistiske sanger som «There are no schools in Gaza because there are no children left», med hentydning til Israels nedslaktning av sivile som har vakt opprør hos folkeopinionen i Europa. Supportere fra Maccabi Tel Aviv viste også respektløs oppførsel med buing og støy på tribunen på stadion da det skulle markeres solidaritet med ofre for storflommen i Spania, og de gikk til angrep på en taxisjåfør med arabisk utseende.
Mange av Amsterdams innbyggere mobiliserte mot denne provokasjonen fra israelske fans, og det kom til fysiske konfrontasjoner i noen tilfeller. Målet helliggjør på ingen måte middelet, og vi tar avstand fra all bruk av vold. Det er likevel betimelig å spørre seg hvorfor politiet først grep inn da de israelske hooligans følte seg truet?
Vestlige politikere og media reagerte ikke på provokasjoner, hærverk og rasistiske tilrop fra Maccabi hooligans, men i det innbyggerne konfronterer dem så rammes det inn som «antisemittisme». Nederlandske høyreorienterte politikere rykket raskt ut, inkludert høyreekstreme Geert Wilders, og beskrev sammenstøtene som "antisemittiske angrep" og «jødepogromer», mens de unnlot å nevne oppførselen til den besøkende fansen i forkant.
Dette føyer seg inn i rekken av eksempler på vestlig bias og dobbeltmoral vi har sett gjennom det siste året. Vestlige medier, inkludert norske, går rett i den sionistiske fella og gjengir dette som antisemittisme. Nedslaktning og massedrap rettferdiggjøres fordi Israelere opplever seg truet, men det underliggende budskapet er at Israels sikkerhet er viktigere enn palestinernes eksistens. Israelske fans får rope rasistiske og truende slagord mot palestinere og begå hærverk hos de som ønsker å vise solidaritet, mens å reagere på dette fordømmes som antisemittisme.
Hvilken troverdighet har ledere som ikke tar et oppgjør med rasisme når de skal slå ned på antisemittisme? Og hvordan skal vi klare å gjenkjenne antisemittisme når begrepet stadig brukes i politiske kampanjer for å sensurere eller kneble israelkritikk eller medfølelse med palestinere som utsettes for folkemord? Når det israelske militæret varsler på sosiale medier at de skal i gang med en redningsaksjon, og har sendt fly for å hente ut fotballpøbelen, refereres dette uten at norske journalister hever øyebrynene. Al Jazeera hadde i alle fall vett nok til å ironisere over at «vel, de fleste israelske hooligans er på hotellrommene sine og sover, gatene i Amsterdam er stille, noen israelere er sjekka inn på flyene sine og er straks på vei hjemover». Dette var altså ikke et angrep på jøder, det var nederlandske innbyggere i Amsterdam som responderte på at byen deres blei ramponert av fotballhooligans og trakassert! Vestlige medier lar seg forføre av israelsk propaganda gang på gang, og på den måten gjør de seg medskyldige i folkemordet på Gaza og umenneskeliggjøringa av palestinerne.
Når tenker UEFA og andre europeiske organer å ta et oppgjør med hatefulle ytringer og vold blant israelske fotballfans? Palestine Football Association (PFA) skriver i en uttalelse til FIFA at de «fordømmer oppfordringen til vold, antipalestinsk rasisme og islamofobi fra Maccabi Tel Aviv-fans”.
Den godt dokumenterte rasismen og volden til Maccabi Tel Aviv-fans har vi sett hos flere andre israelske fotballag, som Beitar Jerusalem - dokumentaren «Forever pure» fra 2017 anbefales. PFA skriver at fraværet av ansvarlighet for “vold og normalisert rasisme har ført til ytterligere uheldige hendelser, som de i Amsterdam". De har tidligere krevd at Israel skal utestenges fra FIFA, seinest i april 2024 for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på FIFAs statutter. Denne rasismen gjenspeiler et ultranasjonalistisk og gjennommilitarisert samfunn som forherliger vold mot palestinere, og hvor det er allment akseptert å skryte av krigsforbrytelser. Når skal verdenssamfunnet gi Israel rødt kort?
Maccabi Tel Aviv kommer til Bodø for å spille mot Bodø Glimt i januar. Politiet vil øke sikkerheten. «Gi rasisme rødt kort» - kampanjen har eksistert i Norge siden år 2000. Vi er spente på hvordan det vil følges opp av våre politiske og sportslige ledere. Israelsk seriefotball og landslag er en integrert del av okkupasjonen av Palestina, fotball en del av krigen og folkemordet mot palestinerne. Norske medier må slutte å la seg misbruke til israelsk propaganda.